La Marina recorda els barris de barraques de Montjuïc i Sants amb una exposició

L'exposició "Els barris de barraques a Montjuïc, Sants i les Corts", que es pot visitar fins al 30 de novembre a la Biblioteca Francesc Candel de la Marina, és una mostra que vol donar una visió d'aquestes barriades des que es van crear fins a la seva dissolució. [[Vegeu fotos]]

La Marina recorda els barris de barraques de Montjuïc i Sants amb una exposició

Al llarg del segle vint moltes persones provinents de les zones més desafavorides de la península van arribar a la ciutat de Barcelona per millorar les seves condicions de vida i trobar feina. La impossibilitat de trobar un habitatge les va obligar a construir veritables barris de barraques als extrems de la ciutat. L’exposició “Els barris de barraques a Montjuïc, Sants i les Corts”, que es pot visitar fins al 30 de novembre a la Biblioteca Francesc Candel de la Marina, és una mostra que vol donar una visió d’aquestes barriades des que es van crear fins a la seva dissolució.

El passat dimecres 14 de novembre, es va celebrar un acte amb la presència –entre d’altres- d’Oriol Granados, historiador del Centre d’Estudis de Montjuïc, que va voler situar la mostra en l’espai del temps: “L’exposició fa dos anys que ronda per Barcelona i el seu entorn, es va inaugurar a l’Arxiu de la seu del Districte de Sants-Montjuïc. Era una activitat que s’emmarcava en “l’any dels Arxius” i va ser a partir d’allà que va començar a voltar per una sèrie d’espais que commemoraven el cinquantenari de l’inici d’aquests col·lectius i de la seva marxa”. Una exposició que s’ha anat incrementat amb el temps amb imatges i plafons.

La muntanya de Montjuïc va ser una zona on aquest fenomen va adquirir grans proporcions, però també a les Corts i Sants, on aquestes agrupacions eren més reduïdes i disperses per solars, camps i carrers. Aquesta mostra està inclosa al cicle “On la ciutat canvia el seu nom” titulat com la novel·la de l’escriptor Francesc Candel, que dóna nom a la biblioteca.

L’exposició vol ajudar a construir un relat de les moltes experiències dels veïns per a millorar les seves condicions de vida i millorar l’esperit de pertinença, un clar exemple és l’Ernesto Simarro, veí de Can Tunis, que apareix en una de les fotografies d’aquesta exposició i que recorda aquella època d’una manera molt especial: “Jo recordo una infantesa meravellosa i n’he après molt de tota la gent que vivia allà, i encara m’emociono, persones que ens deien quin camí havíem de seguir i nosaltres no teníem més remei que fer-los cas per les paraules que tenien, la bondat i l’ajuda que ens prestaven”. Finalment, com a curiositat, va compartir una anècdota d’aquells temps, on tothom vivia en germanor, i tothom podia entrar i sortir de les llars, gairebé sense preguntar: “Tingueu en compte que la meva casa igual que moltes altres barraques no hi havia portes tancades, hi havia una cortina perquè no entressin les mosques i no hi havia portes”.

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-02

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-03

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-04

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-05

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-06

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-07

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-08

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-09

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-10

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-11

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-12

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-13

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-14

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-15

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-16

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-17

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-18

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-19

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-20

inauguracioexposiciobarraquesmontjuicnovembrede2018-21

Fotos: Ángel Rabaneda

Compartir: