Els gegants Bartomeu i Maria de Sants celebren 75 anys d’història al barri

Després de la seva construcció de 1945, el 1985 els va recuperar la colla santsenca i Domènec Humbert els va restaurar amb roba nova l'any 2000. Víctor Béjar, cap de colla dels Gegants de Sants ens explica la seva història. [[Vegeu fotos]]

Els gegants Bartomeu i Maria de Sants celebren 75 anys d’història al barri

Els gegants vells de Sants, en Bartomeu i la Maria, han celebrat aquest any el seu 75è aniversari. Víctor Béjar, cap de colla dels Gegants de Sants, destaca que “aquests són uns convidats obligats durant la dictadura”. Van néixer el 1945 de la mà del taller El Ingenio. “Eren uns gegants que es van fer en un mateix motlle i es van entregar a les parròquies per veure’ls als pobles”, detalla Béjar. Qui considera que “es van dissenyar i fer exactament iguals”, però tenen valor perquè “se’ls va vestir seguint valors del barri i per mantenir autenticitat. A més, “va ser la primera parella dels Diables de Sants per crear llavors la Colla Gegantera”, apunta Béjar. Els reis geganters porten els noms del patró i de la parròquia de Sants, però “com que estan fets d’un mateix motllo no tenen cap tret característic del barri”.

Després de la construcció de 1945, el 1985 els va recuperar la colla santsenca i Domènec Humbert els va restaurar amb roba nova l’any 2000. Per a Víctor Béjar, part del valor és “perquè representen l’últim vestigi del passat industrial”. D’altra banda, la Colla Gegantera no ho podrà celebrar amb una nova diada. I és que segons Béjar, seguiran tancats perquè “no ens podem arriscar a fer festes amb totes les famílies i seguirem així fins que se’ns permeti”.

Un cop es pugui retornar a les places, Béjar explica que “tornarem a fer festa tal com ho fèiem”. Considera que “el millor és que sempre fem el mateix, coneixem l’activitat i els preparatius i tot surt sol”. Sense els gegants, diables i els castells, cultura popular pròpia del territori, “es perd força i caliu”. A més, segons el propi Víctor Béjar “cal posar els gegants a les festes perquè és un element institucional, no poden fallar mai”. “Hi hauran gralles, castells i d’altres activitats, però els gegants van molt lligats a la participació popular”, assegura.

Mentre la històrica parella de gegants seguirà descansant a l’aparador de la seu del Districte de Sants-Montjuïc on veuen passar el dia a dia del carrer Creu Coberta, i on cada tarda alguns nens i nenes ben petits entren a visitar-los i a explicar-los les seves històries, qui sap si algun dia els gegants santsencs els respondran…

Clicant al reproductor podeu escoltar l’entrevista sencera:

75aniversarigegantsdesantsagost2020-01

75aniversarigegantsdesantsagost2020-02

75aniversarigegantsdesantsagost2020-04

75aniversarigegantsdesantsagost2020-05

Compartir: