La Taula de Dones de la Marina presenta al veïnat els Espais Liles

El centre cívic de la Casa del Rellotge va acollir la presentació al veïnat del projecte "Espais Liles", impulsat per la Taula de Dones de la Marina amb la col·laboració dels comerços i escoles del barri. [[Vegeu fotos]]

La Taula de Dones de la Marina presenta al veïnat els Espais Liles

El centre cívic de la Casa del Rellotge va acollir la presentació al veïnat del projecte “Espais Liles”, impulsat per la Taula de Dones de la Marina. La idea va sorgir durant els actes del 8 de març del 2017 i té com a objectius visibilitzar les violències masclistes, fer-ne pedagogia i implicar als diferents agents del barri. És per això que s’han desenvolupat els espais liles, per implicar per exemple els comerços de l’associació de comerciants del barri, convertint-los en un espai lliure de masclisme i donant resposta a l’assetjament de les dones al carrer. Mònica Boix, membre de la Taula de Dones, recordava que el projecte prové “de dos moments que ens han portat aquí, un el 2016 quan vam participar en una marxa exploratòria amb perspectiva de gènere a la colònia Santiveri, on detectem problemes de visibilitat; i l’altre el 8 de març del 2017 quan organitzem la jornada Dones i Espai públic”.

Tots aquests tallers i feina s’orienta a la protecció de les dones al carrer per evitar que hagin d’anar en alerta per prevenir la violència masclista. S’ha buscat treballar en xarxa i en equip al barri, per detectar espais conflictius i alhora punts segurs. En aquest sentit han trobat la complicitat dels comerços, que tindran un adhesiu per senyalitzar que són un espai on qualsevol dona assetjada hi pugui entrar i aixoplugar-se. Boix explicava que “caminar soles és més perillós per a les dones, anar en compte pel carrer no està bé, tothom hauria d’anar tranquil”. A partir d’aquí, afegia que “calia trobar iniciatives en xarxa al barri, vam detectar punts conflictius i per tant calia trobar punts segurs, aquí ens cal la complicitat dels comerços”. De moment, fins a dotze establiments hi participen i ja han rebut una formació.

Una altra de les iniciatives han estat els tallers als centres escolars de primària i secundària. En total s’han realitzat més de 100 tallers, ja que “sense la feina dels nois i les noies, poques coses es poden fer”, recordava Boix. Els centres que van participar en aquests tallers van ser les escoles Can Clos, SEAT, Barkeno, Enric Granados i Ramon Casas i els instituts Montjuïc i Domènech i Montaner. El resultat del treball ve reflectit en el llibre “Els barris liles de la Marina” on es recullen de manera gràfica les reflexions de l’alumnat de les escoles així com les propostes del logotip dels espais liles plantejades per l’alumnat de tercer d’ESO.

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-01

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-02

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-03

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-04

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-05

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-06

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-07

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-08

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-09

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-10

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-11

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-12

presentaciotauladoneslamarinaespaislilesmaigde2019-13

Compartir: