Les acusacions del cas Maristes celebren la sentència de 21 anys i 9 mesos però demanen que Benítez entri ja a presó

Manuel Barbero, pare d’una de les víctimes i denunciant del cas; i Raimon Novell, director de l’Escola Maristes Sants-Les Corts i coordinador de l’equip de Protecció de la Infància de Maristes Catalunya, valoren la sentència i el que cal fer a partir d'ara.

Les acusacions del cas Maristes celebren la sentència de 21 anys i 9 mesos però demanen que Benítez entri ja a presó

El dilluns 29 d’abril va sortir la sentència per part de l’Audiència de Barcelona pel cas Maristes. El tribunal condemna a Joaquín Benítez, ex professor d’educació física de l’escola Maristes de Sants-Les Corts a complir 21 anys i 9 mesos de presó i a pagar una indemnització de 120.000 euros per danys morals. L’Audiència de Barcelona condemna Benítez per abusos sexuals a quatre menors d’edat entre 2006 i 2010, i en dos dels casos de manera continuada.

La sentència destaca que Benítez tenia un despatx amb una llitera on rebia els alumnes per fer-los massatges i curar lesions, “aprofitant-se de la seva ascendència i jerarquia com a professor d’educació física”, però també aprofitant-se de la “confiança que els alumnes tenien dipositada en ell”. D’altra banda, la defensa ha recorregut la sentència al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i Benítez, de moment, no ingressarà a presó. S’ha de presentar periòdicament davant els jutges i té prohibit apropar-se a menors i a les víctimes.

Davant aquesta sentència, Manuel Barbero, pare d’una de les víctimes i denunciant del cas, creu que la decisió judicial “és positiva perquè és contundent”. El Codi Penal marca que es posarà la pena més favorable a l’acusat, però tot i així “són gairebé 22 anys i considerem que els jutges tenen en compte el què han patit les víctimes i això és d’agrair”. Les acusacions han presentat un recurs de súplica per a fer-lo entrar a presó, tenint en compte que “Benítez no controla els impulsos, tal i com ha dit al judici, i davant els 22 anys podria fugir”. Afegeix, però, que davant la decisió que ha de prendre el TSJC, “no vèiem perillar la sentència actual, ja que acaba reconeixent els quatre casos al judici”.

Ha estat un procés llarg des que es va destapar el cas i es va obrir la via judicial, Barbero recorda que “a nivell mental hem hagut de fer mans i mànigues per aguantar la pressió i fer que ens escoltin a nivell judicial i institucional”. Destaca, a més, que en ocasions s’han trobat sols davant d’un cas molt gran, que implica a molta gent, i que “ho hauria d’haver liderat la institució, però encara estan a temps, ja que el Parlament va obrir una comissió d’investigació”.

Durant aquest temps, però, lamenta que “la institució Maristes callés el 4 de febrer del 2016 quan Benítez va reconèixer els abusos”. S’ha reunit amb l’escola mitjançant una mediació amb el Departament d’Ensenyament, perquè reconeguin i reparin els danys a les víctimes. Tot i així, “ens trobem molt allunyats, veurem si en les properes setmanes ens reunim i es puguin reconèixer les víctimes i així descansar”, sentència. Barbero també explica que volen crear una fundació per ajudar a persones en la mateixa situació i per a seguir treballant un cop s’ha fet justícia.

Des de l’Escola Maristes Sants-Les Corts, Raimon Novell, director del centre i coordinador de l’equip de Protecció de la Infància de Maristes Catalunya, detalla que “la posició d’encobriment no existeix, tot i les paraules de Benítez el jutge va dir que no tenia credibilitat”. En aquest sentit, senten “dolor per haver tingut una persona que ha causat tan mal”. Sobre la sentència, detalla que era “esperada i necessària”, però que no poden “estar satisfets perquè són fets extraordinàriament tristos, però era necessari per tancar el procés”. La justícia diu que l’escola no tenia coneixement i “és aquí on ens agafem, ja el 2011 vam denunciar Benítez”. Ara el centre treballa per evitar que es repeteixi qualsevol cas, l’equip de protecció a la infància treballa a curt termini per donar resposta a algun problema, obrim tot tipus de mecanismes per a denunciar. I, a llarg termini, “volem un canvi cultural i de mentalitat, fem tutories des dels alumnes de P3 fins a Batxillerat per explicar els seus drets a reivindicar i els que nosaltres els donem”, afegeix Novell per a què “el passat no es pugui repetir”.

facanaescolamaristessantsmaigde2019-02

Compartir: