Es presenta un nou volum de la història local: Les escoles fins al 1939 a Sants, Hostafrancs i la Bordeta

El Grup de Recerca Històrica de Sants, Hostafrancs i la Bordeta va presentar, el passat dimarts 14 d’abril a la sala d’actes del centre cívic de les Cotxeres de Sants, aquest nou volum de la col·lecció "Riera de Magòria". [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

Es presenta un nou volum de la història local: Les escoles fins al 1939 a Sants, Hostafrancs i la Bordeta

El Grup de Recerca Històrica de Sants, Hostafrancs i la Bordeta va presentar, el passat dimarts 14 d’abril a la sala d’actes del centre cívic de les Cotxeres de Sants, Les escoles fins al 1939 a Sants, Hostafrancs i la Bordeta: llums i foscors. “Lo més significatiu del títol de l’obra és “llums i foscor”, vol dir que les coses no eren blanques ni negres, les coses són grises amb matisos” començava dient Joan Sanromà un dels autors del llibre. De fet, segons Sanromà, fins l’any 1931 hi havia el tòpic de que les escoles religioses eren les que dominaven l’ensenyament al país, “doncs potser si o potser no, llegiu el llibre i veureu que al nostre districte no passa el mateix que a altres districtes de Barcelona”. Per exemple, el llibre explica que a Sants-Montjuïc fins a l’any 1931 els alumnes anaven a escoles particulars.

Es tracta del tercer volum d’una sèrie de monografies d’història locals: “El primer Del somni al silenci d’Agustí Giralt i el segon Inventari de Can Batlló coordinat pel col·lectiu LaCol” recordava Artur Bial del Grup de Recerca Històrica de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Bial també va explicar que aquesta iniciativa va néixer a mitjans del 2009 per part d’un grup de persones “amb la intenció d’impulsar la recerca de la història local dels nostres barris en diferents àmbits com el cultural, industrial, associatiu, educatiu, etc”. L’objectiu inicial, segons Bial, ha estat “escriure un itinerari social i pedagògic de les escoles de Sants de mitjans del segles XIX, de fet, la primera noticia que tenim és del 1914”.

Durant l’acte de presentació també va intervenir Salvador Domènech prologuista del llibre, qui va fer referència a la mateixa data en la que es feia la presentació, 14 d’abril, dia en què es va proclamar la República Catalana l’any 1931, “llavors va existir durant tres dies, potser a partir del 28 de setembre, depenent del que la gent voti, s’iniciarà un altre camí”. Domènech també va mostrar-se a favor d’un país independent: “Feu-ho per aquells mestres que van donar la seva vida formant i alhora estimant els seu alumnat, aquells mestres de la República, hem de recuperar aquell ideari”.

Des del Secretariat de Sants, Hostafrancs i la Bordeta, la seva presidenta, Lluïsa Erill va fer èmfasi a les escoles dels nostres avantpassats del segle XIX i XX, “el fet d’educar als nois i noies des de ben petits era la base per formar uns futurs ciutadans lliures” deia. En aquest sentit, Erill va encoratjar a totes les escoles a seguir “amb totes les tasques que es van fer fins el 1939 i que els dictadors van entroncar, d’aquesta manera tindrem un país millor i aconseguirem uns ciutadans lliures”. Núria Izquierdo, consellera d’educació del Districte de Sants-Montjuïc va sumar-se a les paraules d’Erill. Finalment, Manel Blasco Domènech, gerent del Consorci d’Educació de Barcelona va assegurar que aquesta obra “forma part del vostre ADN, d’un districte lluitador que al llarg de molts anys ha fet que la història de Sants, Hostafrancs i la Bordeta hagi estat molt especial”. Domènech també va donar importància a la recuperació de la memòria històrica: “Sense aquesta recuperació no podríem el present i estem en condicions de transformar el futur”, va afegir.

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-01

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-03

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-04

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-05

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-06

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-07

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-08

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-09

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-10

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-11

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-12

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-13

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-14

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-15

presentaciollibreescolessantshostafrancslabordetaabril2015-16

Fotos: Ángel Rabaneda

Compartir: