Els usuaris dels aparcaments soterrats de la Rambla Brasil protesten pel pagament de l’IBI que els reclama l’Ajuntament

L’Institut Municipal d’Hisenda, ha reclamat a 400 usuaris de l’aparcament soterrani de la Rambla Brasil del barri de Sants el pagament de l’Impost de Béns Immobles del 2018 i del 2019, tot i no ser els propietaris d’aquestes places d’aparcament.

Els usuaris dels aparcaments soterrats de la Rambla Brasil protesten pel pagament de l’IBI que els reclama l’Ajuntament

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal d’Hisenda, ha reclamat a 400 usuaris de l’aparcament soterrani de la Rambla Brasil del barri de Sants el pagament de l’Impost de Béns Immobles del 2018 i del 2019, tot i no ser els propietaris d’aquestes places d’aparcament. Aquesta sol·licitud ha sorprès al veïnat ja que des que el 1994 van signar el contracte amb l’empresa Saba, pel qual passaven a ser usuaris-concessionaris dels aparcaments, no havien pagat l’IBI. Ara, i com a data límit el 2 de maig, han de pagar de mitjana 59 euros d’impost per a cada any que se’ls demana. El veïnat s’ha començat a coordinar i afirmen que pagaran però recorreran, ja que la jurisprudència juga al seu favor, quan el 2011 una situació similar es va resoldre a favor dels veïns del barri de Sant Antoni.

Un dels afectats és en Josep Manel Gay, que explica que “som concessionaris durant 50 anys, però després d’això hem de marxar perquè la propietat és de l’Ajuntament”. A més, a banda d’aquests anys, “també ens demanaran pagar els del 2016 i del 2017”, detalla. Sobre la jurisprudència, Gay recorda que “hi ha un aparcament al carrer Borrell, amb unes plantes de concessió administrativa”. En aquest cas “al 2011 els hi van tornar els diners als usuaris que havien pagat”. Tal i com recordava el veí, “ens diuen que aquest impost s’havia d’haver pagat des del primer minut, quan vam pagar 11.000 euros més IVA per la concessió i vam signar el contracte amb l’empresa concessionària a mitjans dels anys 90”.

Aquests aparcaments es van construir per finançar el cost del cobriment de la Ronda del Mig i ara, en el marc d’una acció administrativa per combatre el frau, es demana el pagament de l’IBI. La regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, reconeix que “em sobta aquesta demanda de pagament sense una explicació prèvia”. L’origen d’això és “una revisió a nivell de tot l’estat espanyol de les obres no declarades i concessions no inscrites, ens insten a començar un pla de regularització d’impostos no prescrits”. Així mateix explica que ha fet arribar a l’Institut Municipal d’Hisenda una petició perquè es reuneixin amb els usuaris afectats i els hi expliquin els motius.

Un cop passats quatre anys, aquests tipus d’impagaments prescriuen, per tant alguns dels tributs ja no hauran de ser liquidats. Un altre dubte és al voltant de la inscripció al registre cadastral, ja que els usuaris dels aparcaments creuen que es pot haver vulnerat la llei de protecció de dades i també investigaran quin és l’abast d’aquesta qüestió.

protestapagamentibiaparcamentramblabrasilsantsabril2019-02

protestapagamentibiaparcamentramblabrasilsantsabril2019-03

protestapagamentibiaparcamentramblabrasilsantsabril2019-04

Compartir: