La presidenta de la Federació, Gemma Solsona, demana més participació i implicació durant la Festa Major de Sants

Entrevista a Gemma Solsona, que enfronta la segona Festa Major com a presidenta de la Federació que agrupa els 16 carrers guarnits. Ho fa demanant més implicació i fent una crida a la participació del veïnat del barri.

La presidenta de la Federació, Gemma Solsona, demana més participació i implicació durant la Festa Major de Sants

Gemma Solsona enfronta la segona Festa Major de Sants com a presidenta de la Federació que agrupa els 16 carrers guarnits. Ho fa demanant més implicació i fent una crida a la participació dels veïns i veïnes del barri. També demana respecte en la cura del decorat dels carrers: “Tenir una bona dinàmica quant a assistència i un públic que participa de la festa major d’una manera cívica és la clau de l’èxit de la nostra festa major”, que per Solsona “és barri, vincle i punt de trobada entre entitats i veïns que s’ha de mantenir”.

Com treballeu des de la Federació de la Festa Major aquests dies previs a la setmana més important de l’any?
Aquests dies previs, de feina nostra en queda poca, ja que aquesta l’hem fet al llarg de l’any. Aquests dies acabem d’enllestir coses menors com pot ser el muntatge d’algun escenari i temes d’infraestructures.

Com espereu que sigui el pregó que llegirà el gerent del Secretariat Joan Manuel Parisi?
L’esperem amb molt de neguit. No ens ha volgut desvetllar gaire les coses que ens esperen. Només ens consta que passaran coses, tant damunt com a baix del balcó. Serà un pregó diferent del que hem vist fins ara. Coincidint amb el 30è aniversari de la Federació de la Festa Major de Sants, volíem apostar per una persona del barri, que s’estimés el barri i la seva Festa Major, volíem algú que hagués viscut la festa major des dels orígens.

Esteu satisfets amb la relació que hi ha entre la Federació i el Districte de Sants-Montjuïc?
Doncs sí. Ja fa un temps que treballem conjuntament amb ells en els actes unitaris, ja que anys enrere havíem demanat al Districte que comptés amb la nostra opinió. Crec que tenim un bon suport i opino que s’ha fet una bona feina per part d’ambdues parts.

Quines altres entitats públiques s’impliquen durant aquesta setmana de festa major?
Per aquí ja van passant els serveis públics, com Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, Bombers, Barcelona Neta… És una feina conjunta i una feina de tot. Nosaltres som gent voluntària i no som professionals, per això ens hem de refiar de l’ajuda que tenim.

Sobre el guarnit dels carrers, què n’opina de les temàtiques d’enguany?
Una mica la pena de quadrar temàtiques iguals en diferents carrers. Aquest any tenim tres temàtiques de neu i de fred, serà perquè hem passat prou calor (bromeja). És per això que és una pena que a vegades els guarnits queden deslluïts per culpa de les comparatives, que per una altra banda són inevitables. Tot i això, per part dels carrers, tot i saber que eren temàtiques duplicades, les han volgut tirar endavant amb ganes i molta il·lusió.

Enguany, s’engalanarà un carrer menys. Com heu rebut aquesta baixa des de la Federació?
Per una banda, és una pena que hi hagi un carrer menys, ja que ens agradaria una festa major més lluïda, però per l’altra banda, entenem que més que nombre de carrers, el que necessitem és gent implicada. En aquest sentit, el nombre de persones implicades no les perdíem, perquè els voluntaris que hi havia al carrer Masnou han marxat a la comissió de festes del carrer Canalejas. Tenim prou gent per tirar endavant la festa durant els anys vinents.

Així, quin creus que és l’estat de salut de la Festa Major de Sants?
Jo crec que falten mans perquè ens trobem amb diferents carrers que van tirant endavant però han de posar molta voluntat perquè són comissions petites. Sí que és cert que durant la Festa Major apareix molta gent per ajudar, per bé que al llarg de l’any són cinc o sis persones les que treballen en el decorat. Crec que hem d’aconseguir més voluntaris. Fa anys, parlàvem del relleu generacional, i això ho hem aconseguit, ja que tenim prou gent jove als carrers. Tampoc hem d’oblidar que ens fa falta gent de totes les edats. Penso que ha d’haver-hi un equilibri de gent jove i de gent gran.

Els desperfectes en alguns decorats han estat ben presents en els darrers anys. Hi ha manera de trobar una solució a les conductes incíviques?
Aquest any imprimirem uns cartells, que penjarem, on es demanarà que es respectin els guarnits. Penso que això és una cosa que no s’arregla amb un cartell, de fet crec que així s’incita. Crec que és un exercici que hem de fer. Els més petits toquen els guarnits perquè els mateixos pares els fan entrar dins per fer les fotografies. Això ho hem de parar, ja que els nens no entenen la feina que comporta el guarnit. Per tant, els adults haurien de començar a inculcar-ho als més petits.

Entre les novetats d’enguany, trobem un concurs de selfies. En què consistirà?
Una entitat que col·labora amb el Museu Etnològic ens va proposar aquesta activitat que ha de servir per una exposició que estan preparant. Per nosaltres, és una activitat que ha cridat l’atenció i totalment complementària a la nostra feina, que pot donar un punt extra a la nostra Festa Major. En principi, l’activitat es farà durant aquest any, però si té una bona acollida, es farà en altres edicions.

A més, també gaudirem de l’obertura de la Lleialtat Santsenca durant les festes, i els Jardins de la Rambla de Sants serà un espai més on es desenvoluparan activitats unitàries per a la festa, oi?
L’espai on es desenvolupaven les activitats dels actes unitaris quedava petit. Llavors ho hem partit en dos espais. Mantenim el parc de l’Espanya Industrial i sumem els Jardins de la rambla de Sants amb activitats diürnes.

L’entrega de premis mantindrà l’organització dels darrers anys?
Aquesta s’accelerà un dia, i es farà diumenge al vespre. Per tant, el jurat tindrà una mica menys de temps per valorar el decorat. Els premis es mantenen, del darrer al primer i els tres premis especials: originalitat, millor sostre i detall artístic.

Enguany és la segona festa major al capdavant de la Federació. Com ho vius?
D’alguna manera amb aquest càrrec puc viure poc la festa major del meu carrer. Vius la Festa Major d’una manera diferent, ja que no tinc oportunitat de viure-la amb els meus veïns, però puc veure els companys dispersats per la resta del barri. És una manera diferent de plantejar-me la festa.

Què és per la Gemma Solsona la Festa Major de Sants?
És barri, és vincle, és donar un lloc on sorgeixen altres coses, ja que és un punt de trobada entre entitats i veïns que s’ha de mantenir.

Quina creus que és la clau de l’èxit de la Festa Major?
Tenir una bona dinàmica quant a assistència i un públic que participa de la festa major d’una manera cívica. Per nosaltres, seria fantàstic poder mantenir la festa de barri. Som conscients que si en algun moment això es gira, no podrem fer res, ja que si vol venir més gent de fora, els hauràs d’assumir. Crec que el tret distintiu és que encara es poden gaudir d’unes festes majors de barri.

Quin missatge donaries als lectors per gaudir d’aquesta festa major?

Demano participació, ja que és el que ens falla una mica més. Ens encanta quan s’apropen els veïns a felicitar-nos per la festa, però demanem més implicació.

 

Podeu escoltar l’entrevista sencera clicant al reproductor:

 

Nota: Aquesta entrevista ha estat realitzada a primera hora de la tarda, quan encara no s’havia produït l’atemptat terrorista de Barcelona.

Compartir: