Els arqueòlegs preveuen localitzar la segona entrada al refugi de la plaça Ibèria de Sants després de descobrir una mina d’aigua

Els arqueòlegs han descobert una mina d'aigua al solar que hi ha al costat de l'església de Santa Maria de Sants, on l'Arquebisbat està construint un equipament comunitari i un edifici d'habitatges. La troballa no formava part del refugi antiaeri 819, però els arqueòlegs creuen que durant les obres apareixerà la segona entrada del refugi, juntament amb restes de l'època romana.

Els arqueòlegs preveuen localitzar la segona entrada al refugi de la plaça Ibèria de Sants després de descobrir una mina d’aigua

Els arqueòlegs han descobert una mina d’aigua al solar que hi ha al costat de l’església de Santa Maria de Sants, on l’Arquebisbat de Barcelona està construint un equipament comunitari i un edifici d’habitatges: “Hem localitzat una volta feta de maó massís de la qual no teníem coneixement que fos allà”, assegura Josep Pujades, responsable d’Intervencions del Servei d’Arqueologia de Barcelona.

Fa uns dies es va accedir per un tram de la volta d’aquesta mina, on antigament hi havia un registre per poder accedir-hi. Aquesta fa uns 36 metres de longitud, dels quals un tram de 21 metres arriben fins a l’església i 15 metres passen per sota la plaça Ibèria: “Els dos extrems estan esfondrats, ja que quan es va construir el refugi van seccionar i tallar la mina d’aigua”, explica Pujades. La solera només està reforçada amb una petita capa de morter de calç, i a la part central té un canaló per on conduïa l’aigua. A més, es va fer una canonada de ceràmica revestida de maó massís. La previsió és desmuntar el tram de la mina que està afectat per les obres de construcció: “No té cap sentit guardar una mina que no porta aigua i que està seccionada pels dos extrems”, segons l’arqueòleg.

Amb aquesta troballa, s’ha pogut comprovar que les característiques d’aquesta estructura no tenen cap relació amb la del refugi antiaeri 819. “Aquesta volta que deien que veiem quan plovia ha resultat ser un col·lector, i la mina d’aigua està a uns metres paral·lel a aquest col·lector i 70 cm per sota del nivell de les terres”, apunta Pujades. Un altre aspecte que els ha fet descartar que fos el refugi és l’alçada d’aquesta mina d’1,35 metres, ja que la d’un refugi acostuma a fer 2,20 metres. L’amplada també varia, ja que en aquest cas és de 70 cm, “no es pot circular per allà dintre”, assegura Pujades.

Així doncs, segueix l’enigma de quina és la ubicació en superfície del segon accés a l’antic refugi. Però no serà per gaire temps, ja que durant la construcció de la planta subterrània de l’edifici es preveu localitzar-lo, juntament amb restes de l’època romana, avança Pujades. També diu que quan es descobreixi la segona sortida “és documentarà i es desmuntarà parcialment, perquè està en contradicció amb l’obra de l’edifici, i pensem que el refugi es pot entendre i veure sense que hi fos aquesta segona entrada”.

El rector de la parròquia de Santa Maria de Sants, Josep Lluís Socias creu que aquestes troballes “són molt positives, ja que són coses petites que donen vida al barri, penso que és molt interessant”. I l’historiador santsenc, Agus Giralt es mostra a l’expectativa del que es pugui localitzar durant els pròxims mesos, i demana “aprofitar l’ocasió, ja que hi ha un refugi localitzat i fàcilment accessible que es pot mantenir”.

fotodescobertaminaaiguarefugiantiaeriplacaiberiasantsfebrer2018-02

fotodescobertaminaaiguarefugiantiaeriplacaiberiasantsfebrer2018-03

fotodescobertaminaaiguarefugiantiaeriplacaiberiasantsfebrer2018-04

Fotos: Servei d’Arqueologia de Barcelona

Compartir: