Els candidats per Sants-Montjuïc al Congrés debaten sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, la corrupció i les polítiques de creixement econòmic

Isabel López del PSC, Aleix Sarri de Democràcia i Llibertat, José Antonio Calleja del PP, José Antonio Blasco d’En Comú Podem, Jordi Fexas d’ERC, i Sònia Sierra de Ciutadans, van participar del debat organitzat per Sants 3 Ràdio. [[Vegeu fotos i escolteu el debat sencer]]

Els candidats per Sants-Montjuïc al Congrés debaten sobre les relacions entre Catalunya i Espanya, la corrupció i les polítiques de creixement econòmic

La relació en un futur entre Catalunya i Espanya, les polítiques de recuperació econòmica i igualtats socials, i la corrupció van ser els tres pilars que van tractar-se en el debat, celebrat dilluns al vespre als estudis de Sants 3 Ràdio, amb els candidats de Sants-Montjuïc i representants dels diferents grups polítics que es presenten a les eleccions del Congrés dels Diputats. Durant setanta minuts les sis candidatures (Partit dels Socialistes de Catalunya, Democràcia i Llibertat, Partit Popular, En Comú Podem, Esquerra Republicana de Catalunya i Ciutadans) van exposar i debatre les propostes que tenen perquè el seu partit aspiri a governar en el proper mandat.

En el primer bloc, alhora de qüestionar el lligam entre Catalunya i l’estat en els pròxims anys, el grup del PSC va plantejar una reforma constitucional per establir un estat federal, i negociar amb Espanya la situació que Catalunya ha de tenir dins de l’estat: “Volem diferenciar les competències en l’àmbit de Catalunya i Espanya i discutir la qüestió econòmica perquè hi hagi els diners suficients per dur a terme les polítiques que hauríem de desenvolupar des d’aquí” defensava Isabel López com a diputada al Congrés i candidata número 7 a la llista del Congrés d’aquestes eleccions. Des de Democràcia i Llibertat es vol prioritzar i defensar “el demandat del 27S que ha significat l’inici d’un procés d’independència”, deia el seu candidat a Sants-Montjuïc, Aleix Sarri, qui va criticar que “el tripartit unionista PP, PSOE i Ciutadans no canviarà Espanya, només es vol fer un maquillatge de la Constitució”. Per això, segons Sarri cal que Espanya i Catalunya siguin els millors aliats possibles dins de la UE, han de ser bons veïns, s’han d’ajudar, cooperar i han de tenir prioritats conjuntes, i així fer una Europa més unida i forta”. Des del grup popular, el conseller-portaveu a Sants-Montjuïc, José Antonio Calleja va demanar “fer una reconciliació i tancar les ferides que s’han produït en els darrers anys, per això és necessari reconèixer millor la pluralitat interna a Espanya”. En aquest sentit, Calleja també va recordar que “Catalunya necessita Espanya i a la inversa, i per això cal un govern que tant des d’Espanya com des d’aquí, torni a seure per parlar, sempre dins de la legalitat”. Per la seva banda, José Antonio Blasco d’En Comú Podem assegurava que “el sistema de relació entre Catalunya i Madrid ha caducat i s’ha corromput”. És per això, Blasco va proposar fer un referèndum vinculant “per poder sortir d’aquest entrebanc i decidir quin ha de ser el futur de Catalunya”. En canvi, “un pacte de bon veïnatge” és el que va plantejar Jordi Fexas, conseller-portaveu d’ERC al Districte de Sants-Montjuïc, al govern de l’estat espanyol. En aquest sentit Fexas va deixar clar que “anem a Espanya per fer un pacte de poble sobirà, i defensar els interessos comuns”. Finalment, Sònia Sierra, diputada al Parlament per Ciutadans va defensar l’estat federal: “Crec que a Madrid no tenim a ningú que defensi els interessos dels catalans”, per això va apostar “per un millor finançament, el corredor mediterrani que són coses bones per Catalunya i per moltes altres comunitats autònomes”.

Més tard es van aportar solucions envers les desigualtats socials i la crisi econòmica que s’està vivint arreu de l’estat. En aquest sentit, des de Democràcia i Llibertat, Sarri va va considerar que des de Catalunya cal continuar “obrint mercats cap a l’exterior per seguir exportant i crear llocs de feina, seguir donant un tractament just a les Pimes, i necessitem un salari mínim més alt que el que tenim avui”. En aquest sentit, Sarri va defensar comptar amb “una agenda pròpia o controlar els mateixos impostos, fer inversions productives…”. L’objectiu del PP és continuar “consolidant la feina que estem fent per crear feina i benestar per arribar als 20 milions de persones empleades l’any 2020”, segons Calleja, qui també va proposar “fer uns jocs de feina de millor qualitat a través de bonificacions, abaixar els impostos, fer la flexibilització del règim des dels ajornaments donant suport als autònoms, fer una factura elèctrica més justa, o portar l’alta velocitat a preus més baixos…”. Blasco d’En Comú Podem aposta per el vessant social, “des d’on enfortim el creixement de l’economia, per tant farem un pla de xoc per rescatar a aquelles persones d’extrema pobresa”. És per això que “volem potenciar el sistema educatiu i sanitari per millorar la qualitat i necessitem un canvi clarament del model econòmic” va afegir Blasco. En canvi, Fexas (ERC) assegurava que la societat catalana, a través dels ingressos econòmics que genera, “garantiria absolutament no haver de fer cap retallada, poder estar al costat de la gent més vulnerable a la crisi, acompanyar als autònoms o a l’emprenedoria social, etc.” I és per això, Fexas defensa “la construcció d’un estat emprenedor que faci polítiques públiques i econòmiques que creïn riquesa”. Des de Ciutadans, Sierra vol acabar “amb una societat molt dual, on els indefinits estan molt protegits i els temporals no tenen cap mena de dret, volem que s’acabi aquesta precarietat”. En aquest sentit Sierra defensa “una llei de segona oportunitat i també treure la quota fixa dels autònoms”. Les polítiques de creixement econòmic per les que aposta el PSC ha de ser, segons López, “una reforma fiscal, ja que si no tens diners, no pots fer projectes de creixement, cal tenir una economia que aposti per la innovació i el desenvolupament, així com una reforma laboral”.

Per tal d’acabar amb la corrupció que ha estat present en diversos casos al llarg dels últims anys el Partit Popular, segons Calleja, va recordar que “s’han presentat un seguit de reformes legals per combatre amb aquesta problemàtica, hem destinat molts mitjans i cal continuar per ser eficaç”. És per això “hem fet la primera llei de transparència o hem incrementat els controls de fiançament dels partits, etc.” Blasco d’En Comú Podem va expressar que “la gent que fa política està per una necessitat de bé comú i no per fer-se ric, per això demanaria a la resta de forces transparència en els crèdits o subvencions”. Fexas d’ERC va opinar que a “Espanya la corrupció és sistèmica i per això nosaltres ens plantegem un seguit de mesures, un compromís en què tot allò que se signa entre el licitant i licitador estigui subjecte a un codi ètic i si s’incompleix, tingui conseqüències penals i de sanció, entre d’altres”. Sierra de Ciutadans també va apostar per fomentar la transparència dels diners públics, la despolitització de la justícia, revisar la llei de finançament dels partits” i va dir que “cal acabar amb els privilegis polítics i també amb els indults”. Sierra també va demanar que “els partits paguin per la corrupció, fer una llista sense investigats polítics i protegir les persones que denuncien”. Des del PSC, López va exigir “canviar aquesta actitud, els partits han de donar respostes ràpides, agilitzar la justícia i donar més potestat als jutges fent una llei que qui la fa la paga”. A més, segons la socialista “cal major transparència i control del govern per part del Congrés i cal canviar la llei electoral”. Finalment, Sarri va estar d’acord en fer transparència i va deixar clar que “els corruptes són persones i no els partits qui han de pagar els casos de corrupció, per això cal fer una llei electoral i complir amb els estàndards de transparència internacional”.

Per acabar, cadascun dels candidats van tenir un minut per dirigir-se als oients per demanar el seu vot a les urnes que instal·laran als col·legis electorals aquest pròxim diumenge. López va demanar el seu vot assegurant que el PSC és “la solució al problema que tenim el problema”. Sarri de Democràcia i Llibertat ho va fer perquè “Catalunya sigui un nou esdevingui un nou estat, i apostant per una Barcelona capital reconeguda arreu del món”. Des del PP, Calleja ho va fer demanant “un govern seriós i amb seny, i no amb experiments”. Blasco va demanar el seu vot assegurant que En Comú Podem apostarà “per exigir un referèndum i tenir un canvi social en l’àmbit econòmic del país”. “Si voleu que al Congrés no hi tornem més, el 20D heu de tornar a les urnes, si tu no hi vas, ells ens faran quedar” expressava Fexas d’ERC en el seu temps. Finalment, des de Ciutadans, Sierra en el seu minut va criticar la campanya electoral, “està sent molt violenta” i va mostrar-se orgullosa “perquè no ens hem inventat res, no hem insultat a ningú, i trobo que a política les formes també són importants”.

Clicant al reproductor podeu tornar a escoltar el debat sencer:

debatelectoraleleccionsgeneralssants3radiodesembrede2015-02

debatelectoraleleccionsgeneralssants3radiodesembrede2015-03

debatelectoraleleccionsgeneralssants3radiodesembrede2015-04

debatelectoraleleccionsgeneralssants3radiodesembrede2015-05

debatelectoraleleccionsgeneralssants3radiodesembrede2015-06

debatelectoraleleccionsgeneralssants3radiodesembrede2015-07

debatelectoraleleccionsgeneralssants3radiodesembrede2015-08

debatelectoraleleccionsgeneralssants3radiodesembrede2015-09

debatelectoraleleccionsgeneralssants3radiodesembrede2015-10

Compartir: