Ens deixa Josep Xarles Santaló, activista veïnal i primer president del Centre Social de Sants

El santsenc i activista veïnal va morir diumenge al vespre després d'haver patit una complicació en la malaltia que patia. Fins fa tres setmanes es reunia al Centre Social, on era membre de la junta, i on havia estat el primer president i un dels seus fundadors l'any 1971.

Ens deixa Josep Xarles Santaló, activista veïnal i primer president del Centre Social de Sants

El santsenc i activista veïnal, Josep Xarles Santaló va morir diumenge al vespre després d’haver patit una complicació en la malaltia que patia. Fins fa tres setmanes es reunia al Centre Social de Sants, on era membre de la junta, i on havia estat el primer president i un dels impulsors d’aquest primer espai associatiu del barri, constituït l’any 1971.

Xarles va ser molt actiu en les reivindicacions i lluites polítiques i veïnals, tot i les represàlies franquistes del moment durant els anys seixanta i setanta. I és que llavors, “Sants era un barri sense serveis, molt abandonat i descuidat”, recorda Josep Maria Domingo, president del Centre Social de Sants. Una de les primeres fites aconseguides durant aquells primers anys, amb Xarles al capdavant del Centre Social de Sants, va ser la recuperació de l’Espanya Industrial i, més tard, la del Vapor Vell i les Cotxeres de Sants. Tenia el carnet número 1 de l’associació veïnal, “ha estat sempre l’esperit”, diu Domingo, mentre lamenta la seva pèrdua. També destaca la seva figura en la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) d’on va ser vicepresident durant una època.

Qui el coneixia millor que ningú és Miquel Botella, qui va ser vicepresident durant els primers anys del Centre Social de Sants, i també fundador dels Castellers de Sants, on Xarles va ser considerat un casteller honorífic. Per ell Xarles ha estat “un personatge singular, no he conegut cap més com ell”, diu. També subratlla la “naturalitat i espontaneïtat en què era capaç d’afrontar les coses i la vida”, fet que, segons Botella “l’ha fet destacar allà on anés”.

L’empremta de Xarles als nostres barris remunta, però, molt abans de ser impulsor de l’associació veïnal. Quan ell tenia 16 anys, recent vingut d’un poblet de l’Empordà, va començar a col·laborar amb la Parròquia de Sant Medir, un espai reivindicatiu i antifranquista. “Per mi ha estat una persona admirable, ja que ha fet un treball molt ferm, tant en col·laboració amb la parròquia com al servei del barri”, comenta Mossèn Josep Maria Bigordà. Xarles havia col·laborat durant molts anys amb algunes de les activitats parroquials com l’antiga residència d’ancians del Passatge Toledo, el poliesportiu parroquial o la Coral Sant Medir.

Aquest dimarts a les sis de la tarda s’obrirà la vetlla al Tanatori de les Corts, i estarà oberta fins dimecres a les dues del migdia. La cerimònia de comiat es farà a la Parròquia de Sant Medir de la Bordeta, el mateix dimecres a les quatre de la tarda.

Compartir: