L’Escola Barrufet celebra mig segle amb una exposició a la Lleialtat Santsenca

Unes 150 persones van assistir dilluns al vespre a la inauguració de l'exposició per celebrar els 50 anys de l'escola santsenca. Nascuda al 1968 gràcies als esforços de tres dones vinculades al Servei d'Orientació Social (SOS), l'escola va passar per diversos locals fins arribar al Vapor Vell.

L’Escola Barrufet celebra mig segle amb una exposició a la Lleialtat Santsenca

Unes 150 persones van assistir dilluns al vespre a la inauguració de l’exposició per celebrar els 50 anys de l’Escola Barrufet a la Lleialtat Santsenca. Nens i nenes, pares i mares, mestres, exalumnes, representants del Consorci d’Educació i de la direcció del centre van aprofitar l’ocasió per fer memòria col·lectivament, de tot el que s’ha aconseguit fins ara, per celebrar-ho, i per mirar cap al futur. Diversos plafons temàtics recullen la història, la filosofia educativa, les activitats i el camí recorregut, incorporant imatges d’arxiu i recents, tot formant una exposició que es podrà fins al 18 de novembre a la planta baixa de l’equipament santsenc.

L’escola va néixer el 1968 gràcies als esforços de tres dones vinculades al Servei d’Orientació Social (SOS) que buscaven crear un centre d’ensenyament que posés els infants al cor del sistema educacional. Es va definir, des de bon principi, com a una escola pública, catalana, laica, coeducativa, arrelada a l’entorn, científica, participativa i democràtica. L’Escola Barrufet va haver de superar moltes proves i dificultats pel camí, però s’ha convertit en un referent per a molts altres centres educatius.

A l’acte hi van intervenir tres de les fundadores de l’escola: la Lluïsa, la Teresa i l’Àngels, així com la Montse Roig, l’actual directora del centre. Roig va resumir el recorregut i la filosofia dient: “Perquè les criatures no aprenen dels discursos sinó dels exemples… Barrufet és una escola viva”. Les fundadores de l’escola van recordar als amics i col·laboradors que ja no hi eren i també als que no van poder estar presents a l’acte, amb un emotiu record pels presos polítics i en concret pel que va ser un dels pares de l’escola, en Jordi Sànchez. A més, van explicar que s’està preparant un llibre sobre l’escola i que confien enllestir-lo abans que s’acabi l’any: “Iniciar aquesta petita escola ens ha permès créixer, sentir-nos vives, integrades totalment al barri al costat de molta gent i de moltes entitats que lluiten i treballen per aconseguir un país més just”.

A la inauguració es va comptar amb l’assistència de Joan Sanromà, conseller d’educació del Districte Sants-Montjuïc, que va parlar en representació del Districte, però també com a pare d’un dels exalumnes. Va compartir la seva experiència personal en formar part d’aquesta institució, a la que se sent molt unit: “Jo crec que Barrufet és una escola que ens ha ajudat a aprendre a tots i a conèixer el nostre món”. Més tard, Josep González-Cambray, president del Consorci d’Educació i director general de Centres Públics d’Ensenyament va ressaltar la importància de l’escola com a referent per altres centres educatius: “L’any 1968 fer una escola com aquesta vorejava l’heroïcitat, ratllaven un mèrit i una trajectòria que només s’entenen des de la valentia, des del coratge i des de voler fer les coses diferents”. A l’acte també va assistir Mercè Massa, gerent del Consorci d’Educació de Barcelona i Lluïsa Erill, presidenta del Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta.

L’equip directiu va animar a tothom a visitar l’exposició, i va explicar que el programa de celebracions de l’aniversari de l’escola comptarà amb un acte cada mes fins a final de curs. Al gener s’organitzarà una jornada professional per a docents, al març un cerca-escoles per les diferents seus que ha tingut l’escola, a l’abril una trobada d’exalumnes i mestres, al maig una gran cursa, i al juny una cantada a càrrec de l’alumnat i un dinar d’aniversari.

exposicio50anysescolabarrufetlleialtatsantsencanovembre2018-08

exposicio50anysescolabarrufetlleialtatsantsencanovembre2018-09

exposicio50anysescolabarrufetlleialtatsantsencanovembre2018-01

exposicio50anysescolabarrufetlleialtatsantsencanovembre2018-02

exposicio50anysescolabarrufetlleialtatsantsencanovembre2018-03

exposicio50anysescolabarrufetlleialtatsantsencanovembre2018-04

exposicio50anysescolabarrufetlleialtatsantsencanovembre2018-05

exposicio50anysescolabarrufetlleialtatsantsencanovembre2018-06

exposicio50anysescolabarrufetlleialtatsantsencanovembre2018-10

Compartir: