Els antics barraquistes de Montjuïc commemoren el cinquantè aniversari de la seva reubicació

La jornada festiva va estar marcada pels retrobaments, l'emoció, la reivindicació de la memòria històrica i la pluja. L'any 1957 a la muntanya de Montjuïc hi havia 30.000 persones establertes en 6.000 barraques. [[Vegeu reportatge fotogràfic]]

Els antics barraquistes de Montjuïc commemoren el cinquantè aniversari de la seva reubicació

El passat diumenge els que van ser veïns i veïnes de la muntanya van celebrar una trobada als Jardins Botànics de Montjuïc per recordar que fa mig segle van ser traslladats a barris de nova creació de fora la ciutat, com Sant Cosme al Prat del Llobregat o el Pomar a Badalona. Familiars i amics van gaudir durant tot el dia d’actuacions i activitats com ara una exposició de fotografia, visites guiades pels diferents espais dels antics barris i un dinar popular. Des de primera hora del matí, la jornada va estar farcida d’abraçades, riures, llàgrimes i records, i és que tot i que s’han anat fent trobades als municipis d’acollida, diumenge tothom va retrobar algú. “Jo tenia una colla d’amics, molts dels quals han desaparegut, però avui m’he retrobat amb alguns i això és una alegria molt gran”, explicava en Juan, un dels molts voluntaris que va fer possible l’acte.

El barraquisme forma part de la història de Barcelona, de la de districtes com Sants-Montjuïc, però també d’arreu del país. Catalunya va rebre durant la segona meitat del segle XX immigrants provinents d’altres parts d’Espanya que buscaven una feina i un lloc on establir-se i créixer, i van acabar col·laborant en aixecar una terra. L’any 1957 a la muntanya de Montjuïc hi havia 30.000 persones establertes en 6.000 barraques. Tot i les carències evidents que hi havia, els habitants van ser capaços de convertir un espai de construcció irregular en un espai de comunitat i convivència. “Tenien la seva església, la seva capella, les seves botigues… era una zona de construcció irregular que ells es van fer seva”, explica l’historiador Oriol Granados.

Les institucions també van voler fer acte de presència. La jornada va comptar amb la presència dels alcaldes del Prat del Llobregat Lluís Tejedor, i l’alcalde de Badalona Àlex Pastor, així com l’alcaldessa de Sant Boi Lluïsa Moret i la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez. Tots els alcaldes van coincidir en reconèixer en el barraquisme l’origen dels moviments locals dels seus municipis. Pérez incidia en el paper de la memòria històrica: “Avui és un acte festiu però també de record, justícia i reconeixement a les persones que van viure als barris de les barraques”.

També, Tejedor va posar èmfasi en reconèixer en el barraquisme, l’origen dels moviments locals: “Molta gent que estava organitzada aquí a Montjuïc es va organitzar en les associacions de veïns del barri i va lluitar per dignificar la vida de la gent”. Per la seva banda, Pastor recordava l’evolució del barri del Pomar: “Els veïns de Pomar, gràcies a la seva lluita i unió, han anat construint un barri que és un exemple per tot Badalona”. I la santboiana, Moret, feia un record de les històries personals que conformen el barraquisme: “A aquesta història hi hem de posar noms i cognoms perquè sou la història de Sant Boi i de Catalunya. Per dignitat i per història”.

La de les barraques de Montjuïc va ser una història farcida de les vivències personals i de superació que s’amagaven darrere de cada porta. Avui, encara perviu en tots aquests veïns i veïnes que recorden amb orgull on van viure, en tots els barris d’acollida que van ajudar a construir, en una ciutat que va avançar i un país que va créixer.

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-02

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-03

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-04

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-05

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-06

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-07

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-08

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-09

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-10

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-11

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-12

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-13

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-14

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-15

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-16

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-17

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-18

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-19

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-20

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-21

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-22

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-23

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-24

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-25

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-26

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-27

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-28

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-29

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-30

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-31

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-32

celebracioanticsbarraquistesmuntanyamontjuicoctubrede2018-33

Compartir: