La nau central de Can Batlló acollirà la seu de l’Arxiu de la Ciutat de Barcelona

Tres governs, tres canvis de propietat i quatre anuncis d'usos després: Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat, Museu Estatal de l'Urbanisme, Habitat Urbà de l'Ajuntament i finalment l’Arxiu de la Ciutat. Aquest últim serà l'ús definitiu de la nau central, que podria entrar en funcionament l’any 2022, amb unes obres pressupostades en 47 milions d’euros.

La nau central de Can Batlló acollirà la seu de l’Arxiu de la Ciutat de Barcelona

Tres governs, tres canvis de propietat i quatre anuncis d’usos després: Conselleria de Medi Ambient de la Generalitat, Museu Estatal de l’Urbanisme, oficines d’Habitat Urbà de l’Ajuntament i finalment l’Arxiu de la Ciutat de Barcelona. Tal i com va avançar aquest mitjà, aquest últim serà l’ús definitiu de la nau central de l’antic recinte industrial del barri de la Bordeta, i que l’Ajuntament va comprar a la Generalitat la tardor de l’any 2014.

Durant una roda de premsa realitzada aquest matí a la mateixa nau, el regidor de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, Eloi Badia, ha explicat que el nou equipament bordetenc entrarà en funcionament l’any 2022 amb gairebé 17.000 m2 destinats a la conservació, la consulta i la difusió de la documentació de la ciutat. La nau central és l’únic element de tot el conjunt de Can Batlló que està catalogat com a Bé cultural d’interès local (nivell B) i es transformarà en un edifici funcional i amb tecnologia punta que reunirà en un únic equipament els més de 50 quilòmetres de documentació, 4 milions de fotografies i milers de documents gràfics i cartogràfics que actualment es troben dispersos entre els 21 centres d’arxiu i les dependències municipals.

El pressupost del nou equipament és d’uns 47 milions d’euros: 9,1 milions per a l’Arxiu pròpiament i 37,7 milions destinats a la rehabilitació de la nau. La Comissió de Govern va aprovar dimecres encarregar a BIMSA la licitació de l’avantprojecte i el projecte bàsic, amb la previsió que a finals del mandat s’aprovi definitivament el projecte.

El nou Arxiu es dividirà en dues àrees, la pública: on hi trobarem l’espai d’informació i acollida, amb atenció i informació al públic; espai expositiu; zona de descans de l’usuari amb cafeteria; guarda-roba; botiga i llibreria; i zona interior d’aparcament de bicicletes. També hi trobarem l’Espai Bruniquer, una zona destinada a la creació d’un espai interactiu amb un recorregut per la història de la ciutat a través dels documents conservats a l’arxiu. Tres sales d’exposicions, una sala d’actes amb capacitat per a 150 persones, un espai polivalent per a 50 persones, aules didàctiques destinades a tallers, seminaris, cursos o activitats escolars i finalment un espai de consulta de documents dividida en diverses zones.

A la segona àrea, més interna, hi trobarem l’espai de conservació dels documents, la zona d’ingrés de la documentació i de tractament de documents. També hi haurà una part destinada a la direcció i administració amb despatxos i sales de reunions. L’espai de serveis i logística amb una sala d’instal·lacions, estació central de seguretat, tallers de manteniment de l’edifici, magatzems complementaran el nou equipament.

Actualment l’Arxiu té una plantilla de treballadors, -entre fixos, temporals i puntuals-, a l’entorn de 146 persones.

presentacioprojectearxiuciutatcanbatllojuliolde2017-02

presentacioprojectearxiuciutatcanbatllojuliolde2017-03

presentacioprojectearxiuciutatcanbatllojuliolde2017-01

presentacioprojectearxiuciutatcanbatllojuliolde2017-07

presentacioprojectearxiuciutatcanbatllojuliolde2017-04

presentacioprojectearxiuciutatcanbatllojuliolde2017-05

presentacioprojectearxiuciutatcanbatllojuliolde2017-06

Fotos i simulacions: Ajuntament de Barcelona

Notícies relacionades:

Compartir: