La Setmana Santa omple de celebracions les parròquies dels barris de Sants-Montjuïc

Ens ho expliquen els rectors de Santa Maria de Sants; Sant Medir de la Bordeta; Sant Àngel Custodi d'Hostafrancs; Santa Madrona, Sant Salvador d'Horta i Mare de Déu de Lurdes del Poble-sec; i Sant Bartomeu i Sant Cristòfol de la Marina.

La Setmana Santa omple de celebracions les parròquies dels barris de Sants-Montjuïc

Amb l’arribada de la Setmana Santa, les parròquies dels diferents barris del districte de Sants-Montjuïc commemoren la mort i resurrecció de Jesucrist, amb misses i oficis oberts a tot el veïnat. La parròquia de Santa Maria de Sants començarà dijous Sant a les vuit del vespre amb el “Sant Sopar del Senyor”, que segons el rector d’aquesta parròquia, Josep Maria Socias “té una referència molt interessant, perquè es fa el rentatge dels peus, un signe molt bonic de servitud”, apunta. Socias recorda que aquesta tradició, “ve de l’època de Jesucrist quan els esclaus o els més petits rentaven els peus dels convidats en una casa o en un convit”. Abans de la pregària de les deu de la nit, hi haurà un ressopó amb els assistents per celebrar el dijous Sant, “un dia festiu, alegre, d’esperança i amb motius joiosos”. El divendres Sant a les dotze del migdia es farà el viacrucis, és a dir, “el camí de la creu on es recorden els moments més dolorosos de Jesús quan és condemnat a mort”. Socias també senyala que aquest fet és protagonitzat per dones que segueixen a Jesús, “un significat bonic de la presència femenina que dóna un sentit de fortalesa quan les dones li donen ànims”. A les sis de la tarda de divendres tindrà lloc l’ofici de la passió i la mort de Jesús: “Llegirem i comentarem la paraula de Déu que ens parla de la mort de Jesús”, detalla el rector santsenc. La Vetlla Pasqual se celebrarà dissabte a les deu de la nit, “és el dia més important que celebrem els cristians”, assegura Socias, ja que és un moment solemne en què Crist mor a la creu, i a partir d’aquest moment “comença la seva resurrecció”. Diumenge i dilluns de Pasqua, és una celebració que amb les mones de pasqua i els ous que hi contenen es vol simbolitzar, segons Socias, “la nova vida, una expressió de resurrecció que ens ha d’empènyer que a la nostra vida, tot i tenir entrebancs, ens hem d’aixecar i seguir endavant, estimant a les persones d’una manera especial”.

La parròquia de Sant Medir, al barri de la Bordeta, també convida a tothom a participar dels actes litúrgics i a contemplar els misteris de la passió, la mort i la resurrecció del Crist. El rector del temple bordetenc, Enric Subirà, avança que dijous Sant a les vuit del vespre tindrà lloc la cena del Senyor, “un moment molt significatiu, ja que celebrem la memòria de l’eucaristia”, apunta Subirà. L’endemà, Divendres Sant a les deu del matí, Mossèn Rafael oferirà “el Sermó de la Passió”, i seguidament el viacrucis. A les sis del vespre es farà una celebració litúrgica per recordar “l’Evangeli i la passió de Jesús”. La Vetlla Pasqual de dissabte Sant començarà a les nou del vespre amb el tradicional foc nou a la placeta: “És una festa de joia i d’alegria que ens convida a tots a ser signes del testimoni de la vida i no de la mort”, i per tant, segons Subirà, “Jesús no vol repressió, explotació de les persones a través del treball o de les ideologies, ni de les especulacions econòmiques”.

Al barri d’Hostafrancs, la parròquia del Sant Àngel Custodi es prepara per a les celebracions religioses que començaran dijous Sant a les vuit del vespre amb la missa vespertina de la cena del Senyor, i on hi haurà una col·lecta especial per a Càritas Parroquial. Tot seguit, “es farà una pregària davant la capella del santíssim”, explica el rector Francesc Nolla. Divendres Sant a dos quarts d’onze del matí “farem la pregària de Laudes”, i a dos quarts d’una del migdia començarà la celebració de la passió del Senyor, dins del santuari hostafranquí. A les set del vespre, també a dins del temple, hi haurà el viacrucis on participaran els veïns amb lectures de textos en català i castellà. A les nou del vespre de dissabte Sant, la comunitat celebrarà la Vetlla Pasqual “encendrem un foc fora de la parròquia i entrarem, a poc a poc, dins de l’església per experimentar el significat de la pasqua i la llum nova de Jesús”. Diumenge de Pasqua hi haurà missa com tots els festius, a les nou del matí en castellà; i a les dotze del migdia i a les vuit del vespre en català.

A les parròquies del Poble-sec també celebraran les tres festes més assenyalades, després de la benedicció de Diumenge de Rams que va tenir lloc a la plaça del Sortidor. Dijous Sant es rememorarà la trobada de Jesús amb els seus deixebles i se “celebrarà la pasqua jueva en què Jesús ens va donar el pa i el vi com a signes de la seva presència”, explica Joan Cabot, coordinador de les parròquies del Poble-sec. També es vol honorar el “gest de servei de rentar els peus” amb una recollida de roba per les persones sense sostre que viuen en els albergs del barri. La parròquia de Santa Madrona, Sant Salvador d’Horta i Mare de Déu de Lurdes celebraran el dijous Sant a partir de les set del vespre. Una hora més tard ho farà el veïnat que assisteixi a la parròquia Sant Pere Claver. Divendres Sant, a les deu del matí, les quatre parròquies poblesequines es trobaran al temple de Santa Madrona, on tindrà lloc el viacrucis: “És una pregària tradicional en què se segueixen les diverses etapes del camí de Jesús cap al calvari, una pregària contemplativa que intentem vincular amb el dolor de la gent que pateix la violència o la injustícia avui dia”. La Passió del Senyor tindrà lloc el mateix dia a les dotze del migdia a la parròquia de Santa Madrona i de Lurdes; i a les cinc de la tarda aquesta es desenvoluparà a la parròquia de Sant Salvador d’Horta i de Sant Pere Claver. Finalment, la Pasqua de Resurrecció de dissabte Sant començarà a les deu de la nit, i per primera vegada, les quatre parròquies del barri es retrobaran a l’església de Santa Madrona, “on encendrem el foc pasqual i farem la gran festa de la pasqua”. Les misses de diumenge de Pasqua s’oferiran respectant l’horari habitual.

I als barris de la Marina, el rector Josep Hortet comenta que per “celebrar el sopar del Senyor, la Passió i l’Eucaristia”, a partir de les set del vespre s’obrirà la capella del Polvorí. La pregària començarà a les vuit del vespre a la parròquia de Sant Cristòfol i de Mare de Déu de Port; i a quarts de nou del vespre a l’església de Sant Bartomeu. En aquest últim temple, també s’organitzarà un sopar de germanor “en què parlarem de les migracions, amb testimonis, per tal de situar la mort de Jesús a la realitat que acabarà amb una oració d’eucaristia”. Divendres Sant “es contemplarà la Passió de Jesús en tot el que suposa la política i la societat en contra del bé i a favor del mal”, amb un viacrucis que s’iniciarà a dos quarts d’onze del matí, des de la parròquia de Sant Bartomeu i recorrerà l’exterior del parc de Font Florida. Aquesta celebració també tindrà lloc a la parròquia de Sant Cristòfol, a partir de les onze del matí. A les sis de la tarda, les tres parròquies acolliran “l’acció litúrgica de la mort de Jesús, amb l’adoració de la creu”. Finalment, dissabte Sant, a les deu de la nit, la parròquia de Sant Cristòfol i de Mare de Déu de Port celebraran la Vetlla Pasqual i la Resurrecció de Jesús, “amb alegria i un ressopó”.

celebraciosetmanasantasantangelcustodihostafrancsabrilde2017-05

celebraciosetmanasantasantangelcustodihostafrancsabrilde2017-01

celebraciosetmanasantasantangelcustodihostafrancsabrilde2017-02

celebraciosetmanasantasantangelcustodihostafrancsabrilde2017-03

celebraciosetmanasantasantangelcustodihostafrancsabrilde2017-04

Compartir: