Els Castellers de Sants opten per una direcció de colla compartida per treballar de forma més cooperativa

Per primera vegada la presidència dels borinots serà repartida entre tres persones: el Marc Febrer a l’àrea de gestió; la Sunta Sogas, a l’àrea de barri, i la Núria Piñol, a l’àrea social. Les noves cocaps de colla seran l’Ariadna Vàzquez i el Pol Batlló.

Els Castellers de Sants opten per una direcció de colla compartida per treballar de forma més cooperativa

Més de 150 borinots van participar a l’Assemblea General Ordinària dels Castellers de Sants on es va elegir nova presidència i cap de colla. El president i cap de colla sortints, Lluís Gómez i Pere Camprovin, van valorar la temporada 2018, on consideren que s’ha mantingut el nivell tècnic, s’ha augmentat la massa social i en la qual la celebració del 25è aniversari de la colla santsenca ha estat un èxit en actes com la Diada d’Estiu o la Diada dels Castellers de Sants.

En aquesta assembla es va escollir una nova presidència, que per primera vegada lideraran alhora tres persones: el Marc Febrer a l’àrea de gestió; la Sunta Sogas, a l’àrea de barri, i la Núria Piñol, a l’àrea social. Les noves cocaps de colla seran l’Ariadna Vàzquez i el Pol Batlló. L’objectiu d’aquest equip passa per aportar novetats que incideixin i reforcin el caràcter obert de la colla, sense oblidar la feina feta al llarg dels anys. També es treballarà amb la vinculació amb el barri i amb un futur sostenible en el temps.

Cap on s’enfoca la nova gestió?

Sunta Sogas: cap a la participació i la cooperació. Cada vegada costa més trobar relleus per a càrrecs de responsabilitats. Fer una presidència conjunta fa que no recaigui tot cap a una sola persona, així tots els acords són més consensuats. Ens sentim molt més còmodes amb una presidència així.

Com es que s’escullen dos caps de colla?

Pol Batlló: Com ha dit la Sunta és una qüestió de comoditat i per treballar de forma més consensuada, ja que som molta gent a la colla. Escollim ser dos caps de colla per repartir la feina i ampliar els equips i així tothom se sent amb més forces.

Com es va celebrar aquesta Assemblea General?

Guillem Andrés: l’assemblea es va celebrar a l’Escola Jaume I, on fem els assajos, i el què es busca és tenir el màxim de formació de nous castellers. Portem un temps amb poques peces de recanvi i és important formar el màxim de gent per mantenir la colla a llarg termini.

Quins són els objectius per la propera temporada?

PB: En els últims temps tot el què ens hem plantejat ho hem pogut fer. Hem exprimit tots els recursos que teníem a uns castellers molt bons tècnicament però que cada cop poden venir menys. Ens costa ampliar els nostres recursos, sigui per calendari o qüestions personals. És un repte que encarem amb moltes ganes ja que a la llarga la colla es podrà plantejar qualsevol repte que se li posi davant. Hem de mantenir el nivell fins ara, això ho tenim tots molt clar. No hem de perdre els castells de 9, n’hem de fer tants com puguem. A la vegada hem de fer una feina de base, perquè a la llarga puguem complir nous reptes.

En aquest nou projecte tindrà un pes important la Comissió de Gènere, com es coordinarà?

SS: Hem volgut visibilitzar la presència de la dona a la colla i al món casteller. La candidatura és paritària i la comissió de gènere fa temps que treballa en aquest sentit. S’ha fet una feina de recerca i s’ha vist que a la colla es reprodueix el què passa a la societat. Voldríem que tots els estereotips que es reprodueixen, com per exemple que els homes són sempre més visibles i altres tics, es puguin treballar per a combatre-ho.

S’està preparant una aplicació per facilitar els assajos, com funciona?

GA: Des de la colla fa un temps que ens vam plantejar una aplicació per gestionar pinyes i soques. Vam trobar una aplicació molt bona feta per un casteller de la Vila de Gràcia. Així es pot posar a lloc a gairebé 300 persones i es pot agilitzar la preparació dels castells. També, dies d’assaig cadascú pot saber ràpidament quin lloc ocuparà. A més, fa un calendari de l’activitat social de la colla, així com conèixer les novetats sobre les diferents actuacions. La tecnologia ha anat entrant per gestionar les pinyes i això és molt bo i facilita molt la feina.

Com va anar l’actuació de Santa Eulàlia i com enfoqueu la temporada?

PB: L’actuació de diumenge va anar força rodada. L’objectiu era escalfar motors i aquest primer tram ens servirà per agafar ritme. Esperem que l’aplicació ens serveixi, ja que el temps és or i així podrem preparar cada cop més coses. Volem també que l’equip de pinya i tota la canalla vagi coneixent les dinàmiques. Normalment cap al març ens plantegem castells de 7, de rodatge, i a mesura que anem avançant anirem estrenant castells de 8 per al nostre aniversari fer un gran castell.

La colla va celebrar 25 anys, com es treballa per seguir eixamplant la base?

SS: Tenim un equip de creixement i d’acolliment que el què intenta és fer visible la colla tan com sigui possible. Es dissenyen estratègies treballant amb centres educatius per apropar els castells al carrer. Fem moltes actuacions al barri per fer-nos visibles. El boca-orella i recomanar els castells a coneguts és el que més funciona. A la colla hi ha bon ambient i és important que els nous se sentin acollits i reconeguts.

castellersdesantsnovapresidenciafebrerde2019-01

castellersdesantsnovapresidenciafebrerde2019-03

castellersdesantsnovapresidenciafebrerde2019-04

Compartir: