Les habitants del bloc de pisos Ca La Cristina del carrer Sagunt denuncien coaccions i un canvi del pany en ple confinament

Les dones que des del mes de març habiten els pisos del bloc ocupat Ca La Cristina, al carrer Sagunt 39 del barri de la Bordeta, han denunciat les coaccions d'una empresa privada de seguretat que els ha canviat el pany de la porta d'entrada de l'escala per intentar fer-les fora.

Les habitants del bloc de pisos Ca La Cristina del carrer Sagunt denuncien coaccions i un canvi del pany en ple confinament

Les dones que des del mes de març habiten els pisos del bloc ocupat Ca La Cristina, al carrer Sagunt 39 del barri de la Bordeta, han denunciat les coaccions d’una empresa privada de seguretat que els ha canviat el pany de la porta d’entrada de l’escala per intentar fer-les fora. Un total de deu unitats familiars porten vivint-hi des del passat 8 de març, totes elles són dones en situació de vulnerabilitat i d’exclusió residencial. Després de fer oficial l’ocupació van intentar negociar amb la propietat, una societat limitada que tenia el bloc buit des del 2016, però just al cap d’una setmana va començar l’actual estat d’alarma.

Sobre un quart d’una del matí han aparegut al bloc dues patrulles dels Mossos d’Esquadra acompanyats de membres d’una empresa de seguretat privada. La Izar, membre del bloc i de Llars Feministes, explicava que “els matons ens han canviat el pany i ens han segrestat dins del nostre edifici”. Detalla que “si aquest ja és un fet il·legal, en la situació d’estat d’alarma encara ho és molt més”. La Yoselín és veïna de Ca La Cristina i hi viu amb dos fills. Lamenta que “els teus fills escoltin aquest rebombori i que canvien el pany és el pitjor, ningú pot sortir ara i que vinguin a fer aquesta pressió és el pitjor”.

Des dels Mossos d’Esquadra afirmen que l’actuació del matí ha estat per revisar com es trobaven les instal·lacions del bloc i saber les persones que hi viuen, per establir un informe per efectuar més endavant l’ordre de desnonament. El cos policial ha informat també que la propietat té dret a canviar el pany sempre i quan es doni una clau a tots els veïns. Tot i dir que s’han donat dues claus, les veïnes contradiuen la versió i lamenten que només tenen una clau per a totes les que hi viuen. La Míriam, veïna del bloc, recorda també com ho han viscut. Reconeix que” la propietat, Dinder trade, pot tenir dret a accedir al seu pis i canviar el pany”, però denuncia que no s’ha respectat la seva situació “ni l’estat d’alarma amb aturada de desnonaments” i que no se’ls han donat còpies de les claus.

Andrés García Berrio, advocat del Centre de Defensa dels Drets Humans Irídia, recorda que “encara que la propietat tingui dret a canviar el pany, el què no té emparament és la forma”. García Berrio opina que les maneres amb què s’ha fet aquest canvi de pany i la presència d’aquests “matons” pot suposar “un delicte de coaccions”. Tampoc entén l’actitud dels Mossos d’Esquadra, ja que “tot i venir per fer un informe, haurien de repassar els seus protocols perquè aquestes empreses de seguretat privada deixin d’actuar al marge de la llei”.

canvipanysconfinamentcalacristinacarrersaguntsantsabril2020-03

canvipanysconfinamentcalacristinacarrersaguntsantsabril2020-01

Compartir: