Enderroquen l’antiga capella del Sant Crist al barri de Sants

La capella tenia més de 400 anys d’història i surt citada per primera vegada en documents notarials del noble Josep de Novell i Nadal de l’any 1694. Arran de l'avís del veïnat, el Districte ha procedit a fer una inspecció, paralitzar les obres i sancionar al propietari, ja que estava catalogada. [[Vegeu fotos]]

Enderroquen l’antiga capella del Sant Crist al barri de Sants

La capella del Sant Crist, amb més de 400 anys d’història, situada en una propietat privada, va ser enderrocada el passat divendres 22 de gener. Arran de l’avís d’alguns veïns, el Districte va constatar que la propietat del terreny no havia presentat la llicència ni l’estudi històric i arquitectònic que li podia permetre fer l’enderroc. És per això que s’ha procedit a fer una inspecció, paralitzar les obres i sancionar al propietari.

El propietari de la finca del carrer Sant Crist tenia intenció d’enderrocar la capella que estava catalogada de nivell D, és a dir, “permetia l’enderroc, però amb un previ estudi històric i arquitectònic, que autoritza la llicència d’enderroc”, segons explica Francesc Jiménez, gerent del Districte de Sants-Montjuïc. L’avís va ser emès pels veïns de la zona que van trucar a la Guàrdia Urbana, que van “inspeccionar i paralitzar les obres”, apunta Jiménez, qui descriu que la façana de la capella ha quedat intacta, “només ha quedat malmesa la volta”.

Els historiadors lamenten aquest succés, ja que ha fet desaparèixer un element patrimonial del nostre barri, “era un punt de referència que donava nom al carrer i recordava el que havia estat aquesta via”, diu Agus Giralt, historiador santsenc, qui explica que es tracta d’una capella petita que ha estat restaurada en diverses ocasions. Hi ha documents notarials que indiquen l’any 1694 el noble Josep de Novell i Nadal va establir al pagès Jacint Comas en una peça anomenada “Sant Christo”, pel fet que en un dels espais hi havia una capella dedicada al Sant Crist, nom que després va protagonitzar l’actual carrer de Sant Crist. Uns altres documents de l’any 1743 constaten que els propietaris del terreny donen el permís perquè la capella sigui restaurada, segurament, segons Giralt destruïda durant la Guerra de Successió, l’any 1714. Fins abans de Guerra Civil s’hi feia una pràctica religiosa, però durant el conflicte va ser ocupada i utilitzada com a magatzem.

antigacapellacarrersantcristsantsfebrerde2016-01

antigacapellacarrersantcristsantsfebrerde2016-02

antigacapellacarrersantcristsantsfebrerde2016-04

 

 

 

Fotos d’abans de l’enderroc. (Arxiu Històric de Sants-Montjuïc)

 

antigacapellacarrersantcristsantsfebrerde2016-05

antigacapellacarrersantcristsantsfebrerde2016-06

antigacapellacarrersantcristsantsfebrerde2016-07

Compartir: