La primera gimcana feminista de la Marina apropa al barri els problemes de gènere

Dones de totes les edats van participar a l'Ekincana, que va comptar amb sis proves diferents en espais del barri on es van treballar aspectes tan complexos com la desigualtat de salaris, el sostre de vidre o la pressió estètica. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

La primera gimcana feminista de la Marina apropa al barri els problemes de gènere

El passat divendres 8 de març vam veure com dones de tot el món, de totes les classes socials, edats, ideologies i religions s’unien sota un clam comú. Es van empoderar i van sortir al carrer, reclamant els seus drets i denunciant agressions i desigualtats quotidianes. Els telenotícies parlaven de Barcelona, Madrid, Buenos Aires, Beirut… totes elles unides davant un objectiu comú: la igualtat. Ara bé, la lluita contra el masclisme comença als barris, les escoles i les associacions de veïns. Al barri de la Marina ho tenen molt clar, i dissabte al matí es va aixecar amb ganes de diversió i reivindicació.

A les deu del matí sortien del Parc de Can Sabater sis grups grans de dones de totes les edats per participar en la primera Gimcana feminista, l’‘Ekincana’, del barri. La Laura, una de les voluntàries, explica que s’ha organitzat des del Centre Cultural Estrelles Altes i que “cada part de la gimcana mostra una discriminació cap a les dones”.

D’aquesta manera, es van proposar sis proves diferents en espais del barri com la plaça del metro. Des d’activitats dinàmiques en grup es van treballar aspectes tan complexos com la desigualtat de salaris, el sostre de vidre o la pressió estètica.

Així doncs, la desigualtat entre homes i dones es fa patent en molts i diversos àmbits de la vida quotidiana. Per exemple, segons el darrer informe de l’Institut Català de les Dones, elles tenen poc més del 27% del temps de paraula en televisió i ràdio. Igualment, només el 3% dels Premis Nobel de Ciències has estat atorgats a dones. En canvi, l’any passat tv3 informava de que les dones dediquen un 92% més del seu temps a la llar i la família.

Totes les activitats van concloure amb una conclusió sobre la realitat social del tema treballat. Un espai per compartir experiències i qüestionar aspectes molt normalitzats que perpetuen la desigualtat i manca de drets que es vol eradicar. Tothom va tenir l’oportunitat de dir-hi la seva, sent conscients de que cal crear més àmbits inclusius en el nostre dia a dia.

Des de l’equip impulsor, es va fer una valoració molt positiva de la jornada. Per “la resposta activa del barri, l’alt nivell d’assistència i l’actitud proactiva dels i les participants va ser una sorpresa molt grata”.

L’última part de l’Ekicana va coincidir amb l’inici d’un altre acte sobre feminismes a la mateixa plaça de la Marina. L’Associació La Vinya, en col·laboració amb la Taula de Dones, va organitzar una xerrada sobre la lluita contra el masclisme des de diferents visions i cultures. Anna Álvarez, membre del col·lectiu impulsor, reflexiona sobre la inclusió de tot tipus de dones i el que suposa patir una doble discriminació: per raons de gènere i d’origen. Per què el cas de les Jornaleres de Huelva no va tenir el mateix ressò social i mediàtic que el de la Manada? Afirma que “s’ha de visibilitzar els problemes dins el propi feminisme cap a les dones racialitzades, que compten amb menys veu”.

El paper de la dona és i ha estat diferent en cada cultura. Des de Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya, Noemí Fernández s’acosta a l’essència de la dona gitana, la seva evolució al llarg del temps i la seva pròpia lluita feminista. Fernández detalla “el colonialisme dins Espanya que ha afectat les dones gitanes”.

Al seu torn, la Jèssica Sala, de l’Associació Guineo-Catalana de la Marina reclamava la necessitat d’inclusió de totes les dones en els diversos àmbits de la societat. Per exemple, en l’Administració, el món acadèmic, les institucions. Alhora, observa “el feminisme com una lluita per la igualtat real entre homes i dones, però també entre les dones d’arreu”.

L’última de les ponents va ser Úrsula Santa Cruz, integrant de l’Associació Tic-Tac, que va optar per posar l’accent en els orígens del feminisme. Ella defensa que “per aconseguir la igualtat que persegueix el feminisme s’ha de produir una emancipació respecte la superioritat del gènere masculí a nivell social”, però no només. Segons ella, la superació del racisme és un element clau en aquest reclam.

L’acte va comptar amb la presència de la consellera de govern del barri, Esther Pérez, en representació del Districte de Sants-Montjuïc. Des del consistori es fa una valoració molt positiva de la manifestació del 8M, així com de les iniciatives que s’estan duent a terme als diferents barris del districte. La consellera marinera explica que “exigim un mínim de treball per la igualtat més enllà de les campanyes que s’han portat a terme des de l’Ajuntament”.

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-01

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-02

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-03

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-04

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-05

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-06

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-07

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-08

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-09

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-10

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-11

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-12

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-13

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-14

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-15

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-16

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-17

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-18

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-19

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-20

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-21

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-22

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-23

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-24

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-25

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-26

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-27

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-28

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-29

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-30

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-31

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-32

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-33

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-34

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-35

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-36

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-37

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-38

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-39

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-40

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-41

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-42

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-43

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-44

gimcanafeministadiadeladonalamarinamarcde2019-45

Compartir: