L’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, Coòpolis, inaugura la seva primera oficina a Can Batlló

La nova seu social de Coòpolis ha estat inaugurada aquest dimecres al matí al bloc número 8 de l'antic recinte industrial de Can Batlló, al barri de la Bordeta. El projecte centrarà la seva activitat en el foment i promoció d’iniciatives d’economia social i solidària. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

L’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, Coòpolis, inaugura la seva primera oficina a Can Batlló

La nova seu social de l’Ateneu Cooperatiu de Barcelona, Coòpolis, ha estat inaugurada aquest dimecres al matí al bloc número 8 de l’antic recinte industrial de Can Batlló, al barri de la Bordeta. L’acte de presentació ha servit per materialitzar l’arrencada del projecte i per visitar les noves instal·lacions.

Es tracta d’un dispositiu de foment i promoció de l’economia social i cooperativa que va començar a funcionar al gener en diferents espais de Barcelona. Aquests han quedat petits davant el gran suport rebut en els darrers mesos, on s’han assessorat més de 45 iniciatives socioeconòmiques i més de 350 persones han rebut activitats formatives. “Volem posar en marxa i fer créixer aquest projecte fins que la demanda dels seus serveis facin necessari disposar de tota la nau plena d’activitat de foment de l’economia social i cooperativa”, ha expressat Hernán Córdoba, representant de Coòpolis.

El Districte de Sants-Montjuïc ha invertit 60.000 euros en l’adequació d’aquest espai de 280 metres quadrats ubicat al Bloc 8. Des d’aquesta seu es garantirà un horari d’atenció al públic, es desenvoluparan activitats de formació i també servirà com a oficina de promoció del mateix projecte. Per això, s’hi ha instal·lat un cubicle de treball, un espai expositiu, uns espais de descans i diferents mòduls de treball i de reunions. L’any 2019 està previst que Coòpolis funcioni a ple rendiment en la seva ubicació definitiva al Bloc 4, sobre una superfície de 4.300 metres quadrats. La rehabilitació d’aquest nou equipament anirà a càrrec del govern municipal i costarà uns 5 milions d’euros.

L’origen d’aquest ateneu remunta l’any 2008 amb el projecte “Barri Cooperatiu” impulsat per la Cooperativa La Ciutat Invisible del barri de Sants. En plena crisi social es va crear una economia pròpia protagonitzada pels mateixos veïns, i l’any 2011 el veïnat de la Bordeta es va organitzar i va entrar a Can Batlló per fer d’aquest espai un laboratori social on generar propostes i projectes que responguessin a les necessitats socials. L’any 2013 el primer projecte de Coòpolis va veure la llum, i des de llavors ha rebut un suport absolut de la Plataforma de Can Batlló. Aquell mateix any, el Districte de Sants-Montjuïc va sumar-se a la iniciativa de Coòpolis per tal de garantir el futur socioeconòmic del territori. Poc després també s’hi va afegir Barcelona Activa.

A la vegada es va iniciar un procés de inter-cooperació entre La Col i la Ciutat Invisible que ha permès a Coòpolis comptar amb el suport pel que fa a la definició d’espais i serveis. L’any 2014, quan el projecte s’anava desenvolupant, es va afegir Coop57; i l’any 2015 va ser l’associació Impuls Cooperatiu de Sants, conformada per una quinzena de cooperatives del barri, que va sumar-se al projecte. L’any passat Coòpolis va rebre el suport de la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya que ha servit per arrencar l’activitat de l’ateneu de promoció de les cooperatives.

Per la seva banda, Gerardo Pisarello, alcalde accidental de Barcelona ha considerat que aquesta inauguració “és una molt bona notícia enmig d’un moment que és molt complicat, deu anys després de l’inici de la crisi financera i que ha generat uns efectes molt durs sobre el territori”. Pisarello ha criticat “el model econòmic capitalista, finançaritzat i especulatiu” com a origen d’aquesta crisi econòmica, que “ha fracassat i que no ha funcionat”. Ha dit que Coòpolis és una alternativa de “com produir, consumir i transportar-nos generant activitat econòmica sobre la base de la cooperació i la justícia social, sobre la base de la democràcia econòmica o sobre la base de la igualtat de gènere”.

Finalment, Dolors Bassa, Consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya ha recordat que “des d’un inici vam entomar i assumir el repte d’una economia diferent”. Així, Bassa ha considerat que l’economia social “no ha de ser una alternativa a l’economia general, sinó que l’economia social ha d’estar impregnada a tot el model productiu que és el que necessitem com a país”. Amb la Xarxa d’Ateneus Cooperatius de Catalunya, actualment integrat per 10 espais cooperatius i 120 entitats, “hem volgut ressorgir els ateneus, aquells espais amb vocació del segle XIX que feien que la classe desafavorida pogués tenir un ascensor social”.

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-01

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-02

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-03

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-04

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-05

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-06

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-07

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-08

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-09

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-10

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-11

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-12

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-13

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-14

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-15

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-16

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-17

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-18

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-19

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-20

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-21

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-22

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-23

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-24

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-25

inauguraciooficialoficinacoopoliscanbatllomaigde2017-26

Compartir: