Entrevista al pastisser santsenc Joan Galimany, copregoner de la Festa Major de Sants 2021

El pregó se celebrarà el proper dimarts 24 d'agost, a les vuit del vespre, als Jardins de Can Mantega. Galimany serà la veu dels botiguers santsencs, juntament amb Marta Sorribes, directora del Centre d'Atenció Primària de Numància. [[Vegeu video de l'entrevista]]

Entrevista al pastisser santsenc Joan Galimany, copregoner de la Festa Major de Sants 2021

El pastisser Joan Galimany serà el copregoner de la Festa Major de Sants 2021, que se celebrarà el proper dimarts 24 d’agost, a les vuit del vespre, als Jardins de Can Mantega. Galimany serà la veu dels botiguers santsencs, juntament amb Marta Sorribes, directora del Centre d’Atenció Primària de Numància. Un pregó que donarà visibilitat a dos dels col·lectius imprescindibles durant la pandèmia: els sanitaris i els comerciants.

Què suposa per tu fer el pregó d’enguany després d’una temporada tan dura?

Primer de tot, no m’ho esperava. És veritat que jo he nascut a Sants, he fet moltes col·laboracions i he ajudat a molta gent i d’alguna manera m’he implicat sempre al barri i a les comissions de Festa Major. Per mi és tot un honor.

Com vas rebre la notícia?

Des de la Federació em van avisar i jo no sabia el que em volien demanar. Doncs, em van dir que si volia participar i ser un dels pregoners d’enguany i vaig dir que estava encantat. És una cosa que t’honra com a persona i com a membre de Sants.

Enguany s’ha decidit donar veu a dos dels col·lectius que han sigut imprescindibles durant la pandèmia: els sanitaris i els comerciants. Què et sembla?

Ha sigut molt encertat contactar amb una persona molt vinculada amb la sanitat que és la metgessa, perquè així faci una mica de reivindicació de les bons costums que hem de tenir. Jo com a comerç doncs explicar que hi ha hagut moltes baixes, persones que han hagut de tancar, moltes penúries, però d’alguna manera estem lluitant i estem donant el cop de pit per seguir endavant.

entrevistajoangalimanypregonerfestamajorsants2021-04

No volem desvetllar com serà aquest pregó, però ja el tens acabat i de què tractarà?

M’han ajudat molt, perquè una cosa és parlar i una altra és fer un pregó. Tractarà del comerç, parlarà de les entitats que han ajudat al barri, de com estem i de quina manera hem de continuar endavant. Jo també sóc membre dels Castellers de Sants i també hem de reivindicar la seva situació.

Quina és la situació dels comerciants en l’actualitat?

És molt dur escoltar a companys i saber la situació en la qual estan, per molt que tiris endavant a vegades hem hagut de fer una sèrie de demandes al banc, gent a l’ERTO i d’alguna manera encara estem navegant tots plegats. Un negoci no és obrir la persiana i vendre, sinó que hi ha uns costos. D’alguna manera tots ho estem patint, tots estem una mica espantats , però hem de seguir endavant.

Com ha respost el barri a aquesta situació?

El barri sempre respon amb carisma si la qualitat del comerç és adequada. Ara comencem a tenir una mica de negocis amb cara i ulls, com més negocis hi hagi a la carretera més gent atraurem.

Repassem la història de la pastisseria Kessler Galimany…

Els meus pares eren de Gelida i van mirar diferents botigues i van decidir obrir una pastisseria. Vam arribar a tenir fins a quatre pastisseries i jo he continuat, de fet, sóc la segona generació i el meu fill gran també em segueix i és la tercera generació. Som artesans, lluitem amb la qualitat i estem al barri.

entrevistajoangalimanypregonerfestamajorsants2021-01

Com vas ser pastisser?

Jo ajudava molt al meu pare i em donava alguna pesseta per ajudar-lo. Quan vaig deixar d’estudiar vaig decidir estudiar pastisseria, vaig anar fent diferents cursos i de seguida em vaig reconèixer com a bon pastisser.

Què recordes d’altres festes majors i quines anècdotes tens?

M’ha fet molta il·lusió ser pregoner, jo sempre he col·laborat en la Festa Major. Com a pastisser sempre m’he involucrat per ajudar als carrers i això m’ha fet molta gràcia, perquè comprant al barri fas carrer i fas barri, i això és el més bonic que hi ha.

Què suposa per a un santsenc que torni la Festa Major?

La veritat és que seguirem lluitant per ser i fer aquesta alegria i aquesta xerinola, la Festa Major és per distreure’s, per ballar, per ajuntar-se amb la gent… Jo crec que tornarà la normalitat.

A continació podeu veure l’entrevista sencera en video:

entrevistajoangalimanypregonerfestamajorsants2021-03

Compartir: