L’Arxiu Històric del Districte celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una xerrada

Els arxius, espais de memòria compartida, és el nom de la xerrada que amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, va realitzar-se el passat dijous a la tarda a la sala Anselm Cartañà de la seu del Districte de Sants-Montjuïc

L’Arxiu Històric del Districte celebra el Dia Internacional dels Arxius amb una xerrada

Els arxius, espais de memòria compartida és el nom de la xerrada que amb motiu del Dia Internacional dels Arxius, va realitzar-se el passat dijous a la tarda a la sala Anselm Cartañà de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. Des de l’any 1948 es fa una commemoració a tots els arxius en l’àmbit internacional. “S’organitzen moltes activitats, des de jornades de portes obertes, entrevistes i exposicions amb la finalitat de donar a conèixer a la ciutadania aquests espais que han estat a la memòria i fins i tot amagats i foscos, per això, des de fa uns anys, estem intentant que aquests siguin més accessibles i transparents” començava explicant el moderador de l’acte.

La conferència central va anar a càrrec de l’historiador Francesc Caballé i de la geògrafa i historiadora Mercè Tatjer. Caballé va fer un repàs al material que es pot trobar a un arxiu històric i l’ús que se’t pot fer d’aquest. També va voler explicar quina és la importància d’aquests documents i el pes que té la ciutadania que és qui realment construeix la història dia a dia. Als arxius van investigadors que fan recerca històrica, per això quan aquests “veiem una carta del segle XV i comencem a llegir-la ens adonem que hi havia un problema entre la voluntat reial, amb conflictes, etc”. A Catalunya trobem un ampli ventall de fons notarials, és a dir, “el negoci i escriptura que feien i fan persones individuals” comenta l’historiador. Els notaris a Catalunya escrivien en llatí fins al segle XVIII, és per això que “el senyor tot i que deixava clar el que passava, els compradors i venedors d’aquests anotaven en català el que deia perquè s’entengués”.

A més, als arxius històrics s’hi poden trobar altres materials molt més curiosos, recordava Tatjer, “imatges, gràfics, un plànol carregat per l’Ajuntament, dibuixos elaborats, fins i tot arxius menuts que reflecteixen la història de la ciutat com les col·leccions de targetes de restaurants i menús, marques de fàbriques, etc”.

diainternacionalarxiussantsmontjuicjunyde2015-01

diainternacionalarxiussantsmontjuicjunyde2015-02

diainternacionalarxiussantsmontjuicjunyde2015-03

Compartir: