L’entitat contra les addiccions Projecte Home presenta el seu nou local a Font de la Guatlla

Projecte Home és una associació sense ànim de lucre que ha atès a més de 22.000 persones en la lluita contra les addiccions des que va començar el 1995. El nou espai s’utilitzarà per fer actes de formació, de comunicació, i també tasques terapèutiques.

L’entitat contra les addiccions Projecte Home presenta el seu nou local a Font de la Guatlla

“Sóc alcohòlica. Vaig estar més de deu anys sense consumir i vaig recaure perquè vaig tenir el mateix problema que una dècada enrere. Sola i sense saber què fer, em vaig posar en contacte amb la meva antiga assistenta social, que em va dir vés cap allà”.

Així és com l’Eva, de 40 anys, va arribar a Projecte Home, una associació sense ànim de lucre que ha atès a més de 22.000 persones en la lluita contra les addiccions que va començar el 1995. L’entitat, que treballa en la prevenció i el tractament d’aquesta problemàtica de salut pública, va inaugurar el passat dimecres 27 de març la nova sala del local que tenen al districte de Sants-Montjuïc. La celebració va comptar amb la presència del Conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, que va destacar la importància “d’evitar els judicis de valor i l’estigma, millorar la coordinació entre administracions i no deixar a ningú fora de la comunitat”. L’espai s’utilitzarà per fer actes de formació, de comunicació, i també tasques terapèutiques.

Una de les raons que ha motivat la creació de la nova sala és l’augment dels usuaris atesos pel centre. En els darrers cinc anys s’ha registrat un augment del 38% , assumint el darrer any 2018 el tractament de 538 casos nous. Com indica Jordi Feu, director de l’àrea de Gestió i Comunicació, la valoració d’aquesta xifra és “difícil” ja que “no sabem si han augmentat els problemes de drogues a la ciutat” o si “haver sumat anys fa que se’ns conegui més i vingui més gent”. El que tenen clar des de Projecte Home és que els problemes d’addiccions a la capital catalana no han disminuït.

Les addiccions són una realitat amagada però latent en tots els racons del món. Segons el darrer informe de les Nacions Unides, 275 milions de persones d’entre 15 i 64 anys han provat les drogues almenys una vegada a la vida. 31 milions pateixen trastorns derivats d’aquest consum. Com a mínim mig milió ha mort per culpa de les addiccions. Aquest problema de salut pública afecta a gent de totes les edats, cultures, religions, classes socials i gèneres. Per què, doncs, en parlem tant poc?

El tabú que envolta les drogues està molt instaurat a la nostra societat. “És la idea de que un alcohòlic és un senyor gran que es passa tota la tarda a la barra d’un bar”, explica l’Eva. “Les addiccions són perilloses perquè pensem que a nosaltres mai ens passarà, fins que succeeix”.

Un dels col·lectius més assetjats pel tabú són les dones. La malaltia xoca frontalment amb el rígid model que la societat espera que compleixin. Han de ser mares, parelles, joves, guapes, treballadores… “Una dona consumida fa lleig”, conclou l’Eva per explicar perquè només el 16% dels usuaris atesos a Projecte Home el 2018 eren dones. “Consumim cada vegada més soles perquè ens fa vergonya, no està ben vist”.

Al seu torn, la Rocío, terapeuta del programa Nocturn, apunta a tot el que hi ha darrere de les addiccions. La conductora del programa que es fa les tardes de dilluns a dijous per a usuaris a qui l’addicció no els impedeix mantenir aspectes de la seva vida quotidiana com la feina o la família, afirma que “les addiccions sempre són conseqüència d’alguna cosa que s’ha de treballar”. “És per això que sempre posem el focus en empoderar la persona perquè pugui fer un creixement i un canvi de vida”, afirma.

Tot i les dificultats del procés, usuaris, treballadors i voluntaris de Projecte Home corroboren que trencar amb les addiccions és possible. “És duríssim, hi ha dies que sembla que no pots més, però has de recordar perquè vas prendre la decisió de deixar-ho i com estaves llavors”, declara l’Eva. “Hi ha vida més enllà d’això, i crec que és important que arribi. Si tens un problema ho acceptes, ho superes i normalment tornes com una persona molt millor. Tens una força i una seguretat… Jo estic molt contenta i sobretot molt agraïda a Projecte Home i a tots els meus terapeutes”.

noulocalprojectehomefontdelaguatllaabrilde2019-01

noulocalprojectehomefontdelaguatllaabrilde2019-02

noulocalprojectehomefontdelaguatllaabrilde2019-03

noulocalprojectehomefontdelaguatllaabrilde2019-04

noulocalprojectehomefontdelaguatllaabrilde2019-05

noulocalprojectehomefontdelaguatllaabrilde2019-06

noulocalprojectehomefontdelaguatllaabrilde2019-07

Compartir: