La Zona Franca acollirà un centre per a menors estrangers no acompanyats a partir del mes de juny

Tindrà capacitat per a prop de 50 joves nouvinguts amb l’objectiu de fer una primera acollida, tenint en compte que als mesos d’estiu s’augmenten les arribades, i així poder substituir les comissaries com a centres de gestions. Els mòduls prefabricats podrien ubicar-se al solar de la Generalitat on havia d'anar el centre penitenciari.

La Zona Franca acollirà un centre per a menors estrangers no acompanyats a partir del mes de juny

El departament de Treballs, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va confirmar aquesta setmana l’obertura d’un centre d’atenció immediata per a menors estrangers no acompanyats (‘menes’) a la Zona Franca. Des de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA) detallen que tindrà capacitat per a prop de 50 joves nouvinguts i que podria posar-se en funcionament a principis d’aquest mateix estiu, al mes de juny. Segons Ester Cabanes, directora de la DGAIA, “el centre estarà obert les 24 hores del dia i servirà per donar assistència als que acaben d’arribar”.

L’objectiu és “fer la primera acollida dels joves que migren sols, tenint en compte que als mesos d’estiu s’augmenten les arribades i així poder substituir les comissaries com a centres de gestions”. El què es vol és tractar-los d’una forma més digne. En aquest centre d’atenció immediata, que segons la Generalitat de Catalunya s’ubicarà en un solar de la Zona Franca de la seva propietat, se’ls identificarà un cop arribats i es començarà a treballar amb ells des dels educadors de la DGAIA. Cabanes afegeix que “es podran dutxar i podran menjar mentre esperen el seu torn per als tràmits un cop han arribat”. Aquests són tràmits llargs, han d’esperar per fer les entrevistes i poder-los identificar i el què es vol és que tot sigui més còmode i fàcil per a ells. Del què es tracta, a banda d’aquesta identificació, és “poder fer una exploració, que truquin a la família, poder saber en quines condicions arriben i entendre les seves necessitats”. Així, tal i com explica la directora de la DGAIA, hi haurà educadors socials, traductors i, fins i tot, algun jurista per ajudar-los amb els tràmits i explicar-los en quina situació es troben.

D’altra banda, des del Col·legi d’Educadores i Educadors Socials de Catalunya, el seu vicepresident Lluís Vila, troba “insuficients les ràtios de 2 educadors i 2 integradors socials per treballar amb els joves que hi aniran”. Creu, però, que si la mesura que ara es planteja “es fa ben feta, pot tenir sentit”. Espera que així “es puguin acollir als nois que fins ara estan dormint a comissaries, és un plantejament raonable i s’ha d’avançar en aquesta línia, però per fer-ho cal dotar-ho dels recursos que ho permetin garantir”.

Sobre l’ubicació dels mòduls prefabricats per acollir el centre d’atenció immediata, es creu que el solar escollit de la Zona Franca serà on havia d’anar el centre penitenciari, ja que és l’únic que és propietat de la Generalitat. És per això que, Dani Fernández, dinamitzador de La Marina Viva, creu que “estaran molt allunyats, és un tema complicat però hem de crear una relació saludable amb aquest equipament perquè seran adolescents que creixeran al barri”. Antonio Guillén, president de la Unió d’Entitats de la Marina, afegeix que “tot i que no tenim suficient informació, els menes necessiten aquests equipaments però s’ha d’acabar de concretar”.

Compartir: