L’antropòleg i museòleg Pep Fornés explica els origens del Carnaval als veïns de Sants

A pocs dies perquè arribi la setmana de Carnaval, són diverses les preguntes que ens podem fer sobre l’origen i les tradicions d’aquesta festa plena de disbauxa, per això el Secretariat d’Entitats va organitzar dimecres al vespre una xerrada a les Cotxeres de Sants.

L’antropòleg i museòleg Pep Fornés explica els origens del Carnaval als veïns de Sants

A pocs dies perquè arribi la setmana de Carnaval, són diverses les preguntes que els veïns i veïns dels nostres barris es poden fer sobre l’origen i les tradicions d’aquesta festa plena de disbauxa. És per aquest motiu que el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta va dedicar ahir al vespre una estona perquè l’antropòleg, museòleg i mestre, Pep Fornés en donés diversos detalls durant una xerrada a la sala d’actes de les Cotxeres de Sants.

El ponent va començar la xerrada recordant que totes les festes que es fan “són una impugnació a l’ordre, ja que trenquen la rutina del dia a dia, però el carnaval és el paradigma, la festa per excel·lència que ha trencat l’ordre, amb la qual es desdibuixen moltes coses com les categories, edats, gèneres…”. I és que durant aquests dies qualsevol persona pot ser ric i pobre i ningú s’assabenta: “La gent amb la cara emmascarada és més igual” segons Fornés, “ja que t’amaga la fesomia, ens deforma la identitat i sembla que siguis un altre”, tal com es fa als carnavals de Venècia.

El Carnaval se celebra uns dies abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença la Quaresma. I és que la tradició cristiana diu que durant els 40 dies que dura la Quaresma no es pot menjar gaire. Tot i això, segons Fornés per parlar dels inicis del Carnaval els cal tenir en compte diverses religions. Per exemple, a l’Antiga Roma se celebrava la Matronalia o les Lupercals…

A Barcelona, es va prohibir celebrar el Carnaval més de quaranta anys durant la dictadura franquista. El motiu, segons Fornés, és la falta de control que tenia el poder quan la gent amagava la seva identitat mentre ells no ho podien controlar, “va haver-hi detencions a Sitges i a Vilanova i la Geltrú, on una setmana abans es detenia gent que lluitava per la llibertat”. En aquest sentit, Fornés va demanar que cap festa ha de ser causant de conflictes.

xerradaorigencarnavalcotxeresdesantsgener2016-06

xerradaorigencarnavalcotxeresdesantsgener2016-01

xerradaorigencarnavalcotxeresdesantsgener2016-02

xerradaorigencarnavalcotxeresdesantsgener2016-04

xerradaorigencarnavalcotxeresdesantsgener2016-05

Compartir: