Hostafrancs homenatja l’anarcosindicalista Joan Peiró coincidint amb el 75è aniversari del seu afusellament

Aquest dilluns s'ha volgut homenatjar la seva figura amb un acte, una ofrena floral i la descoberta d'una placa commemorativa a la plaça que duu el seu nom, al costat de l'estació de Sants. [[Vegeu reportatge fotogràfic i escolteu l'acte sencer]]

Hostafrancs homenatja l’anarcosindicalista Joan Peiró coincidint amb el 75è aniversari del seu afusellament

El 24 de juliol de 1942, l’anarcosindicalista hostafranquí Joan Peiró i sis companys seus de la CNT van ser afusellats a Paterna per ordre d’un tribunal franquista. Setanta-cinc anys després, aquest dilluns s’ha volgut homenatjar la seva figura amb un acte, una ofrena floral i la descoberta d’una placa commemorativa a la plaça que duu el seu nom, al costat de l’estació de Sants.

L’acte ha començat amb el parlament de la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, que ha destacat que “parlar de Peiró, és parlar de la revolució social, de cooperativisme i de cultura però també d’un arrelament no només a Hostafrancs, on va néixer, sinó de tot el moviment obrer santsenc”. De fet, Joan Peiró i Belis, va néixer a Hostafrancs el 18 de febrer de 1887 i amb tan sols vuit anys començà a treballar al forn de vidre de Can Tarrida de Sants. Amb altres companys fundà la Cooperativa Cristalleries de Mataró, que oferia diversos serveis als associats com classes de primera ensenyança als seus fills, socors mutu per malaltia i un fons de redempció de quintes. Peiró va participar al Congrés Regional del Treball de Catalunya de la CNT a Sants en què s’aprovà la fórmula dels sindicats únics per agrupar totes les societats d’ofici del mateix ram. Va ser secretari general de la CNT als anys 20 i ministre d’Indústria durant la Segona República Espanyola.

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha recordat que avui s’ha homenatjat un autèntic activista de la vida “una persona amb una capacitat creativa enorme, que no va aprendre a llegir i escriure fins als 22 anys i que tanmateix va ser capaç de dirigir una cooperativa, diaris i de tenir responsabilitats d’altíssim nivell com a màxim dirigent de la CNT i com a Ministre d’Indústria”

La consellera santsenca Lluïsa Pahissa, que ha parlat en nom del Grup de Memòria i d’Història Local de Sants-Montjuïc, ha reivindicat que “l’anarcosindicalisme no és només història i encara està viu”. Emili Cortavitarte i Xavier Palos, en representació de la Fundació Segui i la Fundació Roca Gales, han fet un repàs a la trajectòria de Peiró en paral·lel a la història del nostre país. Finalment el conseller de cultura del Districte, Joan Sanromà, ha estat l’encarregat de cloure els parlaments tot recordant que sense Joan Peiró “El sindicalisme d’aquest país seria completament diferent”.

Seguidament s’ha fet la descoberta de la placa commemorativa, situada a tocar del passeig de Sant Antoni, i amb els assistents cantant “A les barricades” entre punys enlaire i entrellaçats.

Clicant al reproductor podeu escoltat l’acte sencer:

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-01

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-02

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-03

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-04

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-05

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-06

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-07

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-08

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-09

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-10

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-11

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-12

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-13

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-14

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-15

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-16

actehomenatge75anysafusellamentsindicalistajoanpeirohostafrancsjuliolde2017-17

Compartir: