L’Associació de Disminuïts de Sants-Montjuïc tanca després de 28 anys

L'associació hostafranquina tancarà portes a finals d'any després de gairebé tres dècades. Rita Granada, membre des de la seva creació i presidenta des del 2011, n'explica els motius i fa balanç de la feina feta per millorar l'accessibilitat als carrers del districte.

L’Associació de Disminuïts de Sants-Montjuïc tanca després de 28 anys

L’Associació de Disminuïts de Sants-Montjuïc, situada al carrer d’Ermengarda del barri d’Hostafrancs, tancarà portes a finals d’any després de gairebé tres dècades. Des de 1990, any en què es va constituir legalment com a tal, l’ADSM ha lluitat per millorar la relació de les persones amb disminució de Sants-Montjuïc amb l’entorn a través de la seva integració en la vida quotidiana dels barris i la seva vida associativa i cultural.

Rita Granada, membre des de la seva creació i presidenta de la mateixa des del 2011, fa memòria per recordar-nos que “l’Associació es va crear amb una finalitat cultural, per distribuir informació a les persones discapacitades del moment i, sobretot, per poder treballar dins del districte en l’accessibilitat en el transport i en la via pública” i destaca que l’any 1992, arran dels Jocs Paralímpics de Barcelona, va haver-hi un “boom” en matèria d’adaptacions en la mobilitat.

Per altra banda, es mostra decebuda per la realitat que els toca viure i que el tancament es produirà aquest mes de desembre. Granada recorda que ells han tocat sempre “tots els temes de la discapacitat, però darrerament ens hem especialitzat una mica més en casos de discapacitat física i psíquica”.

Pel que fa als ajuts econòmics, la presidenta de l’entitat explica que l’Associació ha funcionat sempre amb subvencions però, arran de la crisi econòmica “hem perdut moltes activitats per no poder-les cobrir i hem perdut moltes subvencions perquè ens les han denegat”, un fet que no els permet seguir aguantant: “el motiu principal és l’economia però també hi ha membres que no poden seguir al capdavant del projecte per problemes de salut, i això ens condiciona del tot”.

Una de les principals activitats que mantenien fins ara cada cap de setmana era “l’esplai per a persones discapacitades”. Recorda que “abans teníem una petita revista i havíem arribat a ser 110 socis”, i lamenta que “des de fa sis anys i arran de les retallades n’han perdut molts i han hagut d’aparcar, gairebé, tota activitat”.

Malgrat el tancament, la presidenta de l’entitat hostafranquina fa balanç de la feina feta i es mostra satisfeta pels canvis en la via pública i el transport: “l’any 1992 es va aprovar a Barcelona una Llei d’accessibilitat i un Codi d’accessibilitat, el 1995, que es compleix força a la ciutat”. I afegeix que “durant uns anys el govern del Districte ens va escoltar molt i vàrem aconseguir moltes coses en l’àmbit d’accessibilitat i això per mi és una satisfacció”. Finalment, recorda amb especial orgull el dia en que “vàrem aconseguir que posessin ascensors a la plaça Cerdà”.

seuassociaciodisminuitsdesantsmontjuicdesembrede2018-01

seuassociaciodisminuitsdesantsmontjuicdesembrede2018-02

seuassociaciodisminuitsdesantsmontjuicdesembrede2018-03

seuassociaciodisminuitsdesantsmontjuicdesembrede2018-04

seuassociaciodisminuitsdesantsmontjuicdesembrede2018-05

seuassociaciodisminuitsdesantsmontjuicdesembrede2018-07

seuassociaciodisminuitsdesantsmontjuicdesembrede2018-08

Compartir: