La Festa Major de Sants es redueix del 22 al 26 d’agost amb sostres i laterals dels carrers guarnits

Com serà la festes santsenques d'aquest any? Quins actes es faran i en quins horaris? Hi haurà fira d'atraccions? Qui seran els pregoners i pregoneres? Entrevistem a Gemma Solsona presidenta de la Federació de la Festa Major de Sants.

La Festa Major de Sants es redueix del 22 al 26 d’agost amb sostres i laterals dels carrers guarnits

La Festa Major de Sants se celebrarà finalment del 22 al 26 d’agost, de dissabte a dimecres. Les restriccions que s’han d’aplicar provoquen que es retallin tres dies de festa i que els decorats només es puguin fer als sostres i laterals dels carrers, evitant les portalades i obstacles per facilitar el pas dels visitants. La presidenta de la Federació de la Festa Major de Sants, Gemma Solsona, recorda que “hem estat aturats durant molts dies pendents de com evolucionava la situació”. Durant març i abril semblava impossible poder-la celebrar, però “els preparatius s’han reprès des de finals de maig”.

Per què es canvien les dates?

Gemma Solsona explica que després de la reunió amb els carrers integrants es va decidir “escurçar el nombre de dies perquè estem obligats a eliminar algunes activitats que ja teníem previstes”. Tenint en compte que els actes amb més afluència de públic no es podran fer, s’ha optat per concentrar el major nombre possible d’activitats en aquests cinc dies de Festa Major.

Com seran els guarnits?

Alguns carrers ja havien començat a preparar els decorats, “però van haver-los d’aturar”. Solsona detalla que “tenint en compte les mesures de seguretat decretades s’ha decidit no posar elements al terra que puguin dificultar la circulació de persones”. És per això que només es podrà decorar els sostres dels carrers per així permetre la mobilitat amb distància i sense dificultats. Tenint en compte que no hi haurà ni portalades i només es decorarà el sostre i algunes parets, “se suspèn el concurs de guarniments de la Festa Major d’aquest 2020”, destaca Gemma Solsona.

Tot i així, com amplia la presidenta, es vol “animar al veïnat a participar en els guarnits decorant els seus balcons”. A banda dels sostres i laterals, els diferents carrers animen a posar pancartes o d’altres decoracions a cada casa. “Es buscarà un tema comú i ajudarem amb vídeos per ensenyar com participar des de cada finestra”.

Quines activitats estaran permeses i amb quins horaris?

Les mesures imposades no permeten aglomeracions de persones i obliguen a aforaments limitats, amb reserva prèvia i persones assegudes. “Això provoca que es cancel·len els concerts de nit i dificulten les activitats infantils”. Gemma Solsona explica que “optarem per tallers infantils, manualitats i espectacles que faciliten que estiguin asseguts i controlats”. Mentre que a nivell musical es veuran “concerts en acústic, havaneres, obres de teatre o monòlegs”. Solsona destaca que “també es mantindran els sopars populars i activitats com jocs de cartes”. D’aquesta forma, des de la Federació de carrers s’assegura que “les activitats que permetin ordre i persones assegudes es poden garantir”.

Encara que, tenint en compte que la normativa es va modificant setmana a setmana i segons com evoluciona la pandèmia, els carrers de la festa major no descarten que de cara a l’agost es puguin permetre actes amb més aforament o sense tantes restriccions. Una d’aquestes és a nivell d’horaris. Sobre aquests, Solsona explica que “no fixem un tancament a les onze de la nit com han fet a Gràcia”. Des de Sants s’opta per “mantenir els horaris tenint en compte que actes com els sopars o el cinema a la fresca fàcilment es pot allargar”. Així, el què es prioritza són els actes que segueixin la normativa i no tant els horaris.

Com es pot controlar l’aforament i les restriccions?

La presidenta de la Federació considera que per controlar la normativa “cal responsabilitat col·lectiva”. Els carrers hauran de saber l’assistència i per això “ara treballarem per saber amb quines mesures concretes treballarem”. Es posaran tanques per delimitar espais, “però fàcilment es concentrarà gent fora, sobretot no volem fer de policies”, concreta Solsona. És per això que es demana ajuda al Districte per si es pot facilitar personal com a agents cívics que facilitin aquesta tasca de control. A banda del paper de policia “que no pertoca als voluntaris de carrers, hi ha un tema de recursos perquè tampoc tenim tant personal ni material per controlar-ho”.

Com serà el pregó?

El pregó es manté però encara no se sap en quin espai es farà. Des de la Federació de carrers es va plantejar al Districte “fer-lo a la seu del propi Districte i que es pugui retransmetre per la ràdio”. Gemma Solsona recorda que “aquest acte ja tenia molt públic assegut, així que també hi ha l’opció de mantenir-lo al parc de l’Espanya Industrial i aquí el Districte ja assumiria més recursos a nivell d’infraestructura”. En els propers dies decidiran el model, però es farà segur.

Per ara es planteja un pregó a tres bandes i s’està acabant de tancar qui seran els protagonistes. Quan es presenti el cartell de la Festa Major també s’anunciaran els pregoners. Aquests, possiblement, seran persones representatives dels serveis essencials durant la pandèmia per a homenatjar-los.

Les converses amb el Districte

“La primera reunió va ser l’última setmana de maig i aquest 8 de juny vam tornar a veure’ns”, recorda Solsona. Per ara encara no se sap si hi podrà haver prou persones per cobrir els carrers totes les hores per controlar la normativa. En els propers dies s’ha de saber “si tindrem prous recursos per cobrir tots els actes”.

Dins dels propis carrers “cada cop s’han engrescat més comissions per seguir amb la Festa Major”. Per ara falta acabar de confirmar “un parell de carrers, Guadiana i la Plaça de la Farga, perquè no saben si podran fer els actes en plenes condicions”, matisa la presidenta. El dubte és si “es podrà gaudir la festa, perquè amb distàncies, restriccions i controlar aforaments no se sap si es perdrà l’essència de la festa major”. Però l’esperit majoritari és que “encara que siguin poques activitats, s’ha de tirar endavant”, celebra Gemma Solsona.

Els recursos i la fira d’atraccions

L’espai prop de l’Estació de Sants serveix com a cessió als firaires i és una de les principals fonts d’ingressos per a les comissions de carrers. De cara a aquest agost, “ja tenim una proposta del Gremi de Firaires que delimita tota la zona i queda tancat amb una entrada i una sortida per controlar l’aforament”. La presidenta de la Federació de carrers recorda que ja coneixen les mesures per a les atraccions i que des de Districte s’aprova, queda confirmar-ho per part de l’Ajuntament.

Les barres de les comissions és una de les altres fons, però aquesta es veurà afectada per la falta de grans concerts de nit. En aquest sentit, Solsona recorda que “en un principi no sabíem si hi hauria fira, si es podrien obrir barres o si els bars podrien sortir al carrer, fet que provocava inviable tenir pressupost per a la festa”. Però amb aquest canvi que dona llum verda a tots aquests tres punts, la situació millora. “Ara ens tornarem a reunir per tornar a fer el pressupost, que seguirà molt controlat i costarà arribar a cobrir les activitats, però ho estem treballant”, destaca Gemma Solsona.

Què queda pendent per tancar la Festa Major?

El pressupost final, la normativa corresponent per a celebrar la festa i les responsabilitats que han d’assumir les comissions de festa són tres punts cabdals que cal tancar en les properes setmanes per poder tancar la programació de la Festa Major de Sants 2020. Com explica la presidenta de la Federació de Comissions de carrers, Gemma Solsona, “volem saber fins a quin punt tenen responsabilitat els carrers a l’hora de controlar l’accés, les distàncies i l’afluència de persones als actes”.

Escolta l’entrevista sencera:

Compartir: