L’edifici de l’antiga Cooperativa Model del Segle XX del barri de Sants podria convertir-se en un equipament

L’edifici, situat al carrer Violant d’Hongria amb Alcolea i que actualment està qualificat de zona verda, podria restaurar-se i destinar-se a nous usos després que en l’últim ple del Districte s’aprovés desafectar-lo del Pla General Metropolità (PGM) i destinar-lo a la Federació de la Festa Major de Sants.

L’edifici de l’antiga Cooperativa Model del Segle XX del barri de Sants podria convertir-se en un equipament

L’edifici de l’antiga Cooperativa Model del Segle XX, situat al carrer Violant d’Hongria amb Alcolea, podria restaurar-se i destinar-se a nous usos després que en l’últim ple del Districte de Sants-Montjuïc s’aprovés la proposició endegada per la CUP que instava al govern del Districte a desafectar-lo del Pla General Metropolità (PGM).

Lluïsa Pahissa, consellera-portaveu de la CUP-Capgirem Barcelona reivindica que “aquest edifici forma part del nostre patrimoni cooperatiu al nostre barri, les cooperatives van ser molt importants en l’àmbit econòmic i com a focus difusor de la cultura”. Per aquest motiu demana que aquest “estigui a disposició del barri, concretament amb la Federació de la Festa Major de Sants, ja que no disposa d’uns locals en condicions”. A més, també proposen que la Federació pugui tenir un espai d’oficina i un arxiu documental, i que les comissions de carrers puguin emmagatzemar el material que reutilitzen per decorar els carrers. Per la seva banda, Gemma Solsona, secretaria de la Federació de la Festa Major de Sants assegura que ja tenien present aquest local però “al trobar-se afectat no teníem la possibilitat d’utilitzar-lo”. Segons Solsona aquest espai “és prou gran i ens permet estalviar el lloguer de l’actual seu de la federació i, per tant, ens permetria destinar-los a les activitats de la festa major”. Un altre aspecte que destaca Solsona és l’amplitud de l’espai que “permetria a les comissions de carrers treballar en millors condicions i farien uns guarnits amb major qualitat”. A més, des de la Federació s’ha valorat positivament que es creï un espai destinat a la promoció de la cultura catalana organitzada per aquesta entitat, “són activitats que ja anàvem fent, però hem de buscar altres espais i si disposéssim d’aquests, ens permetria fer més activitats”.

De fet, en l’anterior mandat ja es van finalitzar les expropiacions d’aquest edifici i de la resta de naus que es troben dins de tota una illa, actualment afectada pel PGM com a zona verda. “Ens posarem a estudiar la possibilitat de desafectar aquest edifici i veure quins usos se li poden donar, en aquest cas com a equipament i per les entitats del barri”, segons Francesc Jiménez, gerent del Districte de Sants-Montjuïc. En aquest sentit no descarta que acabi tenint un ús per la Federació de la Festa Major de Sants però abans “hem d’explorar les possibilitats de desafectar, requalificar l’espai com a equipament i veure si disposem de pressupost per fer la rehabilitació de l’edifici”. Jiménez també recorda que en aquesta mateixa illa, hi ha dues naus que són utilitzades per dues comissions de festes – Robrenyo i Vallespir – com a magatzem per treballar amb el guarniment dels carrers.

La Cooperativa Model del Segle XX va néixer l’any 1901, i després de passar per diferents seus, l’any 1916 els socis d’aquesta van decidir construir l’edifici del carrer Violant d’Hongria per ubicar la nova seu. El 27 de maig de 1917, la nova seu de la Model del Segle XX va ser inaugurada. Segons l’historiador santsenc, Agus Giralt, l’edifici de la cooperativa “disposava de botiga, bar, bodega, carnisseria i un cafè amb un petit escenari on hi havia espai per a 150 persones, i va arribar a convertir-se en una entitat puntera a Catalunya”. En arribar la Guerra Civil “el triomf del feixisme acaba el contingut social de la cooperativa” comenta Giralt. En acabar, l’any 1943 la Model del Segle XX va incorporar-se a la Flor de Maig, i més tard La Popular Santsenca, fins que l’any 1947 desapareix. Durant el franquisme l’edifici s’utilitza com a una sala de festes anomenada “La Papallona” i posteriorment “Sala Agapito”: “Va tenir moltes queixes veïnals pel soroll que ocasionava” recorda Giralt, qui informa que l’any 2012 va acabar tancant-se la sala.

antigacooperativamodelsantsgenerde2016-09

antigacooperativamodelsantsgenerde2016-02

antigacooperativamodelsantsgenerde2016-03

antigacooperativamodelsantsgenerde2016-04

antigacooperativamodelsantsgenerde2016-05

antigacooperativamodelsantsgenerde2016-06

antigacooperativamodelsantsgenerde2016-07

antigacooperativamodelsantsgenerde2016-08

Compartir: