Els barris de la Marina homenatgen els seus treballadors amb la plaça del Moviment Obrer

A l'acte de descoberta de la placa que dona nom al gran espai que hi ha a la cantonada del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc, hi van assistir veïns i veïnes, representants del Memorial Democràtic dels Treballadors de la SEAT i del Districte de Sants-Montjuïc. [[Vegeu fotos]]

Els barris de la Marina homenatgen els seus treballadors amb la plaça del Moviment Obrer

El barri de la Marina del Port va descobrir dijous al matí la nova placa que dona nom a la plaça del Moviment Obrer, en un acte en què van assistir-hi veïns i veïnes, representants del Memorial Democràtic dels Treballadors de la SEAT i del Districte de Sants-Montjuïc. La pluja que va descarregar durant el matí no va impedir que es fes un acte d’homenatge i de reivindicació al nom d’aquest gran espai que hi ha a la cantonada del passeig de la Zona Franca amb el carrer del Foc. “Ens honora que Barcelona tingui una plaça dedicada al moviment obrer i no és casual que estigui en aquest barri. És una reivindicació que ha vingut de l’associacionisme memorial del barri, i penso que no hi ha cap barri millor que aquest per merèixer aquesta plaça al moviment obrer”, exposava Carlos Vallejo, president de l’Associació Memorial Democràtic dels Treballadors de la SEAT. També, Tomàs Martínez, veí i activista del barri per la memòria obrera va remarcar la vinculació del barri amb empreses molt grans com la SEAT, la Miniwatt o Philips, i els sacrificis dels seus treballadors: “Ells van utilitzar aquest passeig per fer manifestacions que anaven fins al centre i que eren durament reprimits quan exercien drets legítims durant la dictadura”.

La descoberta arriba just 47 anys després que els treballadors de SEAT ocupessin la fàbrica en protesta per l’acomiadament d’uns companys. Aquell 18 d’octubre de 1971, la brigada de la policia franquista va entrar als tallers de la SEAT generant un conflicte greu, amb càrregues contra els treballadors i treballadores. Un d’ells va ser Antoni Ruiz Villalba que va ser abatut a trets pels agents del règim.

Ara fa dos anys, es va aprovar juntament amb el passatge d’Antonio Ruiz Villalba, el nom de la plaça del Moviment Obrer. Totes dues nomenclatures, doncs, tenen molt a veure amb les lluites i sacrificis dels treballadors i treballadores de la fàbrica. Des del 2004, el Memorial Democràtic dels Treballadors de SEAT treballa per rescatar de l’oblit totes aquestes lluites, per això el 18 d’octubre va ser declarat diada dels treballadors i treballadores de la SEAT, en record d’aquells fets.

Finalment, la regidora del Districte de Sants-Montjuïc Laura Pérez posava de relleu que en matèria de memòria històrica “a Barcelona està representada una part de la història de la ciutat, sobretot la part més monàrquica o eclesiàstica” i per aquest motiu destacava que aquesta plaça “reivindica una part de la història de la Marina, un barri lluitador i obrer que ha viscut escenes de lluites sindicals que ens han fet avançar a tots i a totes”.

descobertaplacaplacamovimentobrerlamarinaoctubre2018-01

descobertaplacaplacamovimentobrerlamarinaoctubre2018-02

descobertaplacaplacamovimentobrerlamarinaoctubre2018-03

descobertaplacaplacamovimentobrerlamarinaoctubre2018-04

descobertaplacaplacamovimentobrerlamarinaoctubre2018-05

descobertaplacaplacamovimentobrerlamarinaoctubre2018-06

descobertaplacaplacamovimentobrerlamarinaoctubre2018-07

descobertaplacaplacamovimentobrerlamarinaoctubre2018-08

descobertaplacaplacamovimentobrerlamarinaoctubre2018-09

descobertaplacaplacamovimentobrerlamarinaoctubre2018-10

Compartir: