Les llibreries del barri Barra/Llibre, La Inexplicable i La Ciutat Invisible fan una recomanació literària per a Sant Jordi

La Biblioteca del Vapor Vell de Sants va organitzar una sessió oberta de recomanacions literàries, amb la presència de tres de les llibreries del barri pioneres en oferir lectures i experiències que van més enllà de la llista dels més venuts i de les propostes més comercials. [[Vegeu fotos]]

Les llibreries del barri Barra/Llibre, La Inexplicable i La Ciutat Invisible fan una recomanació literària per a Sant Jordi

La diada de Sant Jordi s’apropa i no la podem deixar passar sense complir amb la tradició d’una rosa i un llibre. Escollir una rosa serà, segurament, una tasca fàcil, però de llibres n’hi haurà per tots els gustos, i amb tanta varietat es pot fer difícil trobar quelcom d’especial. Per això, la Biblioteca del Vapor Vell de Sants va organitzar una sessió oberta de recomanacions literàries, amb la presència de tres de les llibreries del barri: La Inexplicable, Barra/Llibre i  La Ciutat Invisible, les tres pioneres en oferir lectures i experiències que van més enllà de la llista dels més venuts i de les propostes més comercials.

Davant d’una vintena de persones es va presentar l’acte, el qual després de 18 anys d’iniciar-se es reprenia gràcies a l’aparició de noves llibreries locals. Ara, el ressorgiment de les llibreries al barri ha permès revifar la idea. En Xavi i la Rosa de Barra/Llibre, la Irene de La Ciutat Invisible i la Glòria de La Inexplicable, van fer torns per recomanar una gran varietat de llibres. Des de novetats literàries de ficció, passant per llibres infantils, novel·la gràfica, assajos, i revistes.

En Xavi i la Rosa, de Barra/Llibre, van fer-nos alguns suggeriments i van parlar del seu projecte que va néixer de l’associació la Mordida Literària. “El (llibre) de la Graciela (Moreno, Invisibles) que és una jutgessa està basat en experiències reals d’ella, però és una novel·la.” “Irène Némirovsky. És coneguda, recentment, potser farà uns deu anys però va morir a un camp de concentració, d’extermini, a la segona guerra mundial, però ha ressorgit amb La suite francesa.” “Barra/Llibre és un projecte d’una associació literària, la Mordida Literària. I una de les coses que fa aquesta associació és tenir una llibreria.”

La Irene, de La Ciutat Invisible, la més antiga de les tres llibreries convidades i amb fortes arrels al barri, ens va parlar d’una novetat literària escrita per un noi molt jove que viu al barri de Sants i ja ha guanyat premis. “El que ens ha impressionat més a la llibreria ha estat el de La mort lenta de Xavier Mas Craviotto, que és veí des barri, és de Navàs però viu a Sants, i és un llibre que ens ha agradat molt perquè reflexiona sobre com les coses es moren, es moren les relacions, a part està ubicat a Sants (…), te’l pots llegir de maneres diferents, perquè si el teniu a les mans, veureu que els capítols no segueixen un ordre, però després el podeu llegir seguint l’ordre; és un llibre que creiem té reflexions que són de molta actualitat i són molt interessants, i l’autor és super-jove, només té 23 anys, i ens ha impressionat bastant.”

La Glòria, de La Inexplicable, ens va fer cinc cèntims de les moltes activitats que organitzen a la llibreria, sense oblidar-se de recomanar-nos una obra força especial. “155 és el número de pres d’en Simón Radowitzky a la presó d’Ushuaia argentina. En Simón Radowitzky era un jueu ucraïnès que va ser expulsat del que era el territori rus en aquella època, per ser jueu per vàries coses de la seva vida acaba a l’Argentina i allà comet un atemptat contra un cap de la policia molt important que en aquell moment estava militaritzant la policia… i acaba a la presó d’ Ushuaia, al Sud de tot d’Argentina, a la Tierra del Fuego, durant 21 anys. Després torna a Europa, participa a la Guerra Civil espanyola, treballa al departament de propaganda de la CNT com a traductor perquè era poliglota, i és espectacular la història d’aquest home, és espectacular el treball de documentació que ha fet en Agustín Comotto que és l’autor per reunir tota la informació sobre aquest home, i és espectacular gràficament i artísticament les aquarel·les pintades a mà que són el còmic.”

Per més informació i si voleu recomanacions més personalitzades, no us oblideu de visitar aquestes llibreries santsenques. Totes ofereixen, a més a més, altres activitats, des de cursets, fins a vermuts literaris, i són una part fonamental de la vibrant oferta cultural del districte. I, naturalment, a les biblioteques també podreu trobar recomanacions i llibres per a tots els gustos.

Llista de recomanacions:

Barra/Llibre: Infantils: Bon dia, Joana! Una cantata amb poemes de Joana Raspall, text de Joan Dausà, música de Josep Blay Mañez i il·lustracions d’Ana Yael.

Pels grans: Cuando la pelota comenzó a rodar de Jaime Cevallos, Suite Francesa i totes les obres de la Irène Némirovsky, Invisibles de Graciela Moreno, No em deixis mai de Kazuo Ishiguro.

La seva revista PLACER (ara en paper, amb versions digitals dels números anteriors disponibles a la seva web), cada número dedicat a un escriptor, on també podeu trobar tota mena de recomanacions literàries.

La Ciutat Invisible: Infantils: La revolta de Santa Jordina, text de David Fernandez i Ramos, il·lustracions de Lyona, Distinta, text de Beto Valencia, i·lustracions de Sozapato.

La mort lenta de Xavier Mas Craviotto (Premi Documenta 2018), La mesura dels nostres dies de Charlotte Delbo, La paraula més sexi és sí de Shaina Joy Machlus amb il·lustracions de Petra Eriksson, Silencio administrativo de Sara Mesa, Dones rebels d’Aina Torres i Reixach amb il·lustracions d’Helena Pérez García, Formas de estar lejos de Edurne Portela.

Inexplicable: Infantils: Quina obra mestra! De Riccardo Guasco. (Tot són il·lustracions sense text). D’aquí no passa ningú d’Isabel Minhós Martins i Bernardo P. Carvalho, traduït al català per Pere Comelles.

Juvenils: 248 funerals i un gos extraordinari de Deborah Wiles (traducció de Marc Donat), Els meus trucs per sobreviure a la classe de natació de Gideon Samson amb il·lustracions d’Anke Khul.

Fugir era el més bell que teníem de Marta Marín-Dòmine, Gos blanc de Romain Gary, La religió de l’ateu de Joan-Carles Mèlich, Els límits del Quim Porta de Josep Pedrals, 155. Simón Radowitzky de Agustín Comotto (novel·la gràfica).

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-02

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-03

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-04

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-05

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-06

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-07

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-08

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-09

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-10

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-11

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-12

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-13

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-14

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-15

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-16

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-17

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-18

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-19

recomanacionssantjordillibreriessantsvaporvellabril2019-20

Compartir: