Josefina Macías és escollida nova consellera de la CUP al Districte de Sants-Montjuïc

Entrevista a la veïna de la Marina Josefina Macías, coneguda popularment com Yashira Riu, la nova consellera de la CUP al Districte de Sants-Montjuïc. Macías, que es considera una persona “lluitadora i sense afany de protagonisme”, pren el relleu de Xavier Queralt, fins ara conseller cupaire als nostres barris.

Josefina Macías és escollida nova consellera de la CUP al Districte de Sants-Montjuïc

Josefina Macías, coneguda popularment com Yashira Riu, és la nova consellera del grup municipal de la CUP – Capgirem BCN al Districte de Sants-Montjuïc. Així ho van decidir, per unanimitat els assistents en una assemblea oberta al Casal Jaume Compte de Sants, dimecres al vespre. Macías que es considera una persona “lluitadora i sense afany de protagonisme” pren el relleu de Xavier Queralt, fins ara conseller cupaire als nostres barris.

Quina vinculació té amb els nostres barris?

Sóc filla del barri de la Marina de la Zona Franca. He viscut allà durant tota la vida, i des de que era petita he estat vinculada amb les lluites veïnals. Recordo que quan tenia 10 anys sortia amb la meva mare per reivindicar que ens posessin un CAP al carrer del Foc, he lluitat perquè millorin el transport públic o perquè no ens posessin una incineradora. He estat molt vinculada des del naixement del 15M al barri de la Marina, l’any 2011. Sempre he estat en assemblees lluitant pels veïns, i sempre he estat molt relacionada amb l’activisme social.

Com va arribar a formar part de la CUP?

La meva vinculació amb la CUP ve arran de la meva participació al 15M de la Marina. A partir d’aquest moment comencem a anar als plenaris i les audiències a fer preguntes al Districte. Arrel d’això vaig començar a relacionar-me amb la CUP, i l’any 2015 quan va començar la campanya ja em vaig vincular amb el partit, fins ara.

Mai ha estat exercit un paper en l’àmbit polític, oi?

No. Mai l’he tingut. Jo sempre ho dic, sóc més activista que política. No tinc cap referència política, de cap mena. Crec més amb la lluita al carrer i feta per la gent.

Quins reptes es marca en aquest nou camí?

Com a consellera, m’agradaria que la gent tingués accés a un habitatge, i que arribés més habitatge social al districte. M’agradaria acabar amb la gentrificació, i que la gent no hagués de marxar del districte o fora de Barcelona, ja que no es poden permetre pagar els lloguer que hi ha. M’agradaria que millorés la sanitat al districte, i que la gent no hagués d’esperar una setmana per ser atesa als centres sanitaris. I en definitiva, vull millorar la vida dels veïns, ja que formen part de tots aquests aspectes.

Com li van proposar aquest càrrec?

Degut a que el Xavier Queralt ho havia de deixar per motius laborals i incompatibles, van proposar una persona que des del principi estigués vinculada amb la campanya de les municipals. També volien algú que hagués estat treballant durant els darrers dos anys amb el Districte. I jo com era una persona amb major disponibilitat horària i amb experiència en aquest camp, em van proposar ser la nova consellera, i vaig acceptar la proposició.

Quines problemàtiques destacaria dels nostres barris?

Tots són diferents entre sí, i amb peculiaritats i problemes variats. Els barris de la Marina són lluitadors, on tots els partits, fos de color que fos, sempre l’han tingut molt oblidat, i tenen problemes en el transport. En canvi, els altres barris tenen més problemes provocats pel turisme massiu.

Quin és el racó del districte de Sants-Montjuïc que més li agrada?

M’agraden tots els llocs del districte, però al ser de la Marina, em sento més en cor de poder passejar per aquest barri. I d’aquest, l’espai que més m’agrada és la Casa del Rellotge on hi anava de petita, i recordo que encara hi havia una fàbrica de ferro. Allà hi jugàvem tots els nens i nenes del barri, m’agrada molt.

Quines aficions té quan no es dedica a l’activisme i a la política?

Després de dedicar-me a la política i a l’activisme, poc temps em queda. Tot i això, quan trobo algun moment m’agrada estar amb els amics prenent alguna cosa, anar al cinema, o fer senderisme. Per exemple, m’agrada molt visitar els entorns de la muntanya de Montjuïc.

Com s’imagina els nostres barris en uns anys?

Tinc l’esperança que estiguin millor que ara. Desitjo que les desigualtats que existeixen als nostres barris s’hagin reduït i que la gent pugui ser feliç.

entrevistanovaconselleracupsantsjosefinamaciasabrilde2017-02

Compartir: