Xerrada d’història local: “Simbologia franquista a Sants-Montjuïc. L’habitatge i la propaganda feixista”

Carregant mapa…

Data/Hora
Date(s) – 21/02/2018
7:00 pm – 8:00 pm

Localització
Biblioteca Francesc Candel (La Marina)

Categories
No Categories


Les polítiques d’habitatge del franquisme van deixar moltes petjades als barris de Sants-Montjuïc. Concretament, el règim va fer instal·lar 401 plaques a les façanes d’edificis construïts amb diverses ajudes públiques o sota l’empara de l’Instituto Nacional de la Vivienda. Aquesta darrera xifra és el resultat del recompte que va dur a terme l’any passat Alfons Vidal Taboada per encàrrec del Districte de Sants-Montjuïc. Arquitecte i en aquest cas historiador, Vidal explica tota la tasca de recerca que ha dut a terme abans de la retirada de les 117 plaques amb simbologia feixista (el jou i les fletxes fou la més comuna) que encara quedaven als carrers d’aquests barris, malgrat que la Llei de Memòria Històrica (2007) n’ordena la retirada.

Sis mesos de feina a través d’un pla d’ocupació van servir perquè l’Alfons Vidal ampliés i actualitzés l’any passat les dades de què es disposava sobre la presència de plaques d’habitatge de les autoritats franquistes en façanes de Sants-Montjuïc. Un cop localitzades les 162 que en quedaven, el Districte va decidir retirar-ne les 117 que contenien simbologia feixista, tal i com preveu la llei espanyola del 2007 sobre Memòria Històrica. Primer es va avisar les comunitats de veïns de les escales afectades. Un mes després la brigada municipal les va anar retirant. Finalment es van dipositar a l’Arxiu Municipal del Districte, on poden ser consultades per a estudis històrics o reclamades per les esmentades comunitats, que en són les propietàries, tot i que mai més no tornaran a exposar-se a l’espai públic. D’aquesta manera, Sants-Montjuïc és un més dels districtes de Barcelona que retira les plaques franquistes dels habitatges, com també han fet Nou Barris, Gràcia o Sarrià-Sant Gervasi.

Durant tot aquest procés, Vidal va documentar tota la informació que anava recopilant, des dels diferents models de placa i la llei franquista que s’hi citava fins a la localització exacta de cadascuna i la seva distribució per barris. Bona part de les plaques franquistes a retirar es concentraven als barris de la Marina de Port (n’hi havia 52 encara), Badal (27) i el Poble-sec (22). A Sants només en quedaven set; a la Bordeta, quatre; i tres tant a Hostafrancs com a la Font de la Guatlla. Al costat d’aquesta notícia podeu accedir a l’informe complet de tota la seva actuació, que serà accessible de forma permanent des d’aquest web junt amb el mapa amb les fitxes i fotografies de cada placa localitzada.

Però si voleu sentir en directe l’explicació de la feina realitzada, el millor és assistir a la xerrada que l’Alfons Vidal ofereix dimecres, 21 de febrer a les 19 h, a la Biblioteca Francesc Candel (c. Amnistia Internacional, 10) amb el títol Simbologia franquista a Sants-Montjuïc. L’habitatge i la propaganda feixista. Tant la xerrada com tot el procés de retirada de les plaques dels habitatges ha estat impulsada també des del Grup de Memòria i d’Història Local de Sants-Montjuïc.

cartellciclexerradesmemoriahistoricasantsfebrer2018

Compartir: