La Lleialtat Santsenca celebra el 90è aniversari de l’històric edifici del carrer Olzinelles

La sala de ball Bahia, que fins als anys vuitanta va ser a l'edifici de la Lleialtat, és un dels records més vius a la memòria del veïnat. Per això dissabte els boleros d’Antonio Machín van tornar a ressonar entre les mateixes parets, tal i com ho havien fet anys enrere. [[Vegeu fotos]]

La Lleialtat Santsenca celebra el 90è aniversari de l’històric edifici del carrer Olzinelles

L’edifici de l’antiga cooperativa de la Lleialtat Santsenca compleix 90 anys d’història. Per celebrar-ho, dissabte a la tarda es va organitzar una festa d’aniversari amb els veïns i veïnes del barri. L’antiga cooperativa de la Lleialtat, però, va començar a funcionar abans que s’aixequés l’edificació. De fet, aquest espai del carrer Olzinelles del barri de Sants va ser el tercer assentament de la cooperativa: “Just abans, la Lleialtat estava al carrer Dalmau. A mesura que anaven creixent els socis, es va decidir fer aquest edifici”, explicava Agust Giralt, coordinador de l’actual equipament de la Lleialtat.

Després de la cooperativa obrera, hi va haver la sala de ball Bahia i, més tard, la fàbrica de torrons Viar. El ball és un dels records més vius a la memòria del veïnat i per això els boleros d’Antonio Machín van tornar a ressonar a l’edifici on ho havien fet anys enrere, amb l’actuació musical del poblesequí Dacosta, que homenatja a Machín. Alguns dels assistents no van dubtar en ballar com ho havien fet en aquella mateixa sala fa seixanta o setanta anys enrere, i ara convertida en equipament municipal.

També es va projectar un vídeo documental per recuperar la memòria de la Lleialtat, amb les vivències més personals dels que van viure la primera part del segles XX al barri i a l’antiga cooperativa. “Una història que hem descobert és que durant l’època franquista, quan el carnaval estava prohibit, un dels primers concursos de balls de vestits que es van celebrar, va ser a la sala Bahia, i hem pogut entrevistar qui va ser la guanyadora”, explicava Giralt.

90aniversarilleialtatsantsenca_02

90aniversarilleialtatsantsenca_03

90aniversarilleialtatsantsenca_04

90aniversarilleialtatsantsenca_05

90aniversarilleialtatsantsenca_06

90aniversarilleialtatsantsenca_07

90aniversarilleialtatsantsenca_08

90aniversarilleialtatsantsenca_09

90aniversarilleialtatsantsenca_10

90aniversarilleialtatsantsenca_11

90aniversarilleialtatsantsenca_12

90aniversarilleialtatsantsenca_13

90aniversarilleialtatsantsenca_14

90aniversarilleialtatsantsenca_15

90aniversarilleialtatsantsenca_01

90aniversarilleialtatsantsenca_16

Compartir: