La Coordinadora d’Entitats per la Lleialtat Santsenca presenta el seu projecte de gestió i fa una crida al veïnat i entitats

La recentment creada Coordinadora d'Entitats per la Lleialtat Santsenca va presentar dissabte el seu projecte de gestió al veïnat, durant una xerrada informativa que va tenir lloc a la sala d'actes de les Cotxeres de Sants. La jornada va acabar amb un vermut i actuacions de cultura popular santsenca a la plaça Bonet i Muixí. [[Vegeu fotos]]

La Coordinadora d’Entitats per la Lleialtat Santsenca presenta el seu projecte de gestió i fa una crida al veïnat i entitats

La Coordinadora d’Entitats per la Lleialtat Santsenca va presentar el seu projecte de gestió al veïnat, el passat dissabte al matí, en una xerrada informativa que va tenir lloc a la sala d’actes del centre cívic de les Cotxeres de Sants. Aquesta va servir per atreure noves entitats i usuaris a la Coordinadora per així donar suport a la iniciativa comunitària: “Volem crear un equipament que sigui obert a tothom, flexible i polivalent perquè cobreixi les necessitats de totes les entitats i ciutadans de la ciutat”, expressava Jordi Falcó del Centre Social de Sants.

L’acte va començar amb una breu referència històrica de l’edifici, on l’historiador santsenc Agus Giralt, va fer una introducció en què va recordar que la Lleialtat Santsenca “l’hem de situar en el context del segle XIX, quan comencen a créixer les fàbriques i aquestes se situen el nostre territori; i amb l’arribada de gent, sorgeixen els primers llaços d’afinitat”. És a partir d’aquest moment quan prenen importància els espais coneguts com a ateneus i també les cooperatives que “aporten un model diferent del que té el capitalisme en aquell moment”, explicava Giralt.

També es va fer conèixer els vuit anys de trajectòria que han permès impulsar la recuperació d’aquest equipament pel barri. Un dels objectius dels impulsors ha estat convertir la plataforma en una coordinadora per tal de “promoure la gestió ciutadana de l’equipament i afavorir els usos veïnals, cooperatius i de cultura popular”, i fer d’aquest espai “un punt de trobada fructífer entre el teixit associatiu de cultura popular de Sants, i de cooperativisme de consum”, comentava en Jep, membre de l’Economat Social.

Amb aquest projecte també “es vol proporcionar un espai de trobada a les entitats de cultura popular i de lleure “, perquè el veïnat es pugui reunir, assajar, realitzar activitats, i fer actes públics. La Lleialtat Santsenca ha de ser “un espai de memòria històrica”, i ha de servir “per afavorir el coneixement i la consciència sobre el poder que tenim els ciutadans a través del nostre consum”. En Jep considerava que cal apostar per “la transversalitat d’edat i ideològica, la cultura catalana i la interculturalitat”; i promoure “connexió entre l’economia social cooperativa i el teixit veïnal, així com la gestió veïnal i participada”.

Durant la jornada també es va explicar com es projecta l’organització de la Coordinadora, conformada per una assemblea general prevista per al pròxim setembre, en la que hi haurà representades totes les entitats i col·laboradors, i on es marcaran les línies estratègiques. També hi haurà la junta directiva que s’encarregarà de dirigir les quatre comissions (comunicació, gestió econòmica i finançament, programació i acció comunitària); i les tres branques (veïnatge, cultura i consum responsable i cooperativisme). Finalment, també hi haurà un equip tècnic que garantirà el ple funcionament dels serveis de l’equipament.

La Lleialtat tindrà els usos que decideixin les entitats perquè puguin organitzar exposicions, presentacions, recitals de poesia, etc. A la planta baixa de l’edifici hi haurà una sala que acollirà un bar i una cuina que serviran per crear lligams entre les entitats i els veïns. La majoria de les sales de la Lleialtat seran polivalents, i algunes d’elles serviran d’emmagatzematge, i d’altres seran gestió i per fer reunions. Falcó també va exposar alguns dels usos que acollirà l’edifici seran “allotjaments permanents per aquelles entitats que necessiten un espai per reunir-se”, i les condicions d’ús “hauran de ser molt obertes, flexibles i polivalents, i que entre tots plegats haurem d’establir”, apuntava Falcó, tot i que va aclarir que “no volem ser un hotel d’entitats, per bé que ha de ser la casa de tots i de totes”.

L’acte es va cloure amb un vermut i una festa a la Plaça Bonet i Muixí, on hi van participar diverses colles de cultura popular i d’ entitats que ja donen suport al projecte com els Castellers, Bastoners i Diables de Sants o la Coral Sant Medir.

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-01

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-02

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-03

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-04

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-05

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-06

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-07

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-08

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-09

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-10

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-11

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-12

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-13

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-14

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-15

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-16

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-17

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-18

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-19

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-20

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-21

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-22

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-23

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-24

presentacioprojectegestiolleialtatsantsencamaigde2017-25

Fotos: Ángel Rabaneda i Josep Salip

Compartir: