Les entitats d’Hostafrancs impulsen accions per recuperar l’espai públic a la plaça Joan Corrades

El veïnat de la plaça Joan Corrades va participar en el "Rizzoma X Hostafrancs", el passat dimarts a la tarda, organitzat dins del cicle d'accions cocreatives itinerants que s'està impulsant des de la passada tardor. Abans d'acabar l'any s'organitzaran dues trobades més, a la plaça Herenni i a la plaça Joan Pelegrí. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

Les entitats d’Hostafrancs impulsen accions per recuperar l’espai públic a la plaça Joan Corrades

El veïnat de la plaça Joan Corrades del barri d’Hostafrancs va participar en el “Rizzoma X Hostafrancs”, el passat dimarts a la tarda, organitzat dins del cicle d’accions cocreatives itinerants que s’està impulsant des de la passada tardor al barri. “La idea és crear un grup motor amb les entitats del barri per liderar accions a les places i recuperar la visió de l’espai públic”, explicava Anita Pérez d’Alehop Codisseny Sostenible, encarregada de dissenyar les accions. L’objectiu d’aquest conjunt d’accions, segons Pérez és “repensar l’espai públic, i deixar que aquest sigui un espai comú per a tots i per a totes, cal repensar com és l’espai públic, cooperar, i recuperar la cultura d’aquest espai”. L’organitzadora destacava la “bona resposta” per part d’estudiants i professors de diferents instituts del barri, d’educadors de carrers i d’altres entitats, “està molt bé per començar a posar les arrels”, deia.

Aquesta ha estat la primera acció del 2017, i s’organitzaran dues més, una a l’octubre i l’altra al novembre, a la plaça Herenni i la plaça Joan Pelegrí. Posteriorment, es farà una “jornada de reflexió i acció” i, així, “‘l’any 2018 volem tenir l’equip creat amb totes les entitats que vulguin participar per liderar accions a les places de forma autogestionada”. La voluntat, a partir de l’any vinent, és que el barri “agafi les regnes, de la mà de les entitats, de l’espai públic, i d’aquesta manera repensin com és aquest espai públic” deia Pérez.

L’activitat a la plaça va comptar amb cinc racons, en un s’escoltava la veu del barri, “on es fa una reflexió sobre el que li agrada a la gent de la plaça”, deia Pérez. També vam trobar un racó anomenat “retrat de família”, on la gent es va fer fotografies amb una pissarra escrivint que és el que li agrada del seu barri. També hi va haver l’espai de “cartografia emocional”, que va servir per recuperar la visió del nostre territori, “el veí ha de dir quin és l’espai que més li agrada”. Just al costat es trobava el racó del “lloc lliure”, que va ser molt útil pels estudiants de l’Institut Joan Coromines, que amb cordes “van transformar in situ l’espai”. Finalment, en el racó dels “teixidors urbans”, els participants es van trobar amb un espai “per teixir unes xarxes, entre tots, d’una manera cocreativa”.

Els tècnics de civisme del Districte de Sants-Montjuïc tenen quantificades dues places a Hostafrancs, on incideixen per reforçar la convivència veïnal, “la plaça Joan Corrades és una d’elles”, segons Xavi Fita, tècnic de civisme del Districte Sants de Montjuïc: “En aquesta es creen moments bonics amb la convivència entre col·lectius que conviuen sense problemes, però a vegades sorgeixen alguns petits conflictes”. Per resoldre’ls, Fita comentava que cal que aquests “es coneguin i els diferents actors es posin cara” per crear confiança.

La Federació d’Associacions, Entitats i Comissions d’Hostafrancs també ha recolzat aquest projecte: “La pena és que ens fan falta nens, crec que no han vingut prous”, deia Alícia Bernadas, qui opinava que “les places s’han de dinamitzar perquè els infants, adolescents i veïns l’ocupin”. Des d’AFOSANTS es van encarregar del photocall, on els ciutadans van ser fotografiats mentre expressaven el que realment volen pel barri, “ens hem trobat missatges per part dels veïns com la millora de la neteja, fer jocs per l’esbarjo…”, explicava Francesc Leiva, president de l’entitat fotogràfica del barri.

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-01

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-02

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-03

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-04

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-05

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-06

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-07

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-08

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-09

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-10

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-11

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-12

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-13

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-14

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-15

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-16

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-17

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-18

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-19

activitatsplacajoancorradeshostafrancsjunyde2017-20

Compartir: