L’Ajuntament aprova la cessió de més de 13.000m2 de Can Batlló a l’Associació Espai Comunitari i Veïnal Autogestionat

La Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, va aprovar dimarts la concessió de més de 13.000 metres quadrats de diferents naus de l'antic recinte industrial del barri de la Bordeta a l’entitat veïnal per 30 anys, amb possibilitat de 2 pròrrogues de 10 anys cadascuna. [[Vegeu reportatge fotogràfic de la celebració a la plaça Sant Miquel i de la firma del conveni]]

L’Ajuntament aprova la cessió de més de 13.000m2 de Can Batlló a l’Associació Espai Comunitari i Veïnal Autogestionat

La Comissió d’Economia i Hisenda de l’Ajuntament de Barcelona, va aprovar dimarts la concessió de més de 13.000 metres quadrats de diferents naus de l’antic recinte industrial de Can Batlló del barri de la Bordeta a l’Associació Espai Comunitari i Veïnal Autogestionat de Can Batlló per 30 anys, amb possibilitat de 2 pròrrogues de 10 anys cadascuna. Barcelona en Comú, PDeCAT, PSC, CUP i els regidors no adscrits van votar-hi a favor; ERC i el PP es van abstenir; i C’s va votar-hi en contra. A la mateixa hora que se celebrava la comissió, una representació del veïnat bordetenc i les comissions que formen part de Can Batlló van organitzar activitats infantils, musicals i un berenar a la mateixa plaça de Sant Miquel, a tocar de l’Ajuntament.

Un cop passat aquest primer tràmit, aquest dimecres al vespre s’ha fet la signatura oficial del conveni en un acte que s’ha fet a la Biblioteca de Can Batlló.

Aquesta és la primera vegada que s’introdueix a l’administració municipal la figura de la valorització del retorn social en una concessió administrativa. Aquest concepte de valorització del retorn social permet comptabilitzar el valor del projecte comunitari que l’Associació està duent a terme a Can Batlló fent una comparativa amb el que hagués costat si la construcció d’espais i la provisió de serveis l’hagués fet el propi ajuntament, tenint com a referència els preus públics de cada servei o tipologia d’activitats que s’hi desenvolupen.

La concessió recull que l’Ajuntament haurà d’assumir els subministraments, la rehabilitació, el gran manteniment i la seguretat de l’espai cedit i l’Associació s’encarregarà de les assegurances, les taxes i els tributs derivats de la concessió i del manteniment de l’espai, a més de garantir la universalitat de l’accés al recinte i les activitats. L’Associació elaborarà un balanç comunitari cada dos anys, una eina que facilita l’autoavaluació dels projectes i l’anàlisi de l’impacte comunitari i el seu retorn social. A més, es presentarà una memòria anual i es crearà una Comissió de Seguiment paritària entre les parts implicades, l’Ajuntament i l’Associació.

El procés de negociació ha estat llarg i laboriós, i per això tots volien ser presents al debat final de dimarts. Una cinquantena de membres de la plataforma van fer pinya a la plaça, i cinc representants van estar a l’interior del consistori durant el debat i les votacions. Josep Maria Domingo, que, com la resta dels assistents estava molt emocionat, va parlar del camí recorregut. “Vam començar la campanya al 2009. Són deu anys de lluita realment que ara culminen amb aquesta cessió. S’ha aconseguit en un gran espai, en una gran fàbrica que estava pràcticament buida, pràcticament abandonada, donar-li vida”.

Després d’un debat amb algunes sorpreses, es va votar i confirmar la cessió de l’espai a la plataforma del veïnat. S’havien organitzat diverses activitats lúdiques i culturals, amb música i ball en directe, una xocolatada i un brindis per a celebrar-ho, i ni tan sols la pluja va refredar els ànims.

Veïnes i veïns de Can Batlló van parlar del que significava per a elles aquesta fita. “Tenen molta por que el nostre model, autogestionat per les veïnes, s’estengui a d’altres espais del barri. Amb això tenen moltes reserves perquè clar vol dir que estem donant molt empoderament a l’autogestió dels espais”. “Nosaltres ho tenim, ara a fer-nos grans, i a gestionar-lo el millor que puguem i sapiguem, i serà bo, serà bo. Molt contents. Ja tocava”.

Laura Pérez, regidora del Districte, també va voler parlar de Can Batlló. “Paraules de celebració, aquí compartint un moment que pensem que és molt important i amb què hem treballat amb la força comunal que caracteritza Sants i la Bordeta, celebrant conjuntament un pas endavant en la autogestió veïnal de Can Batlló”.

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-01

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-02

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-03

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-04

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-05

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-06

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-07

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-08

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-09

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-10

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-11

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-12

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-13

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-14

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-15

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-16

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-17

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-18

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-19

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-20

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-21

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-22

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-23

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-24

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-26

festacelebracioaprovaciocessiocanbatllomarcde2019-25

Compartir: