Hostafrancs recorda l’evolució dels seus carrers amb una xerrada

Sabies que el carrer de la Creu Coberta havia de dir-se carrer de Mèxic? L'autoritat municipal de l'època no ho va acceptar i aquest carrer ara el trobem a Font de la Guatlla. Una xerrada amb l'historiador Josep Maria Vilarúbia va fer un repàs a l'evolució de la toponímia dels carrers d'Hostafrancs, plena d'anècdotes i curiositats.

Hostafrancs recorda l’evolució dels seus carrers amb una xerrada

La toponímia dels carrers del barri d’Hostafrancs han anat evolucionant al llarg de la història, amagant moltes anècdotes i curiositats al darrere de cada nom. D’això en va parlar l’historiador Josep Maria Vilarúbia davant una cinquantena de persones a la sala Anselm Cartaña de la seu del Districte de Sants-Montjuïc, el passat dilluns al vespre.

Durant la xerrada, organitzada en el marc de la Festa Major d’Hostafrancs, el conferenciant va explicar que amb els anys s’han adoptat diversos criteris a l’hora d’escollir el nom dels carrers. Per exemple, canviant el nom dels carrers que feien referència a persones que en aquell moment i després de més de 25 anys ja no eren rellevants, fent així que desenes de noms de carrers fossin reemplaçats per altres.

A més, també va explicar que tot i que el carrer Tarragona és fronterer entre Hostafrancs i l’Eixample, “el carrer Mallorca i Consell de Cent eren dues vies des d’on començava el recorregut cap a Hostafrancs”. De fet, el carrer de Creu Coberta sota la petició de la Guàrdia Civil havia de dir-se carrer de Mèxic. L’autoritat municipal no ho va acceptar i aquest carrer ara el trobem al barri de Font de la Guatlla.

El territori que avui acull el barri Hostafrancs va formar part del municipi de Barcelona a partir de 1839, recordava Vilarrúbia. Fins abans d’aquesta data, segons Vilarúbia, la Constitució de Barcelona prohibia l’edificació des de la frontera de Magòria fins a la Creu Coberta. A partir de 1908 no es va considerar l’existència d’una plaça on ara trobem la plaça d’Espanya. Era aquest punt del territori, annexionat a la Creu Coberta, on hi havia una de les vies més important d’entrada a la ciutat de Barcelona.

xerradahistoriacarrershostafrancsfestamajoroctubre2017-02

xerradahistoriacarrershostafrancsfestamajoroctubre2017-03

xerradahistoriacarrershostafrancsfestamajoroctubre2017-04

xerradahistoriacarrershostafrancsfestamajoroctubre2017-05

xerradahistoriacarrershostafrancsfestamajoroctubre2017-06

xerradahistoriacarrershostafrancsfestamajoroctubre2017-07

xerradahistoriacarrershostafrancsfestamajoroctubre2017-08

Compartir: