Entrevista a Gemma Solsona, presidenta de la Federació de la Festa Major de Sants

Repassem com s'ha pres la decisió i com es viuen aquests dies atípics des de la federació que agrupa les 12 comissions que guarneixen cada any el barri: "Des de la Federació donarem un cop de mà al carrer que ho necessiti per mantenir la festa"

Entrevista a Gemma Solsona, presidenta de la Federació de la Festa Major de Sants

La contenció de la pandèmia al mes de juny va portar optimisme i la Federació de Carrers de la Festa Major de Sants va decidir, llavors, celebrar-la del 22 al 26 d’agost amb algunes limitacions. En qüestió de setmanes, la situació va empitjorar i amb l’augment de contagis al mes de juliol es va optar per la precaució i es va suspendre la festa. Repassem com s’ha pres la decisió i com es viuen aquests dies atípics amb la presidenta de la federació, Gemma Solsona.

Com estàs vivint aquesta situació tan estranya?

És totalment atípic. Aquests dies estaríem voltant pel barri, muntant la barra, els escenaris o patint per la pluja. Els sentiments segueixen a flor de pell, evidentment.

En un principi es volia celebrar en format reduït i finalment es va suspendre. Com s’arriba a aquesta decisió?

Hem tingut diferents fases. Inicialment, quan s’aixecava l’estat d’alarma, vam començar a parlar amb els carrers per conèixer la seva opinió. Al mes de maig ens trobàvem al 50-50 entre celebrar-la o suspendre-la. Amb la bona situació del mes de juny es va voler tirar endavant i només un carrer es feia enrere. Els altres ens vam engrescar i vam començar a plantejar quin tipus d’activitats i en quins espais ho podríem celebrar. Però amb el juliol, i amb l’augment de contagis, ens vam replantejar la decisió. En l’última reunió, en la que preníem la decisió definitiva, els dotze carrers de la Festa Major vam optar per cancel·lar totes les activitats.

Al juny però ja estudiàveu com organitzar els actes controlant l’aforament i mantenint les distàncies. Aquest format anava en contra de l’essència de festes de barri?

Plantejàvem organitzar-ho en un sol espai o en diferents llocs més grans que poguessin garantir més distància i més control. Però els carrers no volien perdre els espais tradicionals o deixar de celebrar la festa als seus carrers. Aquest fet plantejava que si havíem de parar taules o cadires amb les distàncies de seguretat, l’aforament hauria estat molt reduït. D’aquesta manera es perdia l’essència perquè impedia improvisar o que el veïnat baixés al carrer. Haurien estat activitats de molt petit format i en què el vincle amb el veïnat es perdria.

Una de les pors era com controlar els aforaments i registrar als assistents.

Els nostres espais no admeten un volum de gent gaire gran. Plantejant com controlar-ho hi havia l’opció de tancar a banda i banda, però això impedia travessar els carrers si no era per anar a les activitats. Si alliberàvem els laterals, hi havia la complicació que la gent s’aturés i provoqués aglomeracions. Hi estàvem donant voltes, però com que les autoritats sanitàries ens demanen que ens quedem a casa; nosaltres tampoc volíem ser un reclam per saltar-nos aquestes recomanacions.

Districte i Guàrdia Urbana també us recomanaven suspendre-ho?

De fet, volíem mantenir alguna activitat com els sopars de germanor però aquesta setmana ens ho han denegat. Ens han dit que els àpats populars no es poden fer i no hem tingut opció de debatre-ho ni de conèixer les mesures necessàries. No hem tingut cap més explicació més enllà de sentenciar que els àpats populars no estan autoritzats.

I quin és el sentiment del veïnat?

Majoritàriament ho veuen encertat. Hem fet tota la difusió per les xarxes i la gran majoria de comentaris ens han transmès que hem pres una bona decisió.

Sense ingressos per les festes d’enguany, perilla la supervivència d’alguns dels actuals carrers? Com viuen aquesta situació d’incertesa? Algunes comissions se’ls hi acaba el contracte del local aquest mateix any i d’altres demanen un relleu generacional.

Hem aconseguit mantenir una part de la subvenció que rebem per part del Districte per no perdre part del finançament de les comissions. És cert que alguns carrers es troben en un moment més complicat, però des de la Federació donarem un cop de mà al carrer que ho necessiti per mantenir la festa.

La falta de festa d’aquest 2020 pot passar factura de cara a l’any vinent?

Més enllà de la part econòmica, l’aturada d’enguany pot provocar dificultats per reengegar la maquinària per al 2021. Entre tots haurem de fer un canvi de xip per aixecar els ànims, tornar-nos a organitzar i plantejar unes millors festes per a la propera edició.

Des de la Federació heu sondejat l’estat anímic dels carrers?

Hem anat parlant amb ells i ens anirem trobant en els pocs espais que puguem com són les ofrenes florals a Sant Bartomeu i al Mercat de Sants per compartir opinions, sentiments i saber com ho estem vivint.

Hi ha l’opció de recuperar algun dels actes per a més endavant?

A part dels actes suspesos de Festa Major, també van quedar aturats l’Aplec de la Sardana de Sants i la Cantada d’Havaneres de les Cotxeres. L’Aplec serà molt difícil de recuperar, però veurem si de cara a la tardor podem reprendre les havaneres. Les ganes de fer-ho i són però a curt termini no podem saber si podrem realitzar aquest tipus d’actes.

Alguns carrers ja havien treballat amb els seus decorats.

Per primera vegada tindrem decorats preparats amb molta antel·lació. Com que en un principi es podien fer guarnits de sostres, alguns carrers anaven treballant però sí que es guardaven les idees més originals per treballar-les amb temps i poder-ho presentar en una propera edició.

Ens trobarem a les ofrenes florals, no?

Des de la Federació hi serem, juntament amb la part política i tècnica del Districte. Com que l’aforament és limitat, enguany només hi podrà haver una persona per a cada una de les comissions de carrer. En un principi es farà dins Santa Maria de Sants, però si l’aforament supera el límit, hi ha l’opció de fer-ho a la plaça.

Clicant el reproductor podeu escoltar l’entrevista sencera

entrevistagemmasolsona23agost2020-03

entrevistagemmasolsona23agost2020-02

Compartir: