Els barris de la Marina recorden el 80è aniversari de l’exili republicà

Després de l'entrada dels nacionals a Barcelona el 26 de gener de 1939, l'èxode dels refugiats va ser massiu. La Biblioteca Francesc Candel del barri de la Marina ha estat l'escenari d'una xerrada organitzada per Òmnium Cultural que ha recordat com va ser aquesta retirada i els mesos previs de bombardejos.

Els barris de la Marina recorden el 80è aniversari de l’exili republicà

Normalment, els aniversaris són causa de celebració, ja que recordem esdeveniments que van marcar una època i van tenir un impacte que ha perdurat fins al nostre temps. Però no tots els aniversaris són feliços, i de vegades ens recorden coses que no s’han d’oblidar mai, per més que potser preferiríem que no haguessin passat. Un d’aquests és l’aniversari de La Retirada, l’èxode republicà del gener i febrer de 1939 que es va produir al final de la guerra civil espanyola.

Per a commemorar-ho, aquest dijous la Biblioteca Francesc Candel del barri de la Marina ha estat l’escenari d’una xerrada organitzada per Òmnium Cultural i Sants Montjuïc per la Independència, presentada per Joan Gascueña, veí del barri i exprofessor de l’Escola de Treball. La xerrada va atreure més de setanta persones. L’orador, que va fer servir imatges de l’època per il·lustrar el tema, va ser Lleonard Armentano, veí de Sants ara jubilat, però tècnic projectista a l’Ajuntament de Barcelona durant molts anys. També és membre de l’ANC i soci d’Òmnium Cultural i coautor del curs ‘Pràctiques de Llengua i Cultura’ que és la base del ‘Taller d’Història i Cultura’ que imparteix al nostre districte.

Joan Gascueña va obrir l’acte, amb una reflexió sobre la importància de valorar i difondre els projectes culturals. Va introduir la figura de l’orador, tot fent èmfasi en la necessitat de no oblidar mai la nostra història. “Recuperar la nostra història, és recuperar la nostra memòria. Som el que recordem. I fem justícia quan, a més de recordar-ho, s’explica i es denuncia”. La xerrada va començar amb un muntatge en vídeo de fotografies de la retirada, que van servir per recordar als presents que hi ha coses que no canvien, i que, per desgràcia, el tema dels refugiats segueix vigent.

Lleonard Armentano va recordar les circumstàncies històriques de la Guerra d’Espanya, començant per les derrotes espanyoles a Cuba i al Marroc, i després la instauració de les dues repúbliques. Una bona part de la xerrada es va centrar en l’evolució de la guerra i l’exili que es va produir com a resultat de l’avançada dels nacionals. Els bombardejos per part de l’aviació italiana i alemanya van servir com a preparació pels bombardejos a la població civil europea durant la Segona Guerra Mundial. Després de l’entrada dels nacionals a Barcelona el 26 de gener de 1939, l’èxode dels refugiats va ser massiu i més de 500.000 van arribar a França. Uns 200.000 tornarien a Espanya abans d’acabar l’any. Encara que les autoritats franceses els van assegurar que no els passaria res si tornaven, les represàlies van ser terribles. “Pensem que aquesta guerra, la Guerra Civil Espanyola, és la primera guerra a Europa en què la població civil era un objectiu. És la primera guerra en què es bombardeja la població”, explicava Armentano. El General Mola, al 19 de juliol de 36, va dir: “Es necesario crear una atmósfera de terror… Hay que dejar sensación de dominio, eliminando sin escrúpulos ni vacilación a todo aquel que no piense como nosotros. Tenemos que causar una gran impresión. Todo aquel que sea abiertamente o secretamente defensor del Frente Popular ha de ser fusilado”.

Després de la xerrada va haver-hi un torn de preguntes, on membres del públic van aportar memòries familiars, i també hi va haver una intervenció de la Lourdes Vidrier, de l’Amical de Mauthausen, que va aportar més detalls sobre el tema. “Quan nosaltres fem xerrades, no parlem mai de guerra civil, parlem de guerra d’Espanya. I l’explicació és simple. Era un govern legítim, democràtic, i els que es van sublevar van ser militars. Per tant, la població civil no es va sublevar. Es van sublevar els militars”.

xerradalaretiradabibliotecafrancesccandellamarinagener2019-10

xerradalaretiradabibliotecafrancesccandellamarinagener2019-01

xerradalaretiradabibliotecafrancesccandellamarinagener2019-02

xerradalaretiradabibliotecafrancesccandellamarinagener2019-03

xerradalaretiradabibliotecafrancesccandellamarinagener2019-04

xerradalaretiradabibliotecafrancesccandellamarinagener2019-05

xerradalaretiradabibliotecafrancesccandellamarinagener2019-06

xerradalaretiradabibliotecafrancesccandellamarinagener2019-07

xerradalaretiradabibliotecafrancesccandellamarinagener2019-08

xerradalaretiradabibliotecafrancesccandellamarinagener2019-09

Compartir: