Passejades per la història de Sants: “Llums i ombres de l’exposició del 29”

Carregant mapa…

Data/Hora
Date(s) – 29/12/2018
11:00 am – 1:00 pm

Localització
Lleialtat Santsenca

Categories
No Categories


A través de nou itineraris temàtics diferents, descobrirem un passat agrícola ple de camps i masies; un període industrial de vagues i revoltes obreres; una exposició del 29 que tenia lloc just al costat de casa; una República i una Guerra Civil que ho van canviar tot; i unes lluites antifranquistes que encara avui continuen; sense oblidar el paper fonamental de les dones santsenques ni la llegenda negra que ha tenyit els nostres carrers!

29 de desembre, 11h — Llums i ombres de l’exposició del 29
L’any 1929 es celebra l’Exposició Universal, un gran esdeveniment que modifica la muntanya de Montjuïc urbanísticament, però també canvia social i econòmicament el conjunt de la ciutat de Barcelona. Descobrirem la transformació de la muntanya i com un projecte del catalanisme conservador va ser transformat per la dictadura de Primo de Rivera.

26 de gener, 11h — El patrimoni arquitectònic del barri
Veniu a descobrir algunes de les petites joies del patrimoni arquitectònic de Sants, Hostafrancs i La Bordeta. Coneixerem edificis singulars dels nostres barris i alguns dels noms dels arquitectes i mestres d’obra que han deixat empremta en el paisatge urbà santsenc.

23 de febrer, 11h — Santsenques i treballadores
Sabíeu que moltes de les revoltes populars de la nostra història van ser encapçalades per dones? I que bona part de les feines a les fàbriques tèxtils les feien dones? Amb aquesta ruta descobrirem el paper, invisibilitzat, de les dones treballadores de Sants, Hostafrancs i La Bordeta en la nostra història.

30 de març, 11h — Els anys del pistolerisme i de la Vaga de la Canadenca
L’any 1918 va tenir lloc el Congrés de Sants, una trobada que va posar les bases a una nova forma d’organització sindical que permetria grans mobilitzacions com la Vaga de la Canadenca. La creixent força de la CNT però va ser contestada amb l’organització de grups de pistolers. Començava així una espiral violenta pels carrers de la ciutat.

27 d’abril, 11h — La Revolta de Quintes
El 4 d’abril del 1870 les treballadores de l’Espanya Industrial van aturar la fàbrica en protesta per la convocatòria de les quintes, el sorteig que enviaria a la guerra de Cuba a molts dels seus fills i parelles. Començava així una revolta que s’estendria pel pla de Barcelona i pel Baix Llobregat.

25 de maig, 11h — República i Guerra Civil als barris
La proclamació de la República va significar un moment de canvis i esperances en uns barris amb una rica vida associativa, cooperativa, política i sindical. Descobreix com eren Sants, Hostafrancs i La Bordeta als anys trenta i ressegueix amb nosaltres alguns dels episodis de la Guerra Civil en els nostres barris.

29 de juny, 11h — Barris antifranquistes
La Bordeta i Sants foren espais de trobada i organització de l’antifranquisme durant els darrers anys de la dictadura. Parlarem sobre els moviments veïnals i les lluites pel dret a la ciutat que serviren per conquerir espais com l’Espanya Industrial i Plaça de Sants, o equipaments com Cotxeres i la biblioteca del Vapor Vell, així com Can Batlló.

Inscripcions: per mail a inscripcio(a)lleialtat.cat o presencialment a la Lleialtat Santsenca (Olzinelles 31). Indicant les visites a les que et vols apuntar i el número de persones.
Aforament limitat per ordre d’inscripció

Preu: 5€/visita. Forma de pagament: en efectiu al la Lleialtat o per transferència bancària.

Lloc de trobada: cadascuna de les visites tindran com a punt d’inici i fi la Lleialtat Santsenca.

Cada passejada serà conduïda per historiadors i especialistes en patrimoni de l’associació Memòria en Moviment.

Compartir: