Les obres per a la recuperació de la Lleieltat Santsenca ja han començat

Aquesta setmana han començat les obres a l’edifici situat al carrer Olzinelles, unes obres que permetran recuperar-lo i transformar-lo en un nou equipament per a l’ús de les entitats del barri. El projecte de remodelació s’allargarà fins al mes de gener del 2016 i s'hi farà una inversió total que superarà els 4 milions d'euros.

Les obres per a la recuperació de la Lleieltat Santsenca ja han començat
Aquesta setmana han començat les obres a l’edifici de l’antiga Lleialtat Santsenca, situada al carrer Olzinelles del barri de Sants, unes obres que permetran recuperar i transformar aquest espai en un nou equipament per a l’ús de les entitats del barri. El projecte de remodelació, que té una durada prevista de 21 mesos, s’allargarà fins al mes de gener del 2016 i s’hi farà una inversió total que superarà els 4 milions d’euros. Aquest equipament, que havia estat una cooperativa, diverses sales de festes, una fàbrica de torrrons i finalment abandonat, ara recuperarà part de la seva activitat original, quan en aquest edifici construït l’any 1927, s’hi donaven cita els membres d’una antiga cooperativa social, situada a la primera planta.  El projecte de transformació de la Lleialtat Santsenca, dissenyat per HARQUITECTES, preveu recuperar l’estructura original de l’edifici. Així doncs, les dues sales principals que configuraven l’edifici original, aquell que en la planta baixa hi tenia la botiga, i en la planta superior la sala d’actes de la vella cooperativa seran els espais principals al voltant dels quals s’estructurarà tot el conjunt. Això permetrà recuperar i conservar la memòria històrica d’aquesta singular construcció. En l’edifici de la Lleialtat també es conservaran els finestrals originals, tot i que dotats amb nous tancaments que n’aïllaran el so de l’exterior.
El regidor del Districte de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, destacava que “invertirem més de 4.100.000 euros per posar aquests dos mil metres nous a disposició dels veïns’’ i destacava que hi haurà tres espais principals: un espai comú de travessia, un espai polivalent, i també una sala d’actes per a 200 persones a la primera planta. A més a més, Martí va explicar que a la cooperativa també hi haurà una sèrie d’espais més petits que es podran fer servir per a l’arxiu, aules de formació, espais joves, d’assaig insonoritzats o per a reunions.
Eduard Fernando, membre de la Plataforma de la Lleieltat Santsenca, recordava l’origen d’aquesta reivindicació que ara es farà realitat “aquesta és una lluita que neix el 2009 al barri, quan una sèrie d’entitats i de persones ens comencem a organitzar per a recuperar aquest edifici i la memòria del barri”. Fent referència al projecte de rehabilitació de l’edifici, Fernando va afirmar: “S’aconsegueix el 2011 pressionant als grups municipals perquè facin una declaració institucional, després s’aprova per una animitat i comença el procés intern de la plataforma per veure quines necessitats tenim al barri” i fruit d’aquest treball “el districte va fer un encàrrec al col·lectiu d’arquitectes, La Col, per fer els estudis previs de les necessitats que les entitats volíem. La Col ho va passar a plànols, i aquesta va ser la base per a què surtis el concurs públic per escollir els arquitectes’’. Fernando també va expressar que unes altres expectatives per als propers mesos és que es respecti la voluntat inicial de convertir la Lleieltat en un espai per a usos veïnals, cooperatius i de cultura popular. Aquest, també va fer referència al model de gestió: “El model de gestió que defensem és un model on una entitat representativa arrelada al barri passa a gestionar un equipament que és propietat municipal” tot recordant que “ha de ser un pulmó associatiu i veïnal del barri, reivindicant el que era la Lleieltat en el seu origen”.
comencaremodelaciolleialtatsantsencajuliol2014-03
comencaremodelaciolleialtatsantsencajuliol2014-02

Compartir: