Les cooperatives del barri LaCol, Zumzeig i la Directa guardonades als Premis Ciutat de Barcelona

La cinecooperativa Zumzeig del barri d’Hostafrancs guanya el premi en matèria d’audiovisuals per la difusió del cinema d’autor nacional i internacional. La cooperativa d’arquitectes LaCol ha estat premiada pel projecte d’habitatge La Borda, el primer bloc cooperatiu que s’ha aixecat en un solar municipal i construït pràcticament tot de fusta.

Les cooperatives del barri LaCol, Zumzeig i la Directa guardonades als Premis Ciutat de Barcelona

Aquest dijous s’entregaran els Premis Ciutat de Barcelona 2018 al Saló de Cent, on l’alcaldessa Ada Colau i el comissionat de Cultura Joan Subirats presidiran la cerimònia. Del total de 19 distincions, destaquen les tres cooperatives de Sants-Montjuïc que han guanyat en arquitectura i urbanisme, audiovisuals i mitjans de comunicació. Es tracta de LaCol, el cinecooperativa Zumzeig i La Directa, respectivament.

La cooperativa d’arquitectes LaCol ha estat premiada pel projecte d’habitatge La Borda, aquest és el primer bloc cooperatiu que s’ha aixecat en un solar municipal i construït pràcticament tot de fusta. Hi viuran 28 famílies i, sobre aquest projecte, el seu arquitecte i membre de LaCol, Pol Massoni, detalla que “el premi reconeix el model d’habitatge antiespeculatiu i cooperatiu que es promou” i que “al barri estem en un procés de gentrificació i projectes com el de La Borda han de lluitar perquè el veïnat de Sants pugui seguir vivint a Sants”. El projecte va néixer a Can Batlló des del plantejament del cooperativisme amb els diferents debats que sorgien.

Per la seva banda, el cinecooperativa Zumzeig del barri d’Hostafrancs, guanya el premi en matèria d’audiovisuals per la difusió del cinema d’autor nacional i internacional. Aquest cinema existeix des del 2013, però funciona com a cooperativa des de novembre del 2016. Yonay Boix, membre de la cooperativa, explica que “intentem ser una finestra per a tot el cinema que no té cabuda a les sales més comercials”. En aquest sentit, comenta que tenen dues línies de treball. Per una banda ofereixen “pel·lícules d’estrena portades per distribuïdores petites”, i per l’altra “projectem propostes que ens arriben o que nosaltres busquem i que no tenen distribució, en aquestes mostrem dues o tres sessions i ve el director o l’equip de treball per parlar de la pel·lícula”. És aquesta proximitat el què els hi dona “personalitat”, com afegeix Boix.

Per últim, en secció de mitjans de comunicació ha guanyat el mitjà cooperatiu La Directa pel reportatge ‘La guerra bruta de l’aigua’, sobre les pràctiques del sector privat en el procés de remunicipalització de l’aigua. La Directa té la seu al barri de Sants i és un mitjà consolidat pels seus subscriptors amb mirada nacional i internacional. En aquest sentit, Ivan Miró, membre d’Impuls Cooperatiu de Sants, explica que “és un gran reconeixement per a aquestes entitats de l’Impuls i també per a tot el barri per impulsar alternatives econòmiques, socials i culturals”. Mostra, a més, que “el cooperativisme i l’economia social i solidària a nivell de ciutat està tirant endavant per afrontar les necessitats col·lectives”.

ultimafustaedificilabordacarrerconstituciolabordetaoctubre2018-39

Compartir: