L’antiga merceria i perfumeria Farràs de la Bordeta tanca després de 66 anys

Hem pogut parlar amb l'Antònia Farràs, que fins fa uns dies i amb 84 anys encara la podíem veure darrere el taulell. L'any 1951 va obrir-la de la mà del seu pare i les seves dues germanes, i en aquest local del carrer Constitució ple d'història, encara guarda alguns articles d'aquells primers anys.

L’antiga merceria i perfumeria Farràs de la Bordeta tanca després de 66 anys

La merceria i perfumeria Farràs del barri de la Bordeta abaixa la seva persiana després de més de seixanta-cinc anys venent fils, botons i gènere de punt. Hem pogut parlar amb l’Antònia Farràs Casals que fins fa uns dies encara la podíem veure darrere el taulell. L’any 1951 va obrir-la de la mà del seu pare i les seves dues germanes, i en aquest local del carrer Constitució ple d’història encara guarda alguns articles d’aquells primers anys. Ara, Farràs ha decidit tancar perquè li ha arribat el moment de jubilar-se.

Quan es va obrir aquesta botiga?
Nosaltres vam venir l’any 1951, la vam obrir les tres germanes, la Pepita, la Maria, i jo, l’Antònia. La merceria porta oberta 66 anys, i tot i tenir temporades amb poca clientela sempre ha tirat endavant i ara sembla que la gent es torna a animar.

Com van ser els primers anys?
Van ser molt dolents per què costava molt fer diners i havíem de pagar molt. Les meves germanes treballaven de modistes i jo cosia punts de mitges per poder pagar tot el que devíem.

Com recorda aquests darrers anys?
Aquest últim any ha estat dels millors, ja que encara que jo segueixo tenint el mateix material, estic venent més que mai. Tot i això, jo segueixo tenint el mateix gènere de sempre.

És de les merceries més antigues d’aquest barri?
Sí, i de fet és l’única que hi ha en tot el barri.

Com creu que el temps ha afectat aquesta botiga?
Ha afectat de manera positiva per què ara la joventut cus més que abans i trobo que avui en dia es treballa més que anys enrere.

Com manipulàveu i veníeu els productes a la merceria?
Abans veníem les colònies a granel i la roba per metre o per quantitats.

Què és el que ha venut en aquesta botiga? Continueu venent el mateix?
Moltíssimes coses: calces, sostenidors, samarretes, bòxers, colònies, fil, agulles, botons, mitjons de tota classe, mocadors de cap i de coll, tovalles i tovallons, mantelleres, etc. De moment continuem venent el mateix, això no ha canviat.

Què té d’especial aquesta merceria?
Té d’especial que tinc de tot i el que no es troba en botigues molt grans es troba aquí, per què jo tinc coses antigues i coses modernes.

Em podria dir quins són els objectes més antics i els més nous que veneu?
Hi ha de tot, però penso que els més antics són les lligues de dona, els tirants d’home, alguns botons i les mitges soltes que ara són pantis. Els més nous són pijames del temps, mitjons i mitges.

Ha estat vostè sempre la propietària o ha estat un negoci familiar?
Sí, era un negoci familiar. Primer, el propietari va ser el meu pare, després la meva germana gran i jo vaig ser l’última.

Com ha tractat el barri aquesta botiga? Creu que l’ha valorat?
Penso que molt bé per què crec que tothom m’estima molt, ja que sempre els he tractat com si fossin de la família. Crec que el barri la valora, ja que ara em trobo amb gent i em diuen que per què tanco i insisteixen en el fet que continuï, però jo no trobo a ningú que vulgui treballar aquí.

Perquè tanca ara?
Tanco per jubilació, ja que tinc 84 anys, i ja estic molt cansada.

Creu que el barri la trobarà a faltar?
Segur que el barri trobarà a faltar la botiga i a mi perquè sempre ens hem estimat molt tots i no hi ha cap altra botiga igual al barri.

I vostè la trobarà a faltar?
Jo per una altra banda no trobaré a faltar pas la botiga per què tinc ganes de descansar.

Què serà d’aquest lloc quan tanqui?
Bé, ara es tanca per tancar, no continua el negoci per què com he dit abans no hi ha ningú que vulgui continuar.

tancamentmerceriafarrasbarribordetajuliolde2017-02

tancamentmerceriafarrasbarribordetajuliolde2017-03

tancamentmerceriafarrasbarribordetajuliolde2017-04

tancamentmerceriafarrasbarribordetajuliolde2017-05

tancamentmerceriafarrasbarribordetajuliolde2017-06

tancamentmerceriafarrasbarribordetajuliolde2017-07

tancamentmerceriafarrasbarribordetajuliolde2017-08

tancamentmerceriafarrasbarribordetajuliolde2017-09

tancamentmerceriafarrasbarribordetajuliolde2017-10

Compartir: