La Casa de la Premsa del Poble-sec recorda el periodisme durant la Segona República coincidint amb l’aniversari del 14 d’abril

En el marc del 88è aniversari de la Segona República, la Casa de la Premsa de Montjuïc va organitzar un col·loqui amb el títol "El periodisme durant la República: lliçons d’una lluita per la llibertat", on també s'exposen diverses portades dels diaris de l'època. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

La Casa de la Premsa del Poble-sec recorda el periodisme durant la Segona República coincidint amb l’aniversari del 14 d’abril

En el marc del 88è aniversari de la Segona República, la Casa de la Premsa de Montjuïc va organitzar dijous passat un col·loqui amb el títol “El periodisme durant la República: lliçons d’una lluita per la llibertat”, on també s’exposen diverses portades dels diaris de l’època.

Al col·loqui es va parlar de la llibertat de premsa durant aquests anys a nivell polític, destacant-ne que els periodistes de l’època van aportar amb la seva feina llum en la foscor de la repressió i alguns, fins i tot, van pagar amb la seva vida l’atreviment d’informar. Un dels primers en intervenir a la xerrada va ser el catedràtic i historiador en periodisme a la Universitat Pompeu Fabra, Jaume Guillamet. Va començar recordant el context de l’època de la Restauració amb molta censura. D’altra banda, des de la Primera República del 1873 fins la Segona República, passant per la Dictadura de Primo de Rivera, va ser una època molt convulsa. Guillamet va recordar alguns dels diaris que van aparèixer en l’esclat que va suposar el republicanisme. Per ell, en aquest temps hi ha dos mercats: “el de diaris de negoci i els ideològics”. Segons Guillamet “hi va haver un esclat de la premsa diària de tots els colors polítics”. Apareixen i es recuperen nous diaris com “Solidaritat Obrera, La Premsa d’Esquerra Republicana o La Humanitat”.

Va recordar també la censura de l’any 1935 amb el judici al govern de Lluís Companys pels fets d’octubre de 1934, quan va voler proclamar la independència. Per la seva banda, la periodista i professora de la Universitat Autònoma de Barcelona, Elvira Altés, va voler posar l’accent en les periodistes i la premsa feminista de l’època. Amb l’esclat de la república, les periodistes entren en diferents debats, “com si ser feministes o femenines”, recordava. Amb noms importants com Mercè Rodoreda, Rosa Maria Arquimbau o Frederica Montseny. “El Diluvio, El Matí o La Publicitat, a tot arreu hi havia dones”, explicava Altés. En aquest sentit, es van posar de moda “les women page, espais als diferents diaris amb la presència de dones on desenvolupaven diferents seccions”.

La periodista opinava que les dones ja escrivien en premsa des del segle XVII, és per això que considerava que el moviment mai pot sortir de forma espontània. Per tant, totes aquestes dones tenien en el seu dia les seves referents. En aquesta Segona República en surten beneficiades per alguns canvis que apareixen en matèria d’igualtat: com la possibilitat de votar. En aquest col·loqui també hi va participar la periodista de la Universitat Autònoma Rosa Franquet. Ella va posar l’accent en el context polític i social en el desenvolupament del periodisme de l’època i, concretament, la ràdio. El 1931 va aparèixer Ràdio Associació de Catalunya per competir amb Ràdio Barcelona, i Franquet detallava que “com que no hi havia censura durant la república el català es va poder desenvolupar lliurement”. Afegia que “el desenvolupament natural no es va poder donar, ja que la ràdio neix el 1924 durant la dictadura i no creix fins als anys 30”.

Per últim, el periodista i també professor de l’Autònoma, Gil Toll, va parlar dels lligams d’alguns diaris amb la República, com “el Diluvio, mitjà protagonista de la famosa portada del ‘No pasaran’”. D’altra banda, “va deixar de ser un diari independent per acabar controlat per un sindicat a la guerra, però van ser fidels a la República fins a l’últim moment”.

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-31

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-01

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-02

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-04

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-05

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-06

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-07

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-08

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-09

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-10

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-11

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-12

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-13

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-14

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-15

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-16

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-17

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-18

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-19

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-20

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-21

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-22

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-23

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-24

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-25

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-26

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-27

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-28

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-29

xerradacasadelapremsaperiodismerepublicaabrilde2019-30

Compartir: