Entrevista a Òscar Dalmau, pregoner de la Festa Major de la Bordeta: “Quan em van trucar per fer el pregó, no vaig ni dubtar la resposta”

El periodista i veí bordetenc Òscar Dalmau serà el pregoner de la Festa Major del barri de la Bordeta, que farà des de la balconada de la Parròquia de Sant Medir el proper 5 de setembre a la tarda. Ens parla dels seus records sobre el barri que el va veure créixer i avança que farà el pregó acompanyat d'un convidat molt especial.

Entrevista a Òscar Dalmau, pregoner de la Festa Major de la Bordeta: “Quan em van trucar per fer el pregó, no vaig ni dubtar la resposta”

El periodista i veí bordetenc Òscar Dalmau serà el pregoner de la Festa Major del barri de la Bordeta, que farà des de la balconada de la Parròquia de Sant Medir el proper 5 de setembre a la tarda. Nascut en un dels blocs del carrer Bartomeu Pi, s’ha convertit en una de les veus més reconeixibles dels mitjans de comunicació catalans. La narració sempre ha estat un dels seus forts, però Dalmau ha volgut anar més enllà i ha utilitzat, durant pràcticament tota la seva carrera, la veu per a entretenir. Es va llicenciar en Comunicació Audiovisual a la Universitat Pompeu Fabra i, després d’haver estat becari d’El Terrat i col·laborador a TV3 i Catalunya Ràdio, va fer el salt a RAC1 codirigint el programa ‘La competència’. Ja a televisió, el bordetenc de 45 anys també és recordat per posar la veu de narrador al programa ‘Caçadors de bolets’, del 2004 al 2014, i presentar ‘El gran dictat’, del 2009 al 2016.

Quins records et porten aquests carrers de la Bordeta?

Recordo el barri amb molta estima. Els meus pares continuen vivint al carrer Bartomeu Pi i el recordo així perquè aquí vaig néixer i, també, aquí Sant Medir va ser on es van casar els meus pares. Els meus avis materns van seguir vivint al barri i per tant aquí he nascut, aquí he crescut i a Sant Medir també he jugat a bàsquet. Amb molt d’orgull seré el pregoner de la Bordeta, ja que per la meva carrera m’han trucat de molts llocs per fer-ne el pregó. Però de molts pobles on no hi he estat mai i sempre he dit que no perquè ni els coneixia, cal tenir uns lligams per fer el pregó. Quan em van trucar per fer el pregó, no vaig ni dubtar la resposta.

D’on et neix la vocació periodística? Ja de petit tenies inquietuds per comunicar?

Jo vaig descobrir la ràdio com a alumne, a 2n de BUP quan tenia uns 15 anys a l’institut Joan Coromines. Vam tenir una assignatura optativa de periodisme, on durant un trimestre treballaríem en un programa de dues hores i l’emetríem. Les pràctiques es van acabar, però jo vaig voler seguir treballant a la ràdio i ja a l’adolescència va començar la meva experiència en aquest mitjà. El primer programa era de música.

Tot i que si repassem la teva carrera on t’hem sentit més és en programes d’humor. Sempre t’hi has sentit còmode?

Sempre he consumit humor. Ja de petit escoltava l’Arús. No m’agrada el futbol però escoltava les seves retransmissions humorístiques del ‘Força Barça!’. D’altres programes d’humor com el ‘Pasta gansa’ de Mikimoto o d’El Terrat amb Andreu Buenafuente. Sóc llicenciat en Comunicació Audiovisual, el 99% d’alumnes volien ser directors i quan se’ls preguntava per la seva pel·lícula preferida parlaven de gèneres com el neorealisme italià, i en canvi quan m’ho preguntaven a mi jo responia ‘Aterriza como puedas’. Aquesta pel·lícula em va provocar que m’esclatés el cap i vaig saber que em volia dedicar a això i participar en guions com aquest. Allà vaig saber que em volia dedicar a fer riure.

Tornant al pregó, te l’has començat a preparar? El què sabem és que el faràs acompanyat.

Cert, acompanyat tot passa millor. Davant centenars o milers de veïns és millor fer-ho acompanyat. A la vida professional ho faig amb l’Òscar Andreu, qui era company de carrera. La trucada per fer el pregó em va arribar dos dies després d’haver conegut l’arquitecte de l’església de Sant Medir i dels habitatges que l’envolten. Ell és en Jordi Bonet, té 94 anys i vaig parlar amb ell perquè m’acompanyés i així també homenatjar-lo a ell. Si sóc aquí, si he viscut aquí i he crescut aquí al costat, és gràcies a ell. Vaig anar al seu estudi a agrair-li presencialment i em va confessar que quan va projectar aquesta part del barri, li van encarregar poder aglutinar tota aquesta gent per crear vida social i que Sant Medir fos el nucli d’una vida inclusiva. És increïble veure que, 60 anys després, amb el pas dels anys el què li van encarregar ha funcionat. La Bordeta ha tingut vida de barri i en part és gràcies a Sant Medir, on s’ha lluitat, aquí s’ha creat Comissions Obreres i s’ha molestat al poder. Entre altres recuperar l’espai de Can Batlló, també. Pot ser molt interessant i molt emocionant rebre’l, fer-li aquest homenatge i veure com el seu treball ha funcionat.

oscardalmausantmedirjuny2019-01

oscardalmausantmedirjuny2019-02

oscardalmausantmedirjuny2019-03

oscardalmausantmedirjuny2019-04

oscardalmausantmedirjuny2019-07

oscardalmausantmedirjuny2019-08

oscardalmausantmedirjuny2019-09

oscardalmausantmedirjuny2019-10

oscardalmausantmedirjuny2019-11

oscardalmausantmedirjuny2019-13

Compartir: