La Festa Major de Sants es dota d’un protocol contra les agressions masclistes

És per això que totes les comissions de festes han rebut una formació prèvia específica per tal d'actuar seguint el protocol. Aquesta iniciativa s'emmarca en la campanya "Només sí és sí", impulsada des de la regidora de Feminismes i LGTBI de l'Ajuntament de Barcelona.

La Festa Major de Sants es dota d’un protocol contra les agressions masclistes

Els carrers de la Festa Major de Sants 2018 s’han preparat a consciència per intervenir si es produeix una agressió masclista durant aquests dies. És per això que totes les comissions de festes han rebut una formació prèvia específica per tal d’actuar seguint el protocol. Aquesta iniciativa s’emmarca en la campanya “Només sí és sí”, impulsada des de la regidora de Feminismes i LGTBI de l’Ajuntament de Barcelona. Entre aquest 23 i 25 d’agost a la nit, dues parelles passejaran pels espais on hi ha activitats festives per vetllar pel compliment del protocol a partir de diverses tasques de sensibilització, assessorament i detecció.

En aquest sentit, la regidora del Districte de Sants-Montjuïc i de Feminismes i LGTBI, explica que la reivindicació del “Sí és sí” engloba més el consentiment, sense perdre un lema molt significatiu com el “no és no”. Pérez relata que hi ha casos de submissió química, en què la dona perd el sentit per submissió a la beguda o drogues i substàncies, i que després d’un debat sobre cap a on estem evolucionant, es va optar per estendre aquesta reivindicació.

A més, la regidora de feminismes ressalta que “malauradament, encara hi ha la idea que una dona ha de demostrar que va dir que no” i lamenta que “en aquesta societat rau un masclisme molt estructural”. En relació a les festes, exposa que “és un procés més de sensibilització i de treball” i reconeix que a Sants hi ha una part d’autoorganització i cita, per exemple, el protocol propi que s’ha fet des de la Festa Major Alternativa. Pérez considera que és important fer visible als carrers què és una agressió i com s’hi ha de fer front, i clou reivindicant que “el carrer és de tothom” i que “hem de gaudir totes i tots de la festa en condicions d’igualtat”.

Per la seva banda, Gemma Solsona, presidenta de la Federació de la Festa Major de Sants, admet que “cada cop hi ha més notícies en aquest sentit” i ho atribueix al fet que ara les dones s’atreveixen més a denunciar-ho. A més, subratlla la importància de “fer visible el que passa” i “treballar perquè aquestes coses no passin, primer explicant que passen”. Finalment, reconeix que una nit hi va haver un incident amb un exhibicionista.

A l’espai de concerts dels Castellers de Sants també s’ha instal·lat un punt d’informació lila, des d’on s’atenen possibles casos d’agressions masclistes durant les festes, i es resolen dubtes sobre casos de drogues amb assessorament i materials preventius.

puntlilacastellersdesantsfestamajoragostde2018-02

puntlilacastellersdesantsfestamajoragostde2018-03

puntlilacastellersdesantsfestamajoragostde2018-04

Fotos: Castellers de Sants

Compartir: