La història d’Hilari Salvadó, l’últim alcalde republicà, arriba a les Cotxeres de Sants

Amb motiu del 50è aniversari de la mort de l'últim alcalde republicà de Barcelona i dins del cicle de conferències que s'estan desenvolupant a tots els districtes de la ciutat, la seu territorial d'Òmnium Cultural a Sants-Montjuïc va oferir dijous al vespre una xerrada. [[Vegeu fotos]]

La història d’Hilari Salvadó, l’últim alcalde republicà, arriba a les Cotxeres de Sants

Amb motiu del 50è aniversari de la mort de l’últim alcalde republicà de Barcelona, Hilari Salvadó, i dins del cicle de conferències que s’estan desenvolupant a tots els districtes de la ciutat, la seu territorial d’Òmnium Cultural a Sants-Montjuïc i Tot Història Associació Cultural van oferir dijous al vespre la xerrada Lluites obreres, cooperativisme i excursionisme a la Barceloneta d’Hilari Salvadó, a la Sala d’Actes de les Cotxeres de Sants.

El president d’Òmnium Sants-Montjuïc, Jordi Redondo, va introduir la conferència destacant el valor de la història i de les lluites obreres, “és important promocionar aquest cicle, de fet la història s’ha de mantenir i recordar per no repetir els mateixos errors i per tenir presents el que som i d’on venim, i recordar aquelles persones que han lluitat pel país”. A l’acte es va projectar un reportatge emès per televisió catalana on se li feia un homenatge a Hilari Salvadó, al barri de la Barceloneta, on va néixer, l’any 1997: “Va ser anomenat alcalde al juliol de 1937, i li va tocar gestionar la ciutat durant els bombardejos de l’aviació feixista italiana”, recordava Santi Gorostiza, historiador i membre de Memòria Obrera i Cooperativa de la Barceloneta.

Per la seva banda, Emma Alari, antropòloga i membre de Memòria Obrera i Cooperativa de la Barceloneta va parlar de la vida de Salvadó, fent un recorregut pel barri obrer de la Barceloneta, referint-se a una trentena d’espais i fets de l’època. A més, també va desenvolupar l’associacionisme i el cooperativisme que va emergir a la Barceloneta durant el primer terç del segle XX. Llavors, les cooperatives de consum van ser epicentres de la vida pública obrera i rereguarda solidària d’espais combatius com sindicats i ateneus. L’antropòloga també va explicar que durant els seus primers anys, Salvadó sortia a pescar amb els seus pares i germans. Quan va tenir 11 anys va perdre el seu pare i els germans en un naufragi, mentre ell es quedava a casa recuperant-se d’unes angines.

El 1919, Salvadó va esdevenir un dels fundadors de la Joventut Nacionalista a la Barceloneta, on va travar una forta amistat amb dos joves emergents catalanistes, Josep Tarradellas i el periodista Joaquim Ventalló. Un any després també va cofundar el Centre Excursionista Minerva, activitat que el va dur a trepitjar les muntanyes del Pirineu català, Serralada Litoral com a guia. El seu activisme polític compromès amb els drets socials i les llibertats nacionals el va conjugar amb la seva militància dins d’Estat Català i, més tard, com a fundador d’ERC. També va participar en accions clandestines en suport als represaliats i empresonats per la dictadura de Primo de Rivera.

La xerrada va finalitzar amb un torn obert de preguntes als dos membres de la recerca del projecte.

xerradamemoriahilarisalvadoalcalderepublicasantsgener2017-01

xerradamemoriahilarisalvadoalcalderepublicasantsgener2017-02

xerradamemoriahilarisalvadoalcalderepublicasantsgener2017-03

xerradamemoriahilarisalvadoalcalderepublicasantsgener2017-04

xerradamemoriahilarisalvadoalcalderepublicasantsgener2017-05

xerradamemoriahilarisalvadoalcalderepublicasantsgener2017-06

xerradamemoriahilarisalvadoalcalderepublicasantsgener2017-07

xerradamemoriahilarisalvadoalcalderepublicasantsgener2017-08

xerradamemoriahilarisalvadoalcalderepublicasantsgener2017-09

xerradamemoriahilarisalvadoalcalderepublicasantsgener2017-10

Fotos: Ángel Rabaneda

Compartir: