La Llanterna Màgica projecta a Sants el film “Primera Plana” per debatre sobre el sensacionalisme a la premsa

L'entitat santsenca La Llanterna Màgica organitza mensualment cinefòrums al centre cívic del barri, on posteriorment es debat sobre la temàtica de la pel·lícula. El periodista i responsable de l'espai de cinema "Programa Doble" a Sants 3 Ràdio, Guillem F.Marí, va moderar i intervenir en el debat de divendres. [[Vegeu fotos]]

La Llanterna Màgica projecta a Sants el film “Primera Plana” per debatre sobre el sensacionalisme a la premsa

Primera Plana és una pel·lícula nord-americana estrenada el 1974, un film històric i mític pel seu retrat de la premsa groga i més sensacionalista. Divendres passat es va celebrar un cinefòrum a les Cotxeres de Sants per obrir un debat sobre aquest tema. ‘Primera Plana’ es desenvolupa als anys 20, a Chicago, en plena eclosió de la premsa escrita. Pràcticament tota la pel·lícula es desenvolupa a la sala de premsa del Tribunal Suprem nord-americà, on un grup de periodistes espera que els jutges confirmin l’indult o la condemna a pena de mort per a un presumpte assassí. Són gairebé dues hores de comèdia i caricatura de com la premsa pot arribar a manipular i exagerar els fets per arribar a vendre més exemplars.

L’entitat santsenca La Llanterna Màgica organitza mensualment cinefòrums al centre cívic del barri, on posteriorment es debat sobre la temàtica de la pel·lícula. El periodista i responsable de l’espai de cinema “Programa Doble” a Sants 3 Ràdio, Guillem F.Marí, va moderar i intervenir en el debat. Feia aquesta reflexió sobre la manera en què consumim mitjans de comunicació: “encara que parlem dels anys 20, avui dia segueixen aquestes presses per ser el primer en publicar o treure una exclusiva”. I afegia que “canvien els mitjans, però la dinàmica és la mateixa”.

Per la seva banda, Miguel Fernández, de La Llanterna Màgica, apuntava que “la sessió va anar molt bé, sent un dels dies amb més gent”. Sobre la pel·lícula Fernández explica que, en els cinefòrums, “volem mostrar pel·lícules amb contingut social, però normalment visionem films dramàtics i vam optar per ‘Primera Plana’ pel seu marcat sarcasme”. Concretament, a nivell periodístic, concreta que “el sensacionalisme ha existit gairebé des de principis de segle XX, i a tot arreu, però a Estats Units era molt marcat”. Afegeix, a més, que “aquest tipus de premsa va començar amb la Guerra de Cuba i posteriorment amb la Primera i la Segona Guerra Mundial, on el què publicava la premsa podia influenciar tant la població com també els exèrcits rivals”.

cineforumprimeraplanalallanternamagicacotxeresdesantsoctubre2019-01

cineforumprimeraplanalallanternamagicacotxeresdesantsoctubre2019-02

cineforumprimeraplanalallanternamagicacotxeresdesantsoctubre2019-03

cineforumprimeraplanalallanternamagicacotxeresdesantsoctubre2019-04

cineforumprimeraplanalallanternamagicacotxeresdesantsoctubre2019-06

cineforumprimeraplanalallanternamagicacotxeresdesantsoctubre2019-07

cineforumprimeraplanalallanternamagicacotxeresdesantsoctubre2019-08

Compartir: