Creu Coberta i Sants presenten el projecte Beacons per mostrar les botigues a les persones amb discapacitat visual

Amb els beacons, els comerciants expliquen i detallen a les persones amb discapacitat visual el què poden trobar a les seves botigues. El beacon és un petit dispositiu emissor d’un senyal bluetooth associat a un contingut web i es troben col·locats als aparadors, prop del carrer.

Creu Coberta i Sants presenten el projecte Beacons per mostrar les botigues a les persones amb discapacitat visual

Les associacions de comerciants de Creu Coberta i de Sants han estat les precursores de la Xarxa Oberta Beacons Barcelona, o més coneguda com a XOBB. Serveix per ajudar a visibilitzar els negocis a persones amb discapacitat visual. El beacon és un petit dispositiu emissor d’un senyal bluetooth associat a un contingut web, els comerciants el connecten a la informació comercial i es troben col·locats als aparadors, prop del carrer. Per tant, amb els beacons, els comerciants expliquen i detallen a les persones amb discapacitat visual el què poden trobar a les seves botigues. Albert Torras, membre dels comerciants de Creu Coberta, explica que “és la voluntat d’oferir cada dia millores als clients”.

En aquest sentit, el president de l’Associació de Comerciants de Creu Coberta, Lluís Llanas, afegeix que “sempre hi ha hagut la necessitat d’ajudar a persones amb discapacitats”. Els comerços ja estaven sensibilitzats, amb més de 250 beacons i la carretera totalment adaptada des del 2007 amb connectivitat entre voreres i rugositats per marcar els semàfors sonors.

En la presentació del projecte també hi va participar Jordi Roig, professor de la UAB i membre de l’equip que ha portat a terme l’estudi i ànalisi d’aquest projecte. Per a Roig, els beacons tenen tres objectius: “el procés participatiu, preguntant a persones amb discapacitat visual; la transversalitat, per donar solucions tecnològiques a les demandes de la societat; i que som una cooperativa sense ànim de lucre”.

L’audio descripció dels beacons no és única per a persones amb discapacitat visual. Ramon Lamiel, gerent de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitats, detalla que els avantatges d’aquesta xarxa són per a tota la població, ja que qualsevol “amb un aparell podrà descarregar-se el contingut dels beacons”. A l’acte també hi va assistir la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, per a ella la tecnologia és indispensable per al dret a la ciutat, a que tothom en pugui gaudir: “valia la pena apostar-hi perquè hi sortim guanyant tots, és un bon ús de la tecnologia per a les oportunitats que ens permet per avançar”.

Mitjançant l’aplicació de mòbil Barcelona sense Barreres es podrà gaudir dels beacons. Amb aquesta app s’activa un sistema de notificacions que actua com a flyer virtual i automàtic quan es passa per davant d’una botiga. A banda dels eixos comercials de Creu Coberta i Sants, també es pot gaudir d’aquests avantatges al Museu Etnològic, al castell de Montjuïc i a l’església de Santa Maria del Mar.

presentacioprojectebeaconscreucobertasantsdesembre2018-01

presentacioprojectebeaconscreucobertasantsdesembre2018-02

presentacioprojectebeaconscreucobertasantsdesembre2018-03

presentacioprojectebeaconscreucobertasantsdesembre2018-04

presentacioprojectebeaconscreucobertasantsdesembre2018-05

Compartir: