Hostafrancs obrirà l’any vinent un nou equipament per a joves i adolescents al carrer Leiva

En l'últim Consell Plenari del Districte de Sants-Montjuïc, celebrat dijous al vespre, també es va aprovar per unanimitat concedir la Medalla d'Honor de Barcelona al Secretariat d'Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta; i a Maria Ortega, presidenta del Centre Cultural Àncora i veïna del barri de Can Clos. [[Vegeu fotos i video]]

Hostafrancs obrirà l’any vinent un nou equipament per a joves i adolescents al carrer Leiva

En l’últim Consell Plenari celebrat dijous al vespre a la sala de plens del Districte de Sants-Montjuïc, la regidora Laura Pérez va presentar una nova mesura de govern sobre la millora de les relacions de proximitat a l’espai públic, centrada en zones específiques com els Jardins de la Mediterrània, places del barri d’Hostafrancs, plaça d’Osca, plaça Navas, plaça de la Farga, Parc de l’Espanya Industrial o plaça de l’Olivereta. En aquests llocs s’intervindrà per resoldre diferents problemàtiques relacionades amb l’ús de l’espai públic, cuidant-lo i sensibilitzant al veïnat, entre altres accions.

En l’informe de la regidora, Pérez va anunciar que el pròxim any s’obrirà un nou equipament per a joves i adolescents al carrer Leiva número 67 del barri d’Hostafrancs. Aquest tindrà 200 metres quadrats i estarà inspirat en l’Espai 12@16 del Poble-sec. El futur equipament “ens dóna l’oportunitat en treballar en temes educatius i col·lectius amb joves específics, i ens donarà un equipament municipal que podrem utilitzar amb les entitats del barri”, detallava la regidora. Aquest respon “al dèficit històric d’equipaments per joves i adolescents que té el districte en relació amb altres barris”, recordava Pérez. De fet, actualment també es treballa en la cessió de l’antiga Cooperativa de la Model del segle XX al Casal de Joves de Sants o en la definició dels locals del carrer Química per a joves.

També es va aprovar inicialment la modificació del Pla General Metropolità (PGM) de la Zona Franca, on es construiran els nous centres penitenciaris. El grup de Barcelona en Comú, PSC, ERC i Ciutadans van votar a favor d’aquesta proposta, mentre que la CUP i el PPC van abstenir-se i el Partit Demòcrata s’hi va oposar. El conseller socialista del Districte de Sants-Montjuïc, Albert Deusedes, es mostrava orgullós i satisfet en treure les presons del barri de l’Eixample i de la Trinitat, “els veïns fa molt de temps que ho esperen i també millorarem les condicions de la població reclusa”. A més, davant la preocupació que han mostrat alguns veïns de la Marina pel trasllat de les presons, Deusedes recordava que “els reclusos no aniran al barri de la Marina sinó al polígon de la Zona Franca”.

Per unanimitat, tots els grups polítics van aprovar atorgar la Medalla d’Honor de Barcelona a Maria Ortega i al Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, que agrupa més de 300 entitats i enguany celebra el 40è aniversari. Ortega és presidenta del Centre Cultural Àncora i veïna del barri de Can Clos, una de les tres primeres dones a crear un centre cultural femení a tot l’estat espanyol, i sempre ha lluitat per aconseguir el benefici de tot el veïnat i la igualtat de gènere.

També amb el suport de Barcelona en Comú i PSC i l’abstenció de la resta de partits polítics, es va aprovar la proposta de modificar el Reglament de Participació Ciutadana de l’Ajuntament de Barcelona.

En la part d’impuls i control, el Grup Municipal Demòcrata va demanar que abans de l’estiu s’iniciï el procés participatiu per definir els usos dels equipaments, els terminis i costos del PERI d’Hostafrancs, que servirà per obrir el carrer Diputació. “És un tema que portem arrossegant des de fa molts anys, ha estat una part del bloqueig de la transformació del barri, i ara que tenim l’espai lliure i enderrocat és l’oportunitat per posar fil a l’agulla a les obres de reurbanització”, deia Sergi Sarri, conseller-portaveu del PdeCAT al Districte de Sants-Montjuïc. La proposta va ser aprovada amb el suport de tots els grups del Districte, excepte la CUP que va votar-hi en contra.

Més tard, el conseller d’ERC Jordi Fexas, va proposar estudiar la viabilitat d’un projecte que transformi el carrer Vilardell d’Hostafrancs en una futura rambla o plaça major. Es tracta d’una “oportunitat” que respon a la “degradació en la trama urbana” que ha provocat el PERI i a la manca “de cap element que articuli la centralitat del barri”, exposava Fexas. D’aquesta manera els republicans pretenen que s’articuli un espai centrat que tingui una funcionalitat dins de l’entramat urbà del barri. Aquesta també va rebre el suport de tots els grups municipals menys la CUP que va votar-hi en contra.

Per unanimitat es va aprovar la proposta de Ciutadans demanant que en tres mesos s’elabori un estudi integral per tal d’arreglar i dotar de més verd el tram de la rambla de Badal entre el carrer de Sants i el carrer Antoni de Capmany. El conseller-portaveu de Ciutadans, Ángel Lao recordava que l’espai “té absència de zones verdes, falta mobiliari urbà, hi ha problemes amb el transport públic i hi ha queixes pels estacionaments de les motos”. També va demanar que una vegada s’elabori aquest estudi, s’informi els veïns i entitats per engegar el projecte de reforma de manera consensuada.

També, per unanimitat, des de la CUP es va demanar trobar una solució a les deficiències denunciades per les famílies dels usuaris de la residència de Mossèn Vidal de la Bordeta. Així, la consellera-portaveu cupaire, Lluïsa Pahissa va exigir que “el Districte insti el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies que es requereixi a la UTE que gestiona la residència Mossèn Vidal per tal que reposi el personal que ha reduït unilateralment”. En aquest moment també va intervenir María José Carcelen, portaveu dels familiars d’usuaris afectats, per fer conèixer la situació assegurant que “la realitat que tenim és molt dura, fins a la data no ha canviat res i els ancians segueixen patint una situació que té un qualificatiu, que es maltracta en majúscules”.

Finalment, també va haver-hi llum verda a la proposició del Partit Popular que demanava a la Generalitat posar uns terminis en l’execució de la residència de gent gran de la Marina, que s’ha de fer a uns terrenys del carrer Energia. El conseller-portaveu dels populars, José Antonio Calleja, recordava que “fa molts anys que està prevista la seva construcció en aquests barris i és un equipament molt important i que resta per executar”.

Cliqueu al reproductor per veure el video del plenari sencer:

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-14

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-01

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-02

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-03

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-04

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-05

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-06

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-07

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-08

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-09

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-10

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-11

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-12

consellplenaridistrictesantsmontjuic11maig2017-13

Compartir: